Hoppa till huvudinnehållet

Rottneros park hoppas på ny rekordsäsong: ”Vi är väldigt beroende av vädret”

Publicerad:
”På en bra och en dålig sommar kan det skilja cirka 15 000-25 000 besökare i Rottneros park, så det är bara att hoppas att vädergudarna är med oss”, säger parkchefen Magnus Holmvik. Foto: Dan Enwall

Under helgen slog Rottneros park upp portarna för säsongen och inledningen blev bra.

– Jättebra väder, lagom varmt, konstaterade parkchefen Magnus Holmvik.

Arbetet med rabatter och annat i parken pågår fortfarande och gör det i viss mån hela sommarsäsongen.

– Några rabatter är klara. Allt går enligt plan, vi ligger faktiskt lite före normala schemat. Hade vi vetat att det inte skulle bli några frostnätter, så som det oftast brukar bli, hade vi kunnat börja ännu tidigare, säger Magnus Holmvik.

Restaureringen av parkområdet Blomstergården, som ska ske under 2023 och 2024, har påbörjats. Satsningen har initierats av föreningen Rottneros parks vänner.

– Vi har börjat gräva ur en av rundlarna längs gångvägen, men det kommer att ta sin tid, säger Magnus Holmvik.

Arrangemangen i parken under sommaren och hösten är Trädgårdsfestivalen den 17-18 juni, Tisdagar i parken i juli och Skördefesten den 3 september.

– Ja, trädgårdsfestivalen kör vi i gång igen efter flera år i träda. Det blir den första sedan 2019. Det kommer att bli utställare, föreläsare, musik och lite extra för barnen. Bland annat kommer Farbror Grön hit och föreläser, säger Magnus Holmvik.

Tillsammans med föreningen Rottneros parks vänner har man sedan några år anordnat evenemanget Tisdagar i parken under juli månad.

– Det har gått jättebra. Nu har det börjar fastna i medvetandet också så att folk, framför allt barnfamiljer och campinggäster, vet att det händer kul saker i parken under just tisdagar.

Och den 3 september blir det Skördefest.

– Det är ju sista dagen vi har öppet, förutom julmarknaden i december.

 • I helgen slog Rottneros park upp portarna för ännu en säsong.
  I helgen slog Rottneros park upp portarna för ännu en säsong. Foto: Dan Enwall
 • Många planteringar är klara, men i flera andra jobbas det vidare.
  Många planteringar är klara, men i flera andra jobbas det vidare. Foto: Dan Enwall
 • I Blomstergården har man börjat gräva ur en av rundlarna som ska återställas till ett mer ursprungligt skick.
  I Blomstergården har man börjat gräva ur en av rundlarna som ska återställas till ett mer ursprungligt skick. Foto: Dan Enwall
 • I väntan på blomsterprakt.
  I väntan på blomsterprakt. Foto: Dan Enwall
 • ”Vi är väldigt beroende av vädret. Det perfekta är att det inte är för regnigt och inte för varmt”, säger parkchefen Magnus Holmvik.
  ”Vi är väldigt beroende av vädret. Det perfekta är att det inte är för regnigt och inte för varmt”, säger parkchefen Magnus Holmvik. Foto: Dan Enwall
 • Rottneros park håller ställningarna som ett välbesökt besöksmål.
  Rottneros park håller ställningarna som ett välbesökt besöksmål. Foto: Dan Enwall

Förra året blev en rekordsäsong för Rottneros park med 45 000 besökare. För att de nivåerna ska nås igen behöver många saker samverka, menar Magnus Holmvik.

– Vi är ju väldigt beroende av vädret. Det perfekta är att det inte är för regnigt och inte för varmt. 2018, när det var så hett, hade vi väldigt få besökare till exempel. Högsäsongen är så kort, bara fyra-fem veckor, så dåligt väder under den perioden blir kännbart. På en bra och en dålig sommar kan det skilja cirka 15 000-25 000 besökare, så det är bara att hoppas att vädergudarna är med oss.

Artikeltaggar

JulmarknaderMagnus HolmvikParkerRegnRottnerosRottneros parkTurism

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.