Hoppa till huvudinnehållet

Ica fastigheters planer för Stora torget presenterade: ”Blir en pärla i Sunne”

Publicerad:
Så här såg det när Ica drog tillbaka sina planer på att bygga på Stora torget i Sunne för cirka ett och ett halvt år sedan. Nu, i ett nytt projekt, har Ica fastigheter fått förlängd markanvisning och skisser på bygget har presenterats för kommunen.
Så här såg det när Ica drog tillbaka sina planer på att bygga på Stora torget i Sunne för cirka ett och ett halvt år sedan. Nu, i ett nytt projekt, har Ica fastigheter fått förlängd markanvisning och skisser på bygget har presenterats för kommunen. Foto: Karina Johansson

Arbetet med den nya Ica-butiken på Stora torget i Sunne går vidare. På onsdagen presenterade Ica fastigheter, MW Bostad och projektets arkitekt sina planer för Allmänna utskottet.

– Det här är ett professionellt och starkt projekt. Byggnaden kommer att bli en pärla i Sunne, säger kommunalrådet Henrik Frykberger (M).

Nuvarande markanvisningsavtal går ut 31 maj, men Ica fastigheter får förlängd markanvisning för Stora torget till 30 november. Planen är att etablera en ny butik i markplan med bostäder ovanpå.

– Vi tror på det här. Hela allmänna utskottet var väldigt positivt till dragningen vi fick som var mycket professionell. Det här är ju starka intressenter, det finns resurser och kapital, och de har en realistisk tidsplan, säger Henrik Frykberger som tror att det nya butiks- och bostadskomplexet kommer att smälta in bra i gatubilden.

– Enligt de arkitektritade skisser vi fick se så blir det en vacker och stilfull byggnad som jag tror kommer att bli en pärla i Sunne centrum. Jag tycker de har lyckats skapa en byggnad som kommer att harmoniera med merparten av övrig bebyggelse, säger han.

”Jag tycker de har lyckats skapa en byggnad som kommer att harmoniera med merparten av övrig bebyggelse”, säger Sunnes kommunalråd Henrik Frykberger (M) om Ica fastigheters planerade nybygge på Stora torget.
”Jag tycker de har lyckats skapa en byggnad som kommer att harmoniera med merparten av övrig bebyggelse”, säger Sunnes kommunalråd Henrik Frykberger (M) om Ica fastigheters planerade nybygge på Stora torget. Foto: Dan Enwall

Projektet har kommit en god bit på väg men det behövs mer tid innan det kan bli aktuellt att börja bygga.

– Vi har presenterat ett förslag på gestaltning för kommunledningen. Arbetet har löpt enligt plan och markanvisningen kommer att förlängas för att ge utrymme åt kommunens och Ica fastigheters beslutsprocesser. Ambitionen är att bygget ska vara klart våren 2025, säger Olle Lundquist, projektutvecklare på bolaget.

Vad har varit viktigt att tänka på i just det här läget på Stora torget i Sunne, med närhet till järnväg bland annat?

– Vissa yttre faktorer påverkar utformningen av huset, exempelvis järnvägen och buller, vilket påverkar kvartersformen och strukturen för bostäderna. En annan viktig och rolig del i arbetet är att få den nya byggnaden att passa in i på platsen och med sin omgivning. Det vi adderar här ska kännas modernt och samtidigt relatera till bebyggelsen i Sunne centrum. Vi planerar addera en ny årsring som förlänger centrum och bygger vidare på Sunnes karaktär.

Kan du utveckla ert hållbarhetstänk lite när det gäller det här projektet?

– Specifikt i det här projektet planerar vi för ett kvarter där både butik och bostäder byggs i helt i trä. Något som minskar klimatavtrycket avsevärt. Vi arbetar också aktivt och strukturerat i våra projekt med kontinuerliga förbättringar inom alla steg i vår värdekedja. Ica-gruppens egen verksamhet är klimatneutral sedan 2020. Till 2030 tar vi sikte på netto noll utsläpp i egen verksamhet, och ett halverat klimatavtryck från kundernas inköp av livsmedel samt att hjälpa dem till hållbara val.

”Ambitionen är att bygget ska vara klart våren 2025, säger säger Olle Lundquist, projektutvecklare på bolaget”, säger säger Olle Lundquist, projektutvecklare på Ica fastigheter.
”Ambitionen är att bygget ska vara klart våren 2025, säger säger Olle Lundquist, projektutvecklare på bolaget”, säger säger Olle Lundquist, projektutvecklare på Ica fastigheter.

Vilken typ (storlek) av Ica-butik blir det?

– Ica-butiken planeras bli av något större storlek än den befintliga butiken i centrala Sunne i dag.

När tror ni att bygget kan starta?

– Om beslutsprocesser och bygglovsprocesser löper på som det ska hoppas vi kunna byggstarta under våren 2024, säger Ica fastigheters Olle Lundquist.

MW Bostads AB bygger, äger och förvaltar hyresrätter och har egen husfabrik i Eslöv.

– Vi har förankring i Värmland och expanderar sedan 2013 på olika orter över hela Sverige. Vi ser fram emot att bygga hyresrätter i Sunne. Vi har ett aktivt miljöarbete med träbyggnation, bergvärme och solceller och vi tycker det är viktigt att stötta dam- och flickidrott, lokalt Lysviks IF damer, säger vd Magnus Wiese, MW Bostad på Sunne kommuns hemsida.

Bygget rymmer 1900 kvadratmeter butik med 28 lägenheter ovanpå. Träfasaden är faluröd, silvergrå och naturfärgad i träpanel och träraster. Det blir många fönster i butiksdelen med fönsterluckor för att passa i Sunnemiljön.

Artikeltaggar

Allmänna utskottetBostad och byggenBostäderButikerEslövFastigheterHenrik FrykbergerHyresrätterIcaLysviks IFModeraternaStora torgetSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.