Vaccinhusbilen i Sunne: ”Fästingarna ökar”

Publicerad:
Under måndagen gjorde Egils Grinups årets första besök i Sunne med vaccinhusbilen. ”Jag har både tidsbokning och drop-in”, berättar han. Foto: Karina Johansson

Under måndagen gjorde vaccinhusbilen årets första besök i Sunne. Här vaccinerar man mot bältros och mot virussjukdomen TBE som sprids via fästingar.

– Det har verkligen blivit hemskt många fästingar, säger Egils Grinups som åker runt till tio värmländska orter.

Fästingarna sprider sig allt längre norrut i Sverige och de kan bära på TBE-virus och borrelia som är två fästingöverförda sjukdomar. TBE är en allvarlig sjukdom som kan sprida sig till hjärnan och utvecklas till hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation, eller båda två. Det finns ingen behandling mot TBE. Däremot finns vaccin.

Enligt 1177.se kan man numer vaccinera sig mot TBE på vaccinmottagningen i Allaktivitetshuset. Under början av denna vecka fanns också en vaccinhusbil på plats på Mejeriängens parkering, för första gången denna vår.

Det är Egils Grinups som äger husbilen och sköter vaccinationen. Han grundade Karlstads kirurgiska laserklinik för 35 år sedan men sålde den till några sköterskor för några år sedan och gick i pension. Han var pensionär ett tag, men började snart längta efter att jobba. För två år sedan fick han idén att börja vaccinera mot TBE.

– Det fanns ingen som gjorde det här uppe i Värmland. Så jag köpte en husbil och började åka runt och upptäckte snart att det var riktigt roligt! Jag åker till tio värmländska orter och alla är så nöjda över att jag kommer, då de slipper åka så långt för att ta vaccinet. Nu har jag även börjat besöka olika företag, berättar han.

Egils Grinups vaccinerar både mot TBE och bältros.
Egils Grinups vaccinerar både mot TBE och bältros. Foto: Karina Johansson

Och intresset för att ta TBE-vccinet ökar, då antalet fästingar ökar.

– De har vandrat norrut till platser där de inte alls fanns för tio år sedan. Det har verkligen blivit hemskt mycket och intresset för att vaccinera sig ökar för varje år. I Sunne skulle jag stå en dag, men jag har fått utöka till två. Det är fullt hela dagarna och ibland blir det till och med kö. I dag räknar jag med att vaccinera 100-150 personer, berättar Egils Grinups.

Artikeltaggar

FästingarKarlstadMejeriängenSunneTBEVaccinationVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare