Hoppa till huvudinnehållet

Formsvagt Ämtervik föll klart mot topplaget: ”Saknar självförtroende”

Publicerad:
Reporter Fredrik Finnebråth
Fredrik Finnebråth
fredrik.finnebrath@fryksdalsbygden.se
En olycka kommer sällan ensam, sägs det. 0-4-förlusten räckte inte för ÄFF, som även fick sin stora kreatör, Karl Norell, skadad i slutet av matchen.
En olycka kommer sällan ensam, sägs det. 0-4-förlusten räckte inte för ÄFF, som även fick sin stora kreatör, Karl Norell, skadad i slutet av matchen. Foto: Fredrik Finnebråth

Fem raka matcher utan seger.

Så lyder Ämterviks dystra facit - som tar laget allt längre från en topplacering.

På torsdagen föll de stort mot IF Örnen med 0-4 (0-1).

Inför säsongen hade Ämtervik en tydlig målsättning. De skulle vara med och fajtas om avancemang till division 4.

Den målbilden börjar suddas ut. Avståndet till andraplatsen, som innebär kval, lär efter helgen vara 14 poäng.

På torsdagen tog de emot seriens i särklass stabilaste försvar - Charlottenbergslaget IF Örnen, som endast hade släppt in fyra mål på sina första nio matcher.

Ett snitt som skulle bli ännu bättre efter visiten i Västra Ämtervik.

Ett ÄFF, som än en gång, saknade flera nyckelspelare, bland andra Simen Gravdal och Andreas Gevert som är lite av ryggraden i defensiven.

Framåt var det en mer ordinarie elva, men de lyckades inte luckra upp Örnens ramstarka försvar. Bortalaget var också effektiva när chanser dök upp.

– Jag tycker att vi spelade ganska bra, vi hade lika mycket spel som Örnen. Men de var mycket mer effektiva än vad vi var, varje chans de skapade nöp deras forwards dit. Den spetsen saknar vi offensivt. Det är inget fel på inställningen men vi saknar självförtroende, säger tränaren Marcus Palmberg.

Dawid Norell är lagets främsta målskytt hittills.
Dawid Norell är lagets främsta målskytt hittills. Foto: Fredrik Finnebråth

Skadeproblematiken har hela säsongen varit påtaglig i ÄFF. Nu har de två nya skador. Såväl Martin Gerdin och Karl Norell tvingades utgå.

– Martin åkte in till Torsby sjukhus. Han trampade snett och trodde att det kunde vara någon fraktur, men det vet vi inte än. Även Karl fick fotproblem och fick kliva av med tio minuter kvar att spela, trots att vi inte hade några byten kvar.

Det sammanfattar ÄFF:s säsong ganska bra. Varje match har det saknats flera nyckelspelare, då är det svårt att få kontinuitet.

– Men jag vill inte skylla på oflyt, vissa år har man mer flyt än andra. Det är enkelt att spela fotboll när man har spelare som gör mål utan att laget skapar chanser, vi var lyckligt lottade med Anton Johansson i fjol. Vi behövde inte spela så himla bra men vann ändå. Vi hade hoppats att vi skulle sprida ut målskyttet mer i år, men det har inte riktigt blivit så.

 • Olof Palmberg testades i en ny position, som spetsforward.
  Olof Palmberg testades i en ny position, som spetsforward. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Oklart hur länge Karl Norell blir borta.
  Oklart hur länge Karl Norell blir borta. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Dawid Norell höll till på högerkanten den här kvällen.
  Dawid Norell höll till på högerkanten den här kvällen. Foto: Fredrik Finnebråth
 • En tung start på säsongen för ÄFF som hade högre förhoppningar än en mittenplacering.
  En tung start på säsongen för ÄFF som hade högre förhoppningar än en mittenplacering. Foto: Fredrik Finnebråth

Det krävs att ÄFF börjar stapla segrar på hög för att drömmen om avancemang ska leva.

– Toppen kanske är körd, men vi kan inte lägga oss ner och dö. Vi har roligt vid sidan av, det handlar inte bara om att vinna matcher. Någon gång ska det lossna, säger Marcus Palmberg.

Artikeltaggar

Dawid NorellFotbollIF ÖrnenVästra ÄmtervikÄmterviks FF

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.