Här kommer fjärde delen i Bygdas serie ”Dolda rum” där vi visar olika platser i Sunne kommun, som allmänheten kanske inte alltid känner till eller har sett på nära håll.
Den här gången besöker vi Sunne kyrkas gravkapell, där det just nu planeras för en renovering.
Det vitputsade gravkapellet med skiffertak till vänster om Sunne kyrka är minst sagt ett dolt rum. Få personer har tillträde till den vitputsade byggnaden som förr kallades likbod. En plats där döda människor förvaras kan säkert skapa ett visst obehag hos vissa och Fryksdalsbygden har gjort ett besök för att ta reda på hur det ser ut bakom de låsta dörrarna.
Gravkapellet byggdes troligen 1799, enligt datumet ovanför dörren, och 1947 gjordes det en genomgripande ombyggnad. Förr var det enbart ett visnings- och ceremonirum, medan kistorna förvarades i ett kylt utrymme i källaren. Då lyftes de upp till visningsrummet med hjälp av en hiss, vilken man kan se spår efter i källaren. Hålet i taket där hissen gick upp finns nämligen kvar. För ett antal år sedan började man istället använda rummet i markplan som kylrum. Totalt fyra kylar, två på var sida, installerades och där finns idag plats för totalt åtta kistor. De förvaras här före och efter en begravning.
Nu används rummet både som kyl och som visnings- och ceremonirum. Det är en ljus och fin plats och kylarna är diskret gömda bakom draperier. Det enda som avslöjar att det är ett gravkapell, är kylan därinne.
– Här kan vi öppna kistan och visa för anhöriga innan begravningen. Men det var vanligare förr. Numer gör vi det några få gånger per år, berättar Mikael Nermark, vaktmästare vid kyrkan och fortsätter;
– Vi har totalt omkring 110-140 begravningar per år i Sunne kyrka.
Gravkapellet är i behov av renovering och därför har kyrkogårds- och fastighetschef Jeanette Blom ansökt om tillstånd för detta hos länsstyrelsen. Underlaget har tagits fram av antikvarie som beskriver att fasaden är i dåligt skick med både färgbortfall och algpåväxt. Putsen behöver lagas och dörrarna är i behov av ommålning, och det behövs även viss rötskadelagning. Skiffertaket behöver rengöras och lagas och räcken målas, bland annat.
– Det är rent underhåll som behöver göras, konstaterar Jeanette Blom.
Däremot finns det en sak man vill ändra utseendet på; ytan framför gravkapellet, där det finns en gräsmatta med ett rutmönster av stenplattor.
– Det är en arbetsmiljöfråga då det är tungt för vaktmästarna att dra kistvagnen över gräset, från gravkapellet och in i kyrkan, och sedan tillbaka igen, förklarar Jeanette Blom.
Istället vill man ha stenbeläggning på denna yta.
– Idag ligger det kalksten där, men den är lite gropig och känslig för slitage så antikvarien har föreslagit att vi ska byta till röd granit. Vilken typ av sten det blir är inte bestämt. Länsstyrelsen undersöker om vi tänker ändra ursprungliga utseendet, men jag tror inte att stenläggningen är så gammal. Tittar man på stilen gjordes den förmodligen vid renoveringen 1947, säger Jeanette Blom.
Budgeten för en renovering av gravkapellet ligger på 460 000 kronor.
Det utförs även en del andra arbeten på kyrkogården. Man har fällt ett tjugotal träd som var döda eller i dåligt skick och man har nu fram till 2025 på sig att återplantera. Även taket över ceremoniplatsen Lövet på nya södra kyrkogården ska bytas ut, som Fryksdalsbygden tidigare skrivit om.
Tak på nya kyrkogården byts ut: ”Det har gjort sitt”– Arbetet utförs under hösten av lokala firmor. Platsen kommer vara öppen i sommar, men från första juli kan man inte boka den för ceremonier som begravningar, dop eller vigslar. berättar Jeanette Blom.