Solig öppningsdag på Sunne Ski & Bike: ”Vi vill skapa ett gôtt häng”

Publicerad:
Patrik Nilsson, Rafael Kordyka och Ronnie Dyhr-Nielsen var några av de mer vana cyklisterna som var på plats under öppningsdagen. Foto: Fredrik Finnebråth

Sunne Ski & Bike har trampat i gång cykelsäsongen.

Säsongspremiären på Kristi Himmelsfärds dag bjöd på strålande solsken.

– Den här anläggningen har potential att bli en året runt-destination för Sunnes barn, ungdomar och vuxna, säger tf driftansvarig Magnus Hedlund.

Några kanske minns hur det såg ut för drygt ett år sedan, när Sunne Ski & Bike öppnade cykelparken för första gången någonsin. Då var det regn för hela slanten.

Blöt premiär för Sunne Ski & Bike: ”Bygden lever upp”

Den här gången var vädergudarna på deras sida, när de öppnade för andra sommarsäsongen i rad. Alla banor var dock inte tillgängliga under öppningsdagen, men kommer att vara det inom kort när marken torkat.

På plats under säsongspremiären var bland andra en trio vana cyklister från Karlstad; Ronnie Dyhr-Nielsen, Patrik Nilsson och Rafael Kordyka.

– Den här anläggningen har god potential. Just nu är det lite jobb som behöver göras, men efter vad jag har hört och vad de ska göra framöver kommer det att bli jäkligt bra redan i år, säger Ronnie Dyhr-Nielsen och fortsätter:

– Det är svårt när man ska öppna en sådan här park, vilken väg ska man ta? Vem ska man göra glad? Jag tror att det tar lite tid, men jag kommer att vara delaktig så mycket jag kan och hjälpa till att bygga banor.

Hur stort är cykelintresset i Värmland, tycker ni?

– Egentligen är det jättestort, tyvärr känns det som att pandemin dödade communityn lite grann.

Rafael Kordyka och Patrik Nilsson var på gott humör under öppningsdagen.
Rafael Kordyka och Patrik Nilsson var på gott humör under öppningsdagen. Foto: Fredrik Finnebråth

För att åka downhill hos Sunne Ski & Bike behövs, förutom en cykel, en hel del utrustning.

– Jag tror att det är ett missförstånd att cykling ska behöva vara så himla dyrt. På en sådan här anläggning kan man ta sig ner med en ganska basic cykel, du behöver inte ha det dyraste, säger Patrik Nilsson.

Han får medhåll:

– Oavsett vilken sport det gäller brukar det bli så att man vill ha bättre grejer efterhand, då blir man också bättre själv. Men det viktigaste är att ha bra skyddsutrustning, köp en bra hjälm i stället för en cykel som kostar 50 000 kronor, säger Ronnie Dyhr-Nilsson.

– Det bästa är att hyra en cykel, de har otroligt fina grejer här. Då kan man testa sig fram lite, fyller Patrik Nilsson i.

Vill skapa en mötesplats

Sunne Ski & Bike är bara i början av sin stora cykelsatsning. De har varit tydliga med att hela projektet är en femårsplan.

Inför det här året har de en ”ny” bana på gång, som vissa känner som Lille Skutt eller Miniskutt. Den kommer att bli en mer avancerad bana.

Sunne Ski & Bike har även flera andra idéer och siktar hela tiden på att förnya och förbättra genomgående under säsongen.

– Vi har lyssnat en hel del på folk som varit här. Det är viktigt för oss att hålla öron och ögon öppna, vi vill att besökare ska känna sig delaktiga. Något som saknas just nu är några bra hopp och dropp, det har vi planer på att börja med kommande vecka. Vi vill kunna locka olika typer av cyklister, berättar Magnus Hedlund.

Just det är en av deras styrkor, menar han.

– Det ska finnas något för alla. Vi har en väldig bredd, och det finns enorma möjligheter att utveckla det här området.

  • Öppningsdag.
    Öppningsdag. Foto: Fredrik Finnebråth
  • Öppningsdag.
    Öppningsdag. Foto: Fredrik Finnebråth

Men förutom fler banor vill Sunne Ski & Bike skapa en gemenskap som, i bästa fall, ska bli en mötesplats för alla - särskilt yngre.

– Vi vill försöka skapa ett gôtt häng. Man ska komma hit och känna sig välkommen, bli bra omhändertagen, och få en bra upplevelse. Det finns restaurang, skid- och cykelbackar, ett stort tält från Tentipi. Hit kan man åka för att samlas och träffa kompisar eller andra sköna människor, säger Magnus Hedlund.

Artikeltaggar

SunneSunne ski & bikeTurism

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare