Hoppa till huvudinnehållet

Budgeten får oppositionen att reagera: ”Högst oansvarigt”

Publicerad:
Oppositionsrådet Linda Johansson vänder sig med eftertryck emot den skattesänkning Sunnesamverkan planerar till 2024: ”Högst oansvarigt”, säger hon.
Oppositionsrådet Linda Johansson vänder sig med eftertryck emot den skattesänkning Sunnesamverkan planerar till 2024: ”Högst oansvarigt”, säger hon. Foto: Karina Johansson

”Icke ansvarsfullt” och "kortsiktigt tänk”.

Så lyder oppositionens omdömen på Sunnesamverkans budget för nästa år.

– Det är inte läge att sänka skatten ytterligare, säger oppositionsråd Linda Johansson (S).

– Läget blir bara mer ansträngt, säger Kristina Lundberg (C).

Under onsdagen presenterade Sunnes politiska styre budgeten för år 2024. Bland prioriteringarna återfinns bland annat en sänkning av skattesatsen.

Detta vänder sig oppositionsråd Linda Johansson (S) kraftigt emot.

– Det är minst sagt ekonomiskt kärva tider med hög inflation, stigande räntor och många utmaningar. Så lär det vara över minst 2024 också och att minska kommunens skatteintäkter de här tiderna finner vi högst oansvarigt. Vår kommunskatt är redan Värmlands tredje lägsta på 21,67 procent. Det är inte läge att sänka skatten ytterligare.

”Den är det hög tid att prioritera”

Det finns ytterligare punkter Linda Johansson inte håller med styret om.

– Jag tycker att vi fortsatt ska ta ansvar med att betala in på pensionsskulden, där har vi tidigare haft en ansvarsfull betalning varje år. Att inte betala något, som nu föreslås, gör att vi hamnar på extrema summor – nio miljoner om året både -25 och -26. Trycket blir hårt om man inte jämnar ut det.

Oppositionen delar däremot resultatmålen med Sunnesamverkan som tillsammans med KD ligger bakom budgetförslaget.

– Kommunen har en hög investeringsplan och då behöver vi ha resultat för att kunna finansiera så mycket som möjligt själva.

Turerna runt Skäggebergshallen har varit många – där vill Linda Johansson se att skulle börjat hända saker.

– Den är det hög tid att prioritera, där finns ett igångsättningsbeslut från kommunfullmäktige, och nu vill Sunnesamverkan skjuta på den till 2026...

”Det blir underbetyg”

Centerpartiets Kristina Lundberg vänder sig emot tre av styrets budgetpunkter.

– Det ena är att man i utmanande tider väljer att lägga en symbolisk skattesänkning, som i praktiken inte betyder något, gör bara läget mer ansträngt. Det är väldigt kortsiktigt tänk utifrån de problem hela landet nu har med att få ekonomin att gå ihop. Som parti är vi i grunden för skattesänkningar, men man måste välja rätt läge – och det är här inte rätt läge, säger hon.

Kristina Lundberg (C).
Kristina Lundberg (C). Foto: Daniel Olausson

Centern kommer alltså inte att föreslå en skattesänkning.

– I stället en pensionsavsättning, att styret väljer att ta bort den förvånar mig mycket. Den ger både en långsiktigt stabilare och starkare ekonomi.

Precis som Linda Johansson reagerar hon på styrets idé om att hallrenoveringen vid Skäggeberg skjuts på framtiden.

– Det förvånar mig. Det är försenat redan nu. Och vi var överens om att den skulle byggas nu under våren, pengarna finns avsatta. Fysisk aktivitet i skolan är viktigt och nu är lokalerna undermåliga. Det blir underbetyg.

Artikeltaggar

BudgetarInflationKommunfullmäktigeKristina LundbergLinda JohanssonPolitikSkatterSunne kommunSunnesamverkan

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.