Ny tälthall vid Holmby löser problem: ”Det slängs för mycket möbler”

Publicerad:
Här, på gräsytan till höger, kommer kommunen sätta upp ett 500 kvadratmeter stort tält. Foto: Karina Johansson

Sunne kommun planerar att sätta upp en 500 kvadratmeter stor isolerad tälthall vid Holmby återvinningscentralen.

Bygglovsansökan är inlämnad och därefter görs upphandling.

– Nu kan vi börja återvinna kommunala möbler. Äntligen! Tror inte det är sant, utbrister Peter Sundström, arbetshandledare vid AME.

Bakgrunden till tältet är att Peter Sundström, arbetshandledare vid Arbetsmarknadsenheten på Ekebyvägen, i flera år velat ha ett gemensamt förråd för kommunala möbler som inte används för tillfället. Han har drivit ärendet tillsammans med vaktmästaren Tommy Gardsten och lyckan var förstås stor när det till slut blev ett ”ja”.

– Vi har inte haft något sådant förråd förut, så därför har de flesta möblerna hamnat på tippen. Det har slängts väldigt mycket genom åren och jag orkar inte se det längre, berättar han.

Peter vill skapa en databank på intranätet där samtliga inom kommunen ska kunna gå in och se om det finns möbler som de kan använda i sin verksamhet. Det är ett sätt att återanvända möbler i bra skick, samtidigt som det ger sysselsättning för deltagare inom AME på Ekebyvägen.

– Tanken är att de som vill arbeta med data kan sköta arbetet med att lägga in bilder och information om möblerna på intranätet, medan andra kan få ägna sig åt att måla, rengöra eller köra ut möblerna till olika verksamheter inom kommunen.

  • Alldeles nyligen började kommunen använda den tidigare hjälpmedelslokalen vid Hagen som förråd till möbler. ”Det är redan fullt”, konstaterar Peter Sundström.
    Alldeles nyligen började kommunen använda den tidigare hjälpmedelslokalen vid Hagen som förråd till möbler. ”Det är redan fullt”, konstaterar Peter Sundström. Foto: Karina Johansson
  • Peter Sundström är glad över att äntligen få ett kommunalt möbelförråd. ”Om möblerna blir stående en längre tid, skulle vi kunna erbjuda dem till olika föreningar”, berättar han.
    Peter Sundström är glad över att äntligen få ett kommunalt möbelförråd. ”Om möblerna blir stående en längre tid, skulle vi kunna erbjuda dem till olika föreningar”, berä… Foto: Karina Johansson

Till detta tält flyttas även inlämningen av prylar och möbler till Ekebyvägens butik. Och Peter Sundström har fler idéer.

– Ett förslag är att de saker som inte kan säljas i butiken, kan plockas isär och källsorteras av några deltagare, tillsammans med en handledare.

Idéerna tar inte slut här.

– Jag har hört att man på annan ort börjat återvinna byggmaterial. Det har ju blivit så dyrt, så i de bästa av världar skulle vi även kunna börja med det, berättar han.

Artikeltaggar

AMEEkebyvägenMöblerSamhälleSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare