Hoppa till huvudinnehållet

Egna produkten om Mallbackens nya F19-lag: ”Varit en utmaning”

Publicerad:
Inga mål eller poäng för Mallbacken mot Eskilstuna, men det nystartade F19-laget har stått för några riktigt imponerande matcher under inledningen av säsongen.

Det är inte bara A-laget som har långa bortaresor på schemat den här säsongen.

Mallbackens nystartade F19-lag möter flera av landets största fotbollsklubbar.

Under söndagen föll de med 0-3 mot Eskilstuna United i den ”riktiga” hemmapremiären på Strandvallen.

– Det har varit en spännande och rolig utmaning att spela i den här serien, säger lagkaptenen Lovisa Rundqvist.

Som Fryksdalsbygden tidigare rapporterat om har Mallbacken gjort en storsatsning på juniorsidan inför årets säsong.

Nämligen genom att starta ett F19-elitlag, majoriteten av spelarna tillhörde Torsbys division 2-lag förra säsongen. En satsning som ska få fler värmländska spelare att spela elitfotboll, och göra Mallbacken till ett både större och mer slagkraftigt lag på sikt. Tränare för laget är Mårten Ejdervall och Krister Engström.

I sin första säsong i Svenska Spel F19 norra (en av två regionserier) konkurrerar Mallbacken med flera storklubbar så som AIK, Djurgården och Hammarby. Serien är enbart för föreningar vars representationslag deltar i Damallsvenskan eller Elitettan.

Än så länge har Mallbacken F19 blandat och gett.

Under söndagens hemmamatch mot Eskilstuna United, den första på Strandvallen, blev det en andra raka förlust. Slutresultatet 0-3.

– Det såg bättre ut igår, konstaterar egna produkten Lovisa Rundqvist och syftar på omgången innan då Mallbacken föll med 2-6 mot Bollstanäs.

– Vi höll ihop laget på ett bättre sätt och skapade några chanser, det hade kunnat bli lite jämnare siffror. Kul att spela på Strandvallen också.

Lagbild från segern över Älvsjö för några veckor sedan.
Lagbild från segern över Älvsjö för några veckor sedan.

Spelartruppen är sammansvetsad. Förutom att de är lagkamrater pluggar de även tillsammans på fotbollsgymnasiet i Torsby.

– Vi tränar tillsammans både på skol- och kvällstid. Några går första året på skolan men de har kommit in i laget bra.

Långa matchresor

Något anmärkningsvärt med Mallbackens F19-lag är resorna. De som följt A-laget vet att det brukar bli någon eller några flygresor under säsongen.

Men i år är det faktiskt Mallbackens F19-lag som har den längsta matchresan. I slutet av april tog de bussen till Stockholm där de bodde på hotell, sedan flög de ända upp till Piteå. En hel helg i fotbollens tjänst - som lyckligtvis slutade i seger med 3-1 mot just Piteå.

– Det har varit en spännande och rolig utmaning, inte bara att möta bättre lag utan alla långa resor. Det är påfrestande och tar energi, men det är också en bra utbildning för oss spelare, för det är ingen som har varit med om det här tidigare. Det är klart att det tar på krafterna men det visste vi om, man får planera livet lite innan.

Mallbacken F19 har vunnit två av sju matcher. Med det ligger de på en niondeplats av elva.

– Inför säsongen var det väldigt svårt att veta vad vi skulle förvänta oss, men vi har fått med oss några segrar. Det är hårt motstånd i den här serien, det är de bästa lagen i vår ålder som vi möter så jag tycker att vi får vara nöjda.

Någon uttalad målsättning finns inte.

– Nej, det är mer en utbildningsserie där vi ska bli bättre.

Lovisa Rundqvist, 18, gjorde sin A-lagsdebut tidigare den här månaden.
Lovisa Rundqvist, 18, gjorde sin A-lagsdebut tidigare den här månaden.

Syftet med Mallbackens stora juniorsatsning är att ge unga spelare chansen att spela på en hög nivå tidigt, och att lättare kunna slussas upp till A-laget.

Det har de redan lyckats med. I slutet av april gjorde Andréa Staum Eriksson, född 2006, A-lagsdebut. Ett par veckor senare fick Lovisa Rundqvist, född 2004, göra sina första minuter i A-laget i matchen mot Bollstanäs.

– Det var väldigt kul att få chansen, säger hon.

Nästa match för Mallbacken F19 är på söndag, borta mot delade serieledaren AIK.

– En tuff match men vi kommer att göra allt vi kan för att vinna, säger Lovisa Rundqvist.

Artikeltaggar

AIKAndréa Staum ErikssonFotbollMallbackenMallbackens IFStrandvallenSvenska spel

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.