Hoppa till huvudinnehållet

Sunnekillen om Forshagas supersvit: ”Varje lag vill slå oss”

Publicerad:
Reporter Fredrik Finnebråth
Fredrik Finnebråth
fredrik.finnebrath@fryksdalsbygden.se
Linus Carlbäck, 26, trivs med fotbollslivet i Forshaga IF - som vägrar förlora och toppar division 4 i skrivande stund.
Linus Carlbäck, 26, trivs med fotbollslivet i Forshaga IF - som vägrar förlora och toppar division 4 i skrivande stund.

Om Forshaga tar poäng i helgens match når de 600 dagar utan en förlust i seriespel.

I truppen finns Linus Carlbäck från Sunne.

– Vår tränare är skrockfull, han säger att första förlusten kommer snart, skrattar han.

Senast Forshaga förlorade en match var faktiskt på Fryxellskas konstgräs i Sunne, mot Ämtervik. Det var den 30 oktober 2021 och allra sista omgången av division 4.

2022 gick Forshaga obesegrat (18 segrar och fyra oavgjorda) genom Värmlandsfyran.

Trots succésäsongen blev det sensationellt nog inte uppflyttning. KB Karlskoga var ännu bättre och tog, på Forshagas bekostnad, klivet upp till trean. Andraplatsen räckte till kval, men där blev det två förluster.

Forshaga tog ny sats inför årets division 4. Stommen i laget är intakt, tränaren Ola Andrésen kvar. Därtill har Forshaga förstärkt med några meriterade nyförvärv, bland andra Linus Carlbäck, 26.

Sunnekillen har en hel del rutin från spel högre upp i seriesystemet. 2016 och 2017 spelade han division 3-fotboll med IFK Sunne. 2018 och 2019 gjorde han två säsonger i division 2-klubben Nordvärmland FF.

Efter tre år i division 3 med Torsby IF valde han att ta ett kliv ner i seriesystemet.

– Jag kände att det fick vara nog med pendlandet, berättar Karlstadbon.

– Jag hade två roliga och lyckosamma år i Nordvärmland, men jag valde att gå till Torsby för att jag flyttade från Sunne till Karlstad. Då blev det samma avstånd. Men nu fick det räcka, Forshaga ligger bättre till geografiskt och är en klubb som jag hört mycket gott om senaste åren.

Inget IFK Sunne-intresse

Någon flytt ”hem” till Fryksdalen var aldrig aktuell.

– Nej, jag pratade aldrig med IFK Sunne. Men jag hade flera andra alternativ i division 3 och 4.

Vänsteryttern Linus Carlbäck har spelat på högre nivå än de allra flesta i årets Värmlandsfyra.
Vänsteryttern Linus Carlbäck har spelat på högre nivå än de allra flesta i årets Värmlandsfyra.

Att valet föll på Forshaga ångrar han inte.

– Stommen i laget är i min egen ålder, och jag är kompis med några spelare sedan tidigare. Det gjorde det lättare att hoppa på det här tåget.

Ett segertåg som bara fortsatt tuffa på i samma takt sedan Linus Carlbäcks intåg.

Forshaga var, tillsammans med IFK Kristinehamn, favoriter inför årets Värmlandsfyra. Sunnetränaren Conny Johansson menade så sent som förra veckan att seriekonkurrenten Forshaga är på en egen nivå i år.

Varför går det så bra för Forshaga?

– Det är ett gäng duktiga spelare, många som är från Forshaga. Vi lägger ner hårt jobb och är ett bra gäng, alla accepterar varandra och vi har kul. Det sistnämnda är något som är viktigt för oss, som spelare är det en bra fotbollsmiljö att vara i. Vi har även fått in både bredd och spets den här säsongen.

”Många lag som utmanar”

Men säsongen är alltjämt ung. Forshaga minns hur deras otroliga prestation förra året ändå inte räckte till serieseger.

– Det är många lag vi tampas med, vi ser ödmjukt på uppgiften. För oss gäller det att fortsätta vara skärpta. Det är flera, runt fem-sex lag, som kan vara med och utmana oss.

Linus Carlbäck i hemmamatchen mot IFK Sunne (seger med 3-0) På bilden syns Felix Burell som försöker täcka Carlbäcks skott.
Linus Carlbäck i hemmamatchen mot IFK Sunne (seger med 3-0) På bilden syns Felix Burell som försöker täcka Carlbäcks skott.

Ett av lagen han syftar på är tvåan Hertzöga BK, som Forshaga möter på bortaplan till helgen. Lämnar de Ilanda med poäng i bagaget innebär det att Forshaga kommer att passera 600 dagar (!) utan en enda förlust i seriespel.

– Vår tränare, Ola Andrésen, är skrockfull. Han säger att den första förlusten kommer snart. Det är mycket prat om ödmjukhet och han säger skämtsamt att det går ut på att ha kul. Det är skön jargong.

”Alla vill slå oss”

Innehar man en sådan svit som Forshaga finns det naturligtvis motståndare som mer än gärna bryter den.

– Varje lag vill gå ut och slå oss, vi har sällan något att vinna. Det har rullat på för oss, vi har aldrig varit i underläge den här säsongen. Någon gång kommer det att ske, det ska bli intressant att se vad som händer då.

Ett mål har det blivit för Linus Carlbäck hittills.
Ett mål har det blivit för Linus Carlbäck hittills.

För egen del stortrivs han i sitt nya lag. I 5-0-segern mot Råtorp gjorde han sitt första mål för klubben.

– Jag kommit in jättebra i gruppen, startat alla matcher utom seriepremiären. Det känns bra och harmoniskt i den livssituationen jag befinner mig i. Nu är den längsta bortamatchen i Töcksfors eller Västanvik, det är lika långt som jag hade till träning de senaste fem åren, säger Linus Carlbäck.

Artikeltaggar

ForshagaForshaga IF FotbollFotbollIFK KristinehamnIFK SunneKB KarlskogaLinus CarlbäckNordvärmlands FFOla AndrésenSunneTorsby IF

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.