Stenmurkla står med på listan över Sveriges giftigaste svampar.
Trots det säljs den runt om i landet. Alexander Hult från Sunne vill varna allmänheten.
– I många andra länder är den förbjuden, säger han.
Den traditionella svampen stenmurkla räknas numera som giftig.
Stenmurklan, som innehåller giftet gyromitrin, kan orsaka akut förgiftning samt risk för långsiktiga effekter. Gyromitrin har i djurförsök visat på ökad cancerrisk och påverkan på reproduktionsförmågan.
– Man kan bli förgiftad bara av ångorna när man kokar/förväller den. Äter man den påverkar det levern och njurarna, långsiktigt kan det leda till cancer. Men den är lite lömsk, den innehåller olika mängd gift beroende på växtplats. På så sätt märker kanske inte vissa något, och får man cancer kan det vara svårt att dra paralleller till stenmurklan.
Säljs i butik
Trots att svampen är giftig kan du fortfarande köpa avkokt stenmurkla som konserv i många butiker. Livsmedelsverket har gett tillstånd till denna försäljning till allmänheten, men avråder samtidigt på sin webbplats från att äta stenmurkla.
– Det är en traditionell svamp, därför är det en öm punkt för vissa. Stenmurkla är någonting som många äldre har vuxit upp med, de äter den av tradition. Jag har pratat med många angående svampen och de säger att den är jättegod. När jag sedan säger till dem att den när giftig hoppar de till för de visste inte om det.
Högsäsongen för stenmurkla är precis nu - i maj och i juni.
– Den växer både i söder och norr. Mest dyker den upp i barrskogar, på störd mark som till exempel skogsstigar. När det är mager jord och sandigt trivs den väldigt bra.
Alexander Hult har varit i kontakt med Livsmedelsverket. Han hoppas att den slutar säljas i butiker runt om i Sverige.
– I många andra länder är den förbjuden. Läser man i olika böcker, så som svampguiden, klassas den som giftig. Det är mycket som talar emot att den ska säljas.
Till dess vill han varna allmänheten för att köpa - eller plocka - stenmurklan.
Är du osäker på vilken svamp du har plockat? Alexander Hult svarar gärna på frågor på sitt Instagram-konto (@fungi_iceland_sweden).
Sunnesprinterns oväntade upptäckt på Island – en ny svamp: ”Ren tur”