Hoppa till huvudinnehållet

Viktor Hertzberg blickar utomlands: ”Stolt över att jag tagit mig tillbaka”

Publicerad:
Reporter Fredrik Finnebråth
Fredrik Finnebråth
fredrik.finnebrath@fryksdalsbygden.se
Viktor Hertzberg, 32, från Rottneros, är en av kommunens främsta hockeyspelare genom tiderna. Nu är han klubblös och går en oviss framtid till mötes.
Viktor Hertzberg, 32, från Rottneros, är en av kommunens främsta hockeyspelare genom tiderna. Nu är han klubblös och går en oviss framtid till mötes. Foto: ANDREAS SANDSTRÖM

Han har gjort 177 poäng på 252 matcher i Hockeyallsvenskan.

Nu siktar Viktor Hertzberg, 32, på att fortsätta karriären utomlands.

Möt den Sunne IK-fostrade forwarden i en stor FB-intervju, om hjärnskakningarna, den ovissa framtiden och den häftiga juniortiden i Kanada.

– Det känns som att jag har något eller några år kvar i mig, säger han.

Viktor Hertzberg är en av Sunnes mest meriterade hockeyspelare någonsin.

Trots att den ena skadan efter den andra satt käppar i hjulet, har den poängstarke forwarden alltid tagit sig tillbaka på isen.

Född och uppvuxen i Rottneros på 90-talet, började han sin hockeyresa i Sunne IK.

– Hockeyn var väldigt stor i Sunne då, jag kollade alla A-lagsmatcher och det var alltid fullt på läktaren.

– Vi hade många starka 90-talister. Jag spelade i samma kedja med Erik Berntsen, som jag fortfarande är bra kompis med. Och jag spelade med Anders Skoog. Vi hade ett slagkraftigt lag, jag minns att vi torskade lilla VM-finalen mot FBK.

Flyttade till Munkfors

Viktor Hertzberg var bara 13 år när han lämnade moderklubben för rivalen IFK Munkfors. Trots sin unga ålder var han, redan i sin andra säsong, med och tog upp laget till division 2. Det blev 27 poäng på lika många matcher för Hertzberg, starka papper för en 15-åring.

– Det var stort (att gå upp till division 1), men jag var så ung. Det är först nu i efterhand som jag inser att det var väldigt häftigt.

Fyra säsonger blev det i allsvenska Almtuna för Viktor Hertzberg.
Fyra säsonger blev det i allsvenska Almtuna för Viktor Hertzberg. Foto: JESPER ZERMAN

När det blev dags att välja gymnasium föll valet på Frölunda, som då och även nu rankas som ett av det absoluta bästa hockeygymnasierna i Sverige. I samma juniorlag fanns välbekanta namn så som Henrik Tömmernes, Robin Lehner och inte minst Erik Karlsson.

– Det var svårt att säga nej när Frölunda ringde och var intresserade, så det föll sig naturligt att jag hamnade där. Men det tog ett tag att komma in i det, första året gick inte som jag tänkt. Det var en omställning att flytta långt och träningen var helt annorlunda än den jag var van vid.

Att hans dåvarande lagkamrat, Erik Karlsson, bara några år senare, skulle vinna sin första Norris Trophy (NHL:s bästa back), såg han inte komma.

– Nej, han var den som stack ut mest i laget, men att han skulle bli så bra som han är i dag trodde jag inte.

Det andra året gick bättre. Viktor Hertzberg var en av Frölundas mest poängstarka juniorspelare.

Men någon A-lagsdebut blev det aldrig.

– Det var väldigt nära. Jag var på väg att få debutera, men då kom en halvskadad spelare till spel ändå. Det hade varit kul, men det är inget som jag grämer mig för i dag.

Juniorhockey i Kanada

Efter två år lämnade han Göteborg för att testa lyckan i hockeytokiga Kanada. Det blev tre säsonger i juniorligan QMJHL, från 2009 till 2012, med laget Cape Breton Screaming Eagles.

– Det var helt fantastiskt, det häftigaste jag gjort. Jag kommer ihåg när vi mötte Quebec på bortaplan i deras hemmapremiär. De hade Patrick Roy (legendarisk målvakt) som tränare. Det var över 15 000 åskådare på plats, och då pratar vi juniorhockey.

Efter en säsong i Cape Breton blev han bortbytt till Montreal juniors.

– Jag bad om att bli trejdad, jag ville till ett topplag. Det blev jag också, i sista stund. Vi hade ett starkt lag men vi lyckades inte vinna, jag missade hela slutspelet på grund av en hjärnskakning.

Skador satte stopp

Det var i den vevan som spelare födda 1991 kunde bli draftade av NHL-lagen. Men Viktor Hertzberg blev aldrig det.

– Jag hoppades det, och jag hade anbud från AHL innan jag blev skadad. Efter det rann allt ut i sanden. I mitt tredje år i Kanada fick jag en ny hjärnskakning redan i andra matchen, då tyckte de att jag skulle ta ett sabbatsår. Det var nog tur, jag tror att skallen behövde det.

Viktor Hertzberg i Västerås-tröjan 2019.
Viktor Hertzberg i Västerås-tröjan 2019. Foto: TOBIAS STERNER

Efter två skadefyllda år i Kanada flyttade Viktor Hertzberg hem till Sverige. 2012-13 hamnade han i Sundsvall hockey där han spelade i fem säsonger, och var med och tog upp laget till allsvenskan 2014-15.

– Det var en satsande division 1-klubb som passade mig väldigt bra, jag fick fortsätta leva som proffs. Avancemanget till allsvenskan är också det roligaste ögonblicket jag upplevt som spelare. Jag träffade även min nuvarande flickvän där.

Axeln ur led - flera gånger

Under alla sina tre första säsonger med Sundsvall gjorde Viktor Hertzberg mer än en poäng per match i snitt för division 1-klubben.

Men precis som i hela hans karriär har skadeproblematiken varit ett återkommande faktum.

– Jag hade lite otur. Precis innan kvalserien upp till allsvenskan drog jag sönder axeln. Och efter bara tre matcher in i nästa säsong av allsvenskan drog jag axeln ur led igen, och missade tre månader. Det blev en ryckig säsong för mig och tyvärr åkte vi ur direkt. När de nästa säsong skulle göra en nysatsning gick axeln ur ytterligare en gång, jag var tvungen att operera mig.

2017 la Sundsvall Hockey ner sin elitverksamhet. Den senare delen av 2017-18-säsongen flyttade Viktor Hertzberg till Almtuna i Hockeyallsvenskan.

– Det passade jättebra. Min sambo hade precis flyttat till Uppsala för att plugga juridik, så jag hade redan boende.

Det blev över 70 poäng på två säsonger i allsvenskan för Hertzberg, som sedan flyttade vidare till Västerås.

Efter två relativt skadefria år, kom en bekant skada åter.

– Jag siktade högre än allsvenskan under min första år i Almtuna, och gick till Västerås för att ta nästa steg. Men då gick axeln ur led igen.

”Jag försöker alltid tänka att allt händer av en anledning, men det är klart att skadorna påverkat min utveckling.”
”Jag försöker alltid tänka att allt händer av en anledning, men det är klart att skadorna påverkat min utveckling.” Foto: PÄR OLERT

Axelskador och hjärnskakningar har gäckat honom genom hela hockeykarriären, men trots lång frånvaro har Viktor Hertzberg alltid kommit tillbaka - och spelat lika bra som innan.

– Jag är stolt över mig själv att jag tagit mig tillbaka till en bra nivå. Det är väldigt tufft, folk som inte haft liknande problem vet inte hur jobbigt det är.

Känner du att skadorna gjort att du inte nått din potential?

– Lite. Jag försöker alltid tänka att allt händer av en anledning, men det är klart att det påverkat. Det märker jag på marknaden också, klubbar som är intresserade kan bli lite avskräckta av min skadehistorik.

För två år sedan återvände Viktor Hertzberg till Almtuna i Hockeyallsvenskan.

Den gångna säsongen började inget vidare.

– Jag fick ytterligare en hjärnskakning.

Hur många är du uppe i nu?

– Jag vet inte exakt, men en handfull i alla fall.

Viktor Hertzberg under matchen i Hockeyallsvenskan mellan Djurgården och Almtuna den 3 mars 2023.
Viktor Hertzberg under matchen i Hockeyallsvenskan mellan Djurgården och Almtuna den 3 mars 2023. Foto: JESPER ZERMAN

Hjärnskakningar är en vanligt förekommande skada inom ishockeyn. För vissa kan det förstöra en hel karriär, och även påverka vardagen.

– Det är ganska lugnt här och nu, jag är lite känsligare mot ljud och ljus. Därför har jag spelat med tonat visir.

Blickar utomlands

Även efter den senaste hjärnskakningen kom Viktor Hertzberg tillbaka och fortsatte sin vana trogen att producera poäng för Almtuna.

Men här slutar hans andra sejour i Uppsala-klubben. När FB når Rottneros-killen är han kontraktslös.

– Det känns som ett bra tillfälle att testa spel utomlands. Jag har pratat med några klubbar men det finns inget konkret erbjudande än. Just nu är jag inte stressad över det, jag har lite is i magen.

Något särskilt land som lockar?

– Jag sneglar lite mot Danmark eller England.

Trots alla skadebekymmer finns det gott om kraft kvar.

– Jag tycker ändå att kroppen känns väldigt bra, alla jag pratat med säger att jag har fler år kvar i mig. Något år till ska jag nog kunna spela.

Bild från 2023 där Viktor Hertzberg möter sitt före detta lag, Västerås.
Bild från 2023 där Viktor Hertzberg möter sitt före detta lag, Västerås. Foto: ANDREAS SANDSTRÖM

Det är sällan 32-åringen återvänder till sina hemtrakter, men han försöker följa moderklubben Sunne IK så gott det går.

– De har blivit bättre på sociala medier så det blir lättare att följa dem. Jättekul att det gått så bra och att intresset ökat, det kommer jag ihåg själv när jag var liten. Matcherna varje onsdag och söndag var veckans höjdpunkter, så jag hoppas att det fortsätter och att fler ungdomar börjar med hockey, säger Viktor Hertzberg.

Artikeltaggar

Frölunda HCHjärnskakningHockeyallsvenskanIshockeyKanadaKarriärNHLSunneSunne IKViktor HertzbergVästerås

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.