Hoppa till huvudinnehållet

Från idé till inflyttning på 363 dagar: De byggde sitt unika drömhus

Publicerad:
Lars Söderlind och Laurence Autard de Bragard säljer huset de byggde för trettio år sedan. Foto: Karina Johansson

Just nu är ett hus med speciell stil och bakgrund till salu i Sunne. Det är inspirerat av byggstilar i södra Kalifornien, har högt i tak, sexton hörn och sju takdelar.

Ägarna Lars Söderlind och Laurence Autard de Bragard är i ett nytt skede i livet och har bestämt sig för att sälja.

– Det är för stort för oss två. Vi tycker det är bättre att någon annan tar över, säger Lars.

Bakom höga häckar i korsningen Rågvägen – Höglundagatan gömmer sig en villa som inte liknar många andra i Sunne, och det ritades av Lars Söderlind för trettio år sedan.

– Jag såg ett visningshus som liknar det här i Los Angeles en gång i tiden. Det var stort med högt i tak och jag blev helt betagen, berättar han.

Vägen till detta hus började 1972, när Lars Söderlind, uppväxt i Kil, träffade fransyskan Laurence Autard de Bragard på high school i Anaheim i Kalifornien, där båda var utbytesstudenter. Efteråt flyttade Laurence hem till Frankrike medan Lars återvände till Kil. Ett år senare flyttade de ihop i Lund där båda började läsa på universitetet.

1984 åkte Lars till Los Angeles för att se friidrott under OS. Då fick han möjlighet att se några visningshus i närheten av staden. Han blev mycket förtjust i ett av dem.

– Jag bestämde mig för att rita och bygga ett liknande hus någon gång i livet, berättar han och visar broschyren som han fick med sig hem från visningen.

Medan huset byggdes, cyklade en man förbi och såg detta fönster som ser ut som ett kyrkfönster. ”Då stack han in huvudet och frågade om det är här Jehovas vittnen bygger, berättar Lars med ett leende.
Medan huset byggdes, cyklade en man förbi och såg detta fönster som ser ut som ett kyrkfönster. ”Då stack han in huvudet och frågade om det är här Jehovas vittnen bygger, berättar Lars med ett leende. Foto: Karina Johansson

Efter sjutton år ville de pröva sina vingar på annan ort och hade först planer på att flytta till Frankrike. Så blev det inte, utan de ställde istället kosan norrut, mot Värmland. De tittade på flera orter men hittade inte rätt. Inte förrän de upptäckte att herrgården på Älvkullen i Sunne var till salu. De åkte dit och tittade på huset, men något köp blev det inte.

Däremot upptäckte de Sunne som ort.

– Det var 1991, mitt i lågkonjunkturen då företagen föll som käglor. Men i Sunne byggdes Tetra pak och Selma Spa som då hette Life center. Tillsammans med Karlstad var nog Sunne enda orten i Värmland som var lite expansiv. Det var huvudskälet till att vi hamnade här, säger Lars.

När de kom till Sunne, bestämde han sig för att förverkliga husdrömmen.

– Jag sa att jag ska rita, projektera, planera och bygga huset på max 365 dagar. Vi klarade det med en marginal på två dagar, berättar han.

Lars fick krympa det amerikanska husets 300 kvadratmeter till cirka 200 för att passa in på tomtens storlek, och lät en byggnadsingenjör hos Häggmarks & söner göra konstruktionsritningen. Företaget byggde väggar och takstolar i fabriken och reste sedan stommen.

 • Mäklaren Martin Backlundh sköter försäljningen åt Lars och Laurence. ”Det här är ett hus som måste ses på insidan”, säger han.
  Mäklaren Martin Backlundh sköter försäljningen åt Lars och Laurence. ”Det här är ett hus som måste ses på insidan”, säger han. Foto: Karina Johansson
 • Det är flera meter i takhöjd.
  Det är flera meter i takhöjd. Foto: Karina Johansson
 • I trettio år har Lars och Laurence trivts i sitt hus.
  I trettio år har Lars och Laurence trivts i sitt hus. Foto: Karina Johansson
 • Köket är svensktillverkat med italiensk design.
  Köket är svensktillverkat med italiensk design. Foto: Karina Johansson
 • Lars i köket som suttit där sedan huset byggdes.
  Lars i köket som suttit där sedan huset byggdes. Foto: Karina Johansson
 • Det är härlig rymd i vardagsrummet.
  Det är härlig rymd i vardagsrummet. Foto: Karina Johansson
 • På andra våningen finns tre sovrum och badrum.
  På andra våningen finns tre sovrum och badrum. Foto: Karina Johansson
 • På andra våningen finns ett stort badrum.
  På andra våningen finns ett stort badrum. Foto: Karina Johansson
 • För några år sedan ville Laurence ha ett badkar. ”Så jag byggde ut huset ovanpå burspråket på bottenvåningen”, berättar Lars.
  För några år sedan ville Laurence ha ett badkar. ”Så jag byggde ut huset ovanpå burspråket på bottenvåningen”, berättar Lars. Foto: Karina Johansson
 • I en del av förrådet har man byggt bastu.
  I en del av förrådet har man byggt bastu. Foto: Karina Johansson
 • Det Lars kommer sakna mest med huset är snickeriverkstaden i garaget.
  Det Lars kommer sakna mest med huset är snickeriverkstaden i garaget. Foto: Karina Johansson

Men Lars berättar att snickarna fick klia sig i huvudet några gånger innan de började sätta upp huset.

– Det hade ju inte fyra hörn som ett vanligt hus, utan sexton stycken. Det är dessutom sju limträbalkar som håller uppe konstruktionen, berättar han.

När stommen var klar, tog Lars över bygget.

– På grund av lågkonjunkturen tror jag att vi var de enda som byggde hus i Värmland just då.

Det var förstås en enorm utmaning för Lars att själv färdigställa huset.

– Men på den tiden var jag i god kondition och rätt stark så det gick bra att hålla högt tempo utan att slita ut sig!

Det blev hårt arbete – och de lyckades hålla både budgeten och tidsplanen – huset blev klart på 363 dagar.

Efter trettio år har de bestämt sig för att sälja.

– Dels är det för stort för oss, och dels har vi bestämt oss för att flytta till Karlstad, berättar Lars.

Naturligtvis kommer de att sakna huset. Men de tycker ändå att beslutet är rätt.

– Det är roligt att få sälja medan det är fräscht, och låta någon annan bo här, som kan tycka om och njuta av huset, säger han.

Den 17 juni går flyttlasset till en bostadsrätt i inre hamn i Karlstad.

– Klart det är känslomässigt, men vi kommer inte gråta. Vi är i en ny fas i livet. Vi kommer bo nära Lars syskon så det blir skönt med mer socialt umgänge, säger Laurence.

– Det jag kommer sakna mest är garaget där jag hade snickeriverkstad. Nu blir det att sälja maskinerna, konstaterar Lars Söderlind.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsrätterCyklarKarlstadSunneVärmlands länVillor

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.