Företagsklimatet nedåt i Sunne: ”Ett trist resultat”

Publicerad:
"Att Sunne backar såpass mycket nu får vi titta på tillsammans för att se vad som behöver göras”, säger Anna Hedberg, Svenskt Näringsliv Värmland.

Sunne tappar en del i betygen från det lokala näringslivet. Det framgår när Svenskt Näringsliv presenterar resultatet från den årliga enkätundersökning där 32 400 företag fått ge sin syn på det lokala företagsklimatet i landets kommuner.

– Att Sunne backar såpass mycket nu får vi titta på tillsammans för att se vad som behöver göras, säger Anna Hedberg, Svenskt Näringsliv Värmland.

Svenskt Näringsliv har undersökt det lokala företagsklimatet årligen sedan 2001. De senaste tre åren har betygen för Sunne dalat och så även i år. Företagens betyg av det sammanfattande omdömet, det vill säga hur det är att driva företag i kommunen, visar ett tapp. Resultatet för Sunne landar på betyget 3,4 av totalt 6.0.

Av de 15 frågekategorierna försämras Sunne betyg på majoriteten av dem. Minskningen syns tydligast i frågorna: dialog med beslutsfattare, information till företagen, kommunpolitikers attityder samt upphandling.

— Det är ett trist resultat för Sunne och vi kan konstatera att kommunen hade en uppgång i flertalet betyg förra mätningen, men har tagit några kliv tillbaka i år. Vad det beror på får vi analysera tillsammans med kommunens företrädare, säger Anna Hedberg.

Hon menar att det är lätt att peka ut ett antal problemområden.

– Betyget när det gäller kommunpolitikers attityder har dalat sedan 2019 och dialog med kommunens beslutsfattare har gått neråt sedan 2016. Upphandling har gått ner med 0,4 till 2,3 och det är inte ens godkänt. Och även det betyget har dalat sedan 2016.

Anna Hedberg tar även upphandling som ett exempel när det gäller ett annat fenomen i sådana här mätningar.

– I vissa frågor tar det lång tid att vända trenden och upphandling är en typisk sådan. Det beror förmodligen på att det är något som är genomgripande till sin natur och påverkar både företag och kommun väldigt mycket. Och rent generellt sker det sällan några stora förändringar från år till år. Men när man likt Sunne nu får betygstapp på 0,4-0,5 måste man nog gräva lite djupare för att hitta orsaken, säger hon.

Sunnes samhällsbyggnadschef Per Branzén och Svenskt Näringslivs Anna Hedberg under en företagsfrukost i Sunne.
Sunnes samhällsbyggnadschef Per Branzén och Svenskt Näringslivs Anna Hedberg under en företagsfrukost i Sunne. Foto: Dan Enwall

Sunnes samhällsbyggnadschef Per Branzén är bestört över att samma problemområden nu återkommer, med den skillnaden att de får ännu sämre betyg.

– Det är helt oacceptabelt. Nu måste vi gå ner i det här och analysera vad de låga betygen egentligen står för. Vi har haft täta kontakter med företagarna i Näringslivsrådet, vi har stämt av och genomfört företagsträffar och en massa andra aktiviteter som vi har sagt vi ska göra. Så jag blev väldigt förvånad. Vi har känt att vi har lyssnat på företagarna och att de tycker att det har gått åt rätt håll, men det här resultatet ger ju en annan bild.

Vad gör ni rent konkret?

– Vi kommer att bjuda in de som svarat på enkäten till dialog. Förhoppningsvis kan det sprida ljus över vad kritiken handlar om. Jag skulle också vilja att Företagarna och alla ute i organisationerna tänker efter så att vi kan se till att vi driver rätt frågor tillsammans i Sunne. Vi vet att det kan ta tid att vända en skuta men det här senaste resultatet är väldigt oroväckande, säger Per Branzèn.

Artikeltaggar

Anna HedbergNäringslivSunneSvenskt NäringslivTrenderUpphandlingVärmlands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare