Hoppa till huvudinnehållet

Alice Lilja berättar om skolan och sin arbetsdag på Bygda

Publicerad:
Alice Lilja, 13, berättar om hur det är att gå på Fryxellska och om sina framtidsdrömmar. Foto: Karina Johansson

Jag heter Alice Lilja och jag går i sjuan på Fryxellska skolan. Idag 31 maj har vi arbetsdag, och jag valde att tillbringa den på Fryksdalsbygden.

Arbetsdagen är till för att de nuvarande sexorna från Sunne kommun ska få vara på Fryxellska skolan en hel dag själva med sina blivande mentorer, lärare och nya klass. Så sjuan till nian får då chansen att testa på ett jobb en dag eller hjälpa till hemma. Man ska tjäna ihop minst 100 kronor som sedan går till Julia Lindgrens minnesfond. Jag tycker om att skriva och måla och rita på min fritid. Idag är jag därför på Fryksdalsbygden och får vara med Karina Johansson en hel dag på jobbet. Min uppgift är att få skriva denna krönika och även åka med ut på en intervju om ett hus som ska säljas.

Nu i sjuan har jag fått en bra klass och jättebra lärare. Mina favoritämnen är bild och idrott. Jag tycker Fryxellska skolan är en väldigt bra skola med många grejer man kan göra på rasterna, exempelvis spela kort eller brädspel. Ute kan man gunga, spela fotboll, spela basket, kasta frisbee och man får gå ner på Sunne bara att man kommer i tid till lektionerna börjar. När jag började på Fryxellska skolan trodde jag inte att jag skulle trivas så bra men det gör jag och jag tycker om skolan.

Jag bor nära Lysvik men lite utanför i Ivarsbjörke. Så jag får åka buss varje dag till skolan. När jag kommer till skolan brukar jag och mina vänner få vänta ett tag innan skolan börjar. Min klass börjar tio över åtta varje dag. Vi slutar olika tider på dagarna. Sen efter skolan får vi vänta ett tag då också tills bussen kommer. På måndagar och fredagar brukar jag åka tåg hem. Jag trivs även bra i min klass. Först var jag lite tyst och pratade inte så mycket med de jag inte kände. Men nu när jag snart har gått ett år så pratar jag med alla och skäms inte för att jag ska göra eller säga något fel.

Min hobby är att måla, rita och hålla på med musik. Jag går på tennis och är med på karate ibland. Jag tycker om att träna och hålla på med saker så att man får upp flåset så man blir trött. Då vet jag att jag har gjort de bästa jag kan. När jag blir äldre skulle jag vilja sjunga och hålla på med musik. Vågar dock inte sjunga för så många personer än. Jag har sjungit i ungefär 2–3 år men har inte vågat sjunga för någon. Nu i år tog jag chansen att börja att sjunga på kulturskolan i Sunne. Jag skulle också vilja åka runt i många länder och se saker jag inte har sett redan. Men också vara en person som hjälper människor som har svårt i skolan eller svårt överhuvudtaget. Måla är också min grej men bara en hobby.

Alice Lilja

Artikeltaggar

HobbyKarateKarina JohanssonLärareLysvikSkola och utbildningSunneSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.