Taxibilar måste börja rulla i Sunne igen.
Om detta är Företagarnas Rickard Lindqvist fast besluten.
– Det vore jätteviktigt för både ortsbor och näringsliv, säger han.
Möjligheten för Sunnebor och -besökare att förflytta sig via taxi måste återinföras.
Rickard Lindqvist tycker så.
– Absolut. Det säger jag både som representant för Företagarna Sunne och som ortsbo. Att ha en taxiverksamhet är väldigt viktigt för orten, det är en service som ska finnas. En jätteviktig bit för både ortsbor och näringsliv. Att som nu behöva beställa taxi från annan ort blir mer komplicerat. Nu får vissa verksamheter själva köra sina kunder, säger han.
Fler verkar hålla med om att taxiverksamhet med Sunne som utgångspunkt är en god idé.
– Suget är väldigt stort. På våra möten i Företagarna är taxi alltid uppe som en av punkterna. Många har hunnit börja känna av en hopplöshet men engagemanget är alltjämt stort.
Taxidöden har, kanske med något enstaka undantag, varit ett faktum i Sunne ett bra tag. Rickard Lindqvist har sin tanke om vad som blev nådastöten klar.
– Upphandlingen som gjordes med Värmlandstrafik omkring 2005-2006 förde med sig att taxiverksamheten fallerade helt.
Många har hunnit börja känna av en hopplöshet men engagemanget är alltjämt stort.
Upphandlingen rörde samhällsnyttig trafik – så som sjuktransport och färdtjänst – men slog enligt Rickard Lindqvist ut övrig taxi.
– Befintliga företagare kunde inte leva på det som blev kvar. Innan var det flera, små bolag igång. Efter upphandlingen vann ett företag utanför kommunen och hade hela fordonsparken. Det företaget hade inget intresse av taxiverksamhet på kvällar och helger här på orten.
Nu vill Företagarna Sunne se ett gemensamt omtag ock kroka arm med kommunen.
– Vi önskar att vi kunde gå hand i hand och hjälpas åt. Det borde gå att göra en upphandling som tar hänsyn till taxitrafik kvällar och helger. Vi tror inte att det vore någon omöjlighet.
”Kultur att samåka i Sunne”
Till Kulinarika i Västra Ämtervik kommer merparten av besökarna från Arvika och Karlstad snarare än Sunne. Ägaren Bibbi Kringlund tror dock inte det har att göra med avsaknaden av taxibilar på orten.
– För oss är det inget jättebekymmer. Det finns en kultur av att samåka i Sunne, och den tror jag är tillräcklig för att en taxiverksamhet skulle få det kämpigt.
Hos ett annat stort besöksmål i kommunen, Selma spa, är tongångarna lite annorlunda.
– Vi påverkas absolut. Att det inte finns taxi att tillgå är en klar begränsning. De gäster som kommer med tåg upptäcker det först på stationen, man tar nog för givet att det finns taxi även på mindre orter i dag, säger vd Joachim Högefjord.
Tror på X-linjen
I vissa fall hämtar personalen upp gästerna med egen bil.
– De flesta av våra gäster kommer ju med egen bil, men givetvis ska möjlighet till taxi finnas. Jag ser extremt positivt på det här testet med X-linjen.
Per Branzén, samhällsbyggnadschef på Sunne kommun, var själv inte inblandad då men delar uppfattningen om att upphandlingen som gjordes med Värmlandstrafik gjorde det slut för de lokala aktörerna.
Han är också inne på att nytillskottet X-linjen – alltså Sunnes nyss presenterade sommarsatsning på en flexibel busslösning – blir till hjälp.
– X-linjen kommer lösa väldigt mycket av problematiken, den löser mycket av taxibehovet på ett smart sätt. Bra att det sker under besökssäsongen, det driver upp behovet.
På samma linje säger Rickard Lindqvist:
– När jag läser om X-linjen låter det väldigt bra och vi är optimistiska till att det kan hjälpa många. Om det är hela lösningen är dock svårt att säga.