Inspirerande författarbesök på Fryxellska skolan: ”Inte hippt att läsa böcker”

Publicerad:
Barn- och ungdomsförfattaren Pär Sahlin pratade om sin bok ”Ingen normal flyttar hit” med alla åttondeklassare i Fryxellska skolan. Foto: Fredrik Finnebråth

Kärlek, oväntad vänskap och epa-traktorer.

Det var hög igenkänningsfaktor när barn- och ungdomsförfattaren Pär Sahlin besökte Fryxellska skolan för att prata om sin bok ”Ingen normal flyttar hit”.

– Det är jättehäftigt att möta alla elever som läst min bok, säger han.

Pär Sahlin föddes i Jönköping men bor numera i Stockholm. Han gav ut sin första barnbok 2014.

Nu har han skrivit 23 böcker.

Under onsdagen var han på Fryxellska skolan i Sunne för att prata om sin ungdomsbok, ”Ingen normal flyttar hit”, som är första delen i en serie om ungdomar i det lilla samhället Sävaträsk.

Inför besöket hade alla åttondeklassare i Fryxellska skolan fått i uppgift att läsa just den boken.

– Vi kände att det skulle vara kul med ett författarbesök. Pär skriver böcker som verkligen lockar den här åldersgruppen. En bokserie om epa-kulturen passar bra i den här lilla orten, säger Isa Johansson, skolbibliotekarie i Sunne kommun.

Pär Sahlin gör ofta författarbesök på skolor runt om i landet.

– Det är jättehäftigt att möta alla elever som har läst min bok. Tyvärr blir de ofta lite blyga, de vågar inte riktigt säga det de känner. Ibland önskar jag att jag får spela pingis med dem, då tror jag det hade blivit lättare, säger han och skrattar.

”Blev helt fascinerad”

"Ingen normal flyttar hit” beskrivs som en berättelse om kärlek, epa-traktorer och oväntad vänskap. Perfekt för alla ungdomar som vill känna igen sig och samtidigt skratta när de läser.

– Det var ren och skär slump att jag skrev om det här. Jag var ombedd av mitt förlag att skriva en serie för ungdomar, och funderade lite på det. Under sommaren hängde jag i en liten by, jag åkte in för att handla. På parkeringen där kom ett helt epa-gäng. Det var en scen som utspelade sig framför näsan på mig, jag blev helt fascinerad. Det hände så mycket, för mig var det som en film.

Pär Sahlin pratade om sitt författande i allmänhet och boken ”Ingen normal flyttar hit” i synnerhet, när han besökte alla åttondeklassare på Fryxellska skolan i Sunne under onsdagen.
Pär Sahlin pratade om sitt författande i allmänhet och boken ”Ingen normal flyttar hit” i synnerhet, när han besökte alla åttondeklassare på Fryxellska skolan i Sunne under onsdagen. Foto: Fredrik Finnebråth

Den lilla avstickaren för att handla mynnade alltså ut i den här populära bokserien, som sticker ut lite från mängden.

– Väldigt ofta utspelar sig ungdomsböcker i stan, ofta med en tjej som huvudperson. Nästan aldrig om landsbygden. Jag råkade säga till min förläggare att en av killarna i berättelsen ska ha en epa-traktor - då började han skrika ”Ja! Det här måste du skriva om”.

Få ungdomar som läser

Den nya epa-kulturen de senaste åren har inte gått obemärkt förbi hos bokförlagen, men i ungdomslitteraturen har livsstilen tagit ytterst lite plats - hittills.

Till Pär Sahlins stora glädje var det en frågvis - och allt annat än blyg - åttondeklass som mötte honom under onsdagsförmiddagen. En av totalt sex klasser.

”Hur fick du idén?” ”Favoritbok som du har skrivit?” och ”Vad är ditt budskap med boken?” var några av alla frågor som eleverna i 8D ställde till författaren.

Upplever du att ungdomar läser böcker?

– Tyvärr inte. Det finns ungdomar som läser men det känns som att det har sjunkit senaste åren. Det är inte hippt att läsa böcker. Jag brukar ställa samma fråga när jag besöker skolor runt om i landet. Då är det någon längst bak som räcker upp handen, oftast en tjej.

Digitaliseringen har haft stor påverkan även på litteraturen. Ljudboksmarknaden växer så det knakar.

Kan det locka fler unga att läsa?

– Man skulle kunna tro att det är positivt eftersom man ofta säger att ungdomar hänger vid sina skärmar. Men det är inte därför, det är andra anledningar. Jag tror att det vore bättre om böckerna var en naturlig del av skolmiljön, för det har blivit digitaliserat där också. Läsförståelse och läsinlärningen är enklare på papper.

Pär Sahlins bokserie har tagits emot bra. Han har fått många fina reaktioner från ungdomar.

– Jag har fått många mejl från ungdomar om just den här boken. De har skrivit ”jag hatar att läsa böcker men jag älskar dina, skriv fler.” Det handlar om oss, säger dem. Precis så här är det på deras ort, där kör de också fem varv i rondellen. Det är det finaste betyget man kan få, att jag skriver om dem, säger Pär Sahlin.

Artikeltaggar

BöckerFörfattareFryxellska skolanPär SahlinSkola och utbildningSkolorSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare