Motion: ”Ordna laglig graffitivägg i Sunne”

Publicerad:

Vänsterpartiet föreslår en etablering av en tillfällig graffitivägg under två år.

”Det behövs en plats där våra medborgare kan skapa något eget, se något nytt, inspireras, hitta ett eget uttryck. Det behövs en plats för drömmar. Ett alternativ till ett samhälle som går ut på att konsumera´”, skriver man i motionen.

I en skrivelse till kommunfullmäktige har Vänsterpartiet noterat att det i många städer och orter runt om i Sverige finns platser där det är tillåtet för privatpersoner att måla på lagliga graffitiväggar, även kallat öppna graffitiväggar. ”I Värmland finns det bland annat i Munkfors, Forshaga och Karlstad. Här i Sunne lyfter vi gärna fram vårt rika kulturutbud med till exempel Västanå teater, Mårbacka och Alma Löv men vi saknar ett område för fritt konstnärligt skapande för våra invånare och besökare”, skriver man.

Man har noterat att resultatet av SCB:s medborgarundersökning 2022 visade att det saknas mötesplatser för unga i Sunne. ”Kommunen har haft problem med klotter och skadegörelse i centrum vilket är brott som ofta förknippas med ungdomar. Många unga saknar tillhörighet och känner kanske inte att Sunnes utbud av idrott, epatraktorer eller kulturskolan tilltalar dem”, skriver man.

De menar att när det kommer till valet av plats är det viktigt att det inte är för nära centrum eftersom man får räkna med att färg spills runt omkring väggen. ”Det är dock viktigt att det är en öppen yta där människor naturligt rör sig och att det inte skapar dolda utrymmen. Vi anser att arbetet bör utvärderas löpande och att man i slutet av provperioden på två år tar ställning till hur det har fungerat och hur arbetet ska fortsätta".

Vänsterpartiet föreslår därför följande till fullmäktige:

Att utreda en lämplig plats där en laglig graffitivägg skulle kunna byggas och göra en kostnadsberäkning för detta.

Att utifrån utredningen inleda arbetet med att bygga en öppen graffitivägg.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättKlotterKommunfullmäktigeMotionerMunkforsSCBSkadegörelseSunneTeaterVänsterpartietVärmlands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare