Vi måste prata mindre om väder

Publicerad:
Foto: Paul Kleiven

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svenskarnas besatthet av väder blir värre för varje år.

Jag har aldrig riktigt förstått varför.

Finns det inte roligare saker att prata om, än väderprognoser som oftast inte ens stämmer?

Vilket väder vi har fått, allesammans! Har ni sett? Klart ni har – det räcker ju att öppna dörren, eller titta ut genom fönstret.

Ingen kan heller ha missat hur svensk nyhetsrapportering pumpar ut väderprognoser i rasande takt, timme för timme. Att de fortsätter göra det bekräftar min tes om att svenskar de facto är besatta av väder och väderprognoser.

Förra veckan var det rena rama julafton för alla väderentusiaster runt om i landet. Då hade nyhetssidor skakat fram odds på hur stor risken är att det regnar vid midsommar. FEM veckor innan. Det måste vara något slags rekord? Extra problematiskt blir det eftersom väderprognoser absolut inte är tillförlitliga så långt framåt i tiden.

Enligt tidskriften Illustrerad vetenskap är tumregeln att en väderprognos blir korrekt i 95 procent av fallen ett dygn framåt i tiden, i 80 procent av fallen tre dygn framåt och i 70 procent av fallen fem dygn framåt. Fem veckor framåt i tiden då? Så långt sträcker sig inte tumregeln.

För att förtydliga. Jag tycker självklart inte att vi ska prata mindre om väder och klimat, det är något annat och mycket större.

Är det några som vet hur besatta svenskar är av väderprognoser - inte minst när det handlar om midsommar - är det meteorologer. De är ju själva en del av galenskapen. Hur gick det egentligen till när de tog fram oddsen på risken för regn på midsommar? ”Vi har ju ingen aning” sa säkert en. ”Nej, men vi kan ju killgissa” svarade en annan.

Själv öppnar jag väderappen på mobilen varje morgon. Jag kollar vad det blir för väder och planerar mitt klädval efter det. Man måste inte öppna tre olika vädersajter, lyssna på radio och tv och följa tidningarnas uppdaterade prognoser. Det går allt som oftast alldeles utmärkt att bara titta ut genom fönstret. Bättre att lägga tid på andra, lite roligare saker än att förutspå vädret. Inte ens meteorologerna lyckas göra det.

Sen fortsätter det att pratas väder flera gånger om dagen; med kollegorna, familjen eller klyschigt kallprat med en bekant i ICA-kön. ”Vilket väder! Men är det inte lite väl varmt?” ”Jo, men nästa vecka ska det bli kallare.”

Det kommer nästan per automatik, nuförtiden. Några stela sekunder är det enda som behövs, sen är man där och pratar väder igen. Finns det inga andra isbrytare att ta till?

Här kommer några förslag:

Vilken färg är dominerande i din garderob? Trycker du på snooze-knappen eller vaknar du omedelbart? Om du fick vara ett djur för en dag, vilket skulle du välja?

Artikeltaggar

MidsommarRegnSunneVäderVind

Läs vidare