Gatubrunnar blev slukhål: ”Ett litet barn skulle riskera ramla ner”

Publicerad:
Gatubrunnar i Sunne blev slukhål i helgen. Vilket skulle kunna vara livsfarligt, menar kommunen. Foto: Sunne kommun

Bommar har förstörts vid skolan och dekorativa ljusbollar har rivits ned. Nu kommer nästa dråpslag för Sunne kommun – ett antal avloppsbrunnar har fått sina galler stulna, med risk för att barn kan falla ned i dem.

– En livsfarlig sak att utsätta andra för, menar Sunne kommun.

Vem eller vilka är det som under den senaste helgen ägnat sig åt att avlägsna gallren till ett antal rännstensbrunnar i centrala Sunne?

Detta med resultatet att brunnarna gapar tomma som slukhål och med risk för att någon skadar sig, eller ännu värre:

– Risken att skada sig är stor om du inte uppmärksammar hålen. Ett litet barn skulle riskera att ramla ner i brunnen då hålen är stora, skriver Sunne kommun på sin Facebook-sida.

Sunne centrum har utsatts för flera skadegörelser den senaste tiden. Arkivbild.
Sunne centrum har utsatts för flera skadegörelser den senaste tiden. Arkivbild. Foto: Karina Johansson

Det var personal som under måndagsmorgonen uppmärksammade att galler till så kallade rännstensbrunnar monterats bort. Var gallren tagit vägen är inte känt, men tekniska enheten har satt upp tillfälliga skydd.

– Det har hänt någon gång under helgen. Det är tre stycken brunnar. Det var på några gator och även på torget i centralorten, säger Kent Albinsson, teknisk chef på Sunne kommun.

För att kunna avlägsna brunnsgallren gäller det att ha tillgång till någon form av verktyg, förklarar han. För gallren är relativt tunga.

Diametern på hålen där någon kan riskera fastna och skada sig eller i värsta fall falla ned är 400 millimeter, stort nog för ett barn att fastna i.

– Det är det som är otäckt. Eller om någon kommer och cyklar. En bil kan ju också köra ned i hålen med ena däcket. Men nu har vi fått dit nya brunnslock, säger Kent Albinsson.

Det handlar om rännstensbrunnar där dagvattnet rinner ned och inte så kallade nedstigningsbrunnar.

Personligen har jag aldrig varit med om att man tagit brunnslock ur rännstensbrunnar.
Kent Albinsson, teknisk chef, Sunne kommun

Men brunnslocken är spårlöst borta och händelserna är polisanmälda.

– Det har varit lite rajder i Sunne den senaste tiden. Det började vid rondellen med ljusbollar som någon hade sönder. Dessutom några bommar på Frykellska skolan. Dessförinnan var det på Mejeriängen med en glaskub som man kastade sönder, säger Kent Albinsson.

Vad kan Sunne kommun göra i sådana här lägen?

– Det vi kan göra är att försöka ha uppmärksamhet på det. Vi har varit ute och tittat så man inte varit på andra ställen.

– Det krävs en del för att få upp de här locken. Det är inte bara att lyfta upp dem. Personligen har jag aldrig varit med om att man tagit brunnslock ur rännstensbrunnar.

Nu efterlyser Sunne kommun sina brunnslock och vill att allmänheten varnar om man ser en öppen brunn någonstans.

Artikeltaggar

BarnBrott, lag och rättCyklarMejeriängenSunneSunne kommunTrafikVerktyg

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare