Hoppa till huvudinnehållet

SG Södra Viken-elever på hågkomstresa till Oslo

Publicerad:
Minnessten vid Akerhus fästning utanför Hjemmefrontmuseet.
Minnessten vid Akerhus fästning utanför Hjemmefrontmuseet.

I spåren av förintelsen i Norge samt terrordådet den 22 juli 2011 åkte elever och några lärare från SG Södra Viken till Voksenåsen i Oslo den 9 maj. Bakgrunden till detta är att skolan vill utveckla sitt arbete med demokratiuppdraget och i höstas fick man vetskap om hågkomstresor till Oslo via Forum för levande historia.

Studieresans upplägg handlar om att lära sig mer om den norska förintelsen i Norge och om terrordådet den 22 juli 2011. Skolan sökte medel för att finansiera resan och blev beviljade stipendium från M Bindefeldstiftelse vilket möjliggjorde att en klass i årskurs 2 på naturbruksprogrammet kunde åka.

Väl på plats vid Voksenåsen besökte eleverna konstutställningen vid Rosesslottet. Eleverna besökte nästa dag Villa Grande där museet Holocaustcentret finns idag. I denna villa levde Vidkun Quisling och hans familj under krigsåren och idag är det ett center och museum om den norska förintelsen och minoritetsgrupper. Gruppen var också på guidad stadsvandring där man stannade till vid några adresser där det finns snubbelstenar. Det är minnesmärken i mässing på gatstenar runtom i Oslo utanför bostadshus där judiska personer levt och sedan fallit offer under förintelsen. Dessa människor deporterades med båten SS Donau från kajen nära Akerhus fästning ned till Polen för att sedan föras vidare med tåg till Auschwitz eller andra koncentrations- eller förintelseläger.

Eleverna besökte också museet vid Grini som ligger strax utanför Oslo centrum. Det var det största fånglägret i Norge under krigsåren där fångarna förhördes och flertalet utsattes för systematisk tortyr. Resans sista dag avslutades med ett besök till regeringskvarteren och 22 juli Center där man bland annat fick gå in i ett minnesrum där fotografier av offren från Utöya och bombdådet i centrala Oslo finns upphängda. Studieresan har sin utgångspunkt i historien och att reflektera över demokrati, antisemitism, rasism och tolerans samt diskutera personligt ansvar och handlingsalternativ, i dåtid såväl som nutid.

Inför resan har skolan uppmärksammat förintelsens minnesdag, eleverna har sett filmen ”Den största förbrytelsen” som speglar judarnas situation under krigsåren i Oslo. Eleverna har också haft besök av Johnny Steen, filmproducent till filmen ”Gränsen” som delade med sig av sina researchkunskaper från inspelningarna kring gränsen i norra Värmland. Värnpliktiga som låg i beredskap vid gränsen. Men han nämnde också att det fanns många okända personer både på norska och svenska sidan om gränsen som i tysthet aktivt hjälpte judiska flyktingar över gränsen, kurirer och andra personer som var på flykt undan från nazisterna. Dessa hemliga uppdrag kunde ha varit förenade med livsfara om de blev avslöjade, en del belönades med medalj av den norske kungen efter kriget.

”Den som sover i en demokrati, vaknar upp i en diktatur”. Det citatet fick eleverna reflektera över vad det kan innebära. Temat hågkomst berättar om situationen för offer och förövarnas bakgrund och motiv men det handlar också om medlöparna. Man vill gärna ha hjältar i historien, hylla de personer som deltog i motståndsrörelsen under kriget och alla de människor som visade civilkurage och stöttade människor som var i nöd. Men sen fanns också de personer som stod bredvid och accepterade läget som det var. Detta har vi diskuterat en hel del med eleverna. Om någon far illa, kan du som medmänniska göra något?

I höst kommer ytterligare en klass på SG Södra Viken att kunna åka på hågkomstresa tack vare beviljade medel från Olof Palmes minnesfond och M Bindefeldstiftelse.

  • Några av de elever i NB21 som besökte Fryxellska på måndagen.
    Några av de elever i NB21 som besökte Fryxellska på måndagen.
  • Snubbelstenar vid Torggata 36.
    Snubbelstenar vid Torggata 36.
  • Vid regeringskvarteren minnesmärke en glasvägg med alla namn och ålder på 22 juliattentatens offer.
    Vid regeringskvarteren minnesmärke en glasvägg med alla namn och ålder på 22 juliattentatens offer.

En utmaning som eleverna fick inför studieresan var att göra en reseberättelse för yngre elever, vilket de nu har gjort. SG Södra Viken eleverna besökte på måndagen alla klasser i åk 8 på Fryxellska skolan och berättade med sina egna ord om sina upplevelser och visade foton från hågkomstresan.

Insänt av: Anna Thorstensson

Artikeltaggar

FilmerForum för levande historiaHistoriaJohnny SteenLärareNorgeOsloSamhälleSG Södra VikenStockholms SpårvägarVidkun QuislingVoksenåsen

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.