Hoppa till huvudinnehållet

Löftet lämnar Mallbacken - flyttar till USA: ”Verkar väldigt häftigt”

Publicerad:
En redan tunn trupp i Mallbacken blir ännu tunnare. Hannah Löfmark, 20, ska spela collegefotboll i USA till hösten. Foto: Fredrik Finnebråth

Mallbacken tappar ett stort framtidsnamn.

Mittfältaren Hannah Löfmark, 20, har bestämt sig för att testa collegelyckan i USA.

– Jag känner mig redo att ta chansen, säger hon till Fryksdalsbygden.

Redan som 17-åring gjorde Hannah Löfmark debut i Damallsvenskan för Växjö DFF. Efter två säsonger i division 1 med IFK Värnamo lämnade löftet för Mallbacken inför höstsäsongen 2022.

Den hårt arbetande mittfältaren, eller försvararen, har så här långt in i årets säsong startat tre Elitettan-matcher och blivit inbytt i fem.

– Jag har trivts jättebra i laget och i Sunne, så det var ett jobbigt beslut att lämna. Samtidigt kommer Mallbacken alltid att finnas där i framtiden.

Hannah Löfmark var nära att flytta till USA för ett år sedan. Hon var en del av den svenska collegeagenturen Athleticademix. Men när Mallbacken visade intresse lade hon collegedrömmarna på hyllan.

Nu - ett år senare - har 20-åringen tänkt om.

– Jag funderade på att åka för ett år sedan, men jag kände mig inte redo. När jag började tänka på det igen tyckte jag att det verkade väldigt häftigt att testa. Nu känner jag mig redo.

Vad är det som främst som lockar?

– Alla de faciliteter och förutsättningar som finns. Man får leva som ett fotbollsproffs, det är fina lokaler och mycket pengar inom collegefotboll. Sedan även att flytta till ett annat land, se och upptäcka kulturen i USA. Det kommer att bli annorlunda men jag ser fram emot det.

I Mallbacken finns två amerikanskor, Anna Henderson och Hailey Davidson, som vet precis vad som väntar Hannah Löfmark.

– Jag har snackat mycket med dem, de har peppat mig mycket och sagt att jag måste åka och testa. De har verkligen varit till stor hjälp.

Hannah Löfmark lämnar Mallbacken inför höstsäsongen för att testa lyckan i USA.
Hannah Löfmark lämnar Mallbacken inför höstsäsongen för att testa lyckan i USA. Foto: JOACHIM ARONSSON

Hannah Löfmark spelar vårsäsongen ut i Mallbacken innan hon reser till North Carolina i slutet av juli. Hon kommer att spela för App State Soccer och studera på deras skola.

– De är i högsta divisionen så jag hoppas att det håller hög nivå, det känns som en bra miljö att utvecklas i.

Men hon tror inte att det blir någon lång vistelse i sydöstra USA.

– Egentligen är collegetiden fyra år men jag tror inte att jag kommer vara där så länge, jag tänker kanske ett år, säger hon.

Artikeltaggar

ElitettanFotbollHannah LöfmarkMallbackenMallbackens IFSunneVäxjö DFF

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.