Simon Arvidsson är dansk mästare: ”Eufori - visste knappt var jag var”

Publicerad:
Simon Arvidsson lyfter pokalen efter att ha varit starkt bidragande till guldet. Foto: Næstved Bordtennis

I höstas funderade Simon Arvidsson, 33, på att lägga av.

Nu är han dansk mästare med sitt Næstved - efter att ha varit lagets mest värdefulla spelare genom hela rysarserien i finalen.

– Jag kunde inte drömma om det här, säger han.

Efter SM-guldet 2022 med Halmstad BTK tvingades bordtennisproffset från Sunne att söka sig till nya utmaningar.

– Det beskedet fick jag redan innan slutspelet. Jag hade haft väldigt mycket problem med skador och sjukdomar som gjorde att jag missade en stor del i början av säsongen. Halmstad ville satsa på yngre som tränar mer och är billigare. Då tyckte jag att det var ett konstigt beslut, det kändes tråkigt, samtidigt förstod jag dem också. Det var inga hard feelings även om jag var besviken, klart det var en konstig känsla att vinna guld och sen inte få fortsätta.

”Målet var guld”

Simon Arvidsson hamnade i danska Næstved. Parallellt har han även spelat i Superettan-klubben Vetlanda BTK.

– Planen var att spela i den franska andraligan, men så blev det aldrig. Næstved fick bli mitt förstalag och det stora målet var hela tiden att vinna guld.

De hade gjort stora förändringar i truppen. Simon Arvidsson var en av flera meriterade nyförvärv.

– Roskilde var favoriter, men de åkte förvånande nog ut i semifinalen. Inför finalen mot B75 kändes det som det var 50/50 om vilka som skulle vinna.

Simon Arvidsson spelade på toppnivå under finalserien. Arkivbild.
Simon Arvidsson spelade på toppnivå under finalserien. Arkivbild. Foto: AVDO BILKANOVIC

Så blev det också. Finalserien, som avgjordes i bäst av tre matcher, var en rysare från början till slut.

En som var i storform var Simon Arvidsson.

– Vi vann första matchen med 5-3. Jag gjorde min bästa match på hela säsongen och besegrade deras etta.

Sunnekillen fortsatte på den inslagna vägen i match två.

– Jag vann båda mina matcher då också, det kändes väldigt bra. Vårt lag gick upp i en 4-2-ledning och var nära att avgöra. Men B75 kom ikapp och lyckades vända, de avgjorde i golden set. Det kändes orimligt att förlora den matchen, det var jättemycket publik och klubben hade förberett sig för guld. Antiklimax, konstaterar han.

Allt skulle i stället avgöras i den tredje och sista finalmatchen. Næstved såg inte nämnvärt skakat ut efter den tunga förlusten - de tog kommandot tidigt och ledde med 3-1.

– Det blev en riktig rysare, det också. För första gången förlorade jag mot deras etta, han gjorde en väldigt bra match. Men jag vann den andra.

Men än en gång kom B75 tillbaka. Det skulle bli en ny nagelbitare.

– Vi ledde med 4-2, men de kom ikapp till 4-4 igen. Det blev ett golden set där vi ledde med 10-5.

Fem matchbollar, alltså.

– De gick upp till 10-9. Då var man rädd att det än en gång skulle glida oss ur händerna. Men vår rumänska spelare, Cristian Chirita, som i match två grät och var förkrossad, lyckades avgöra och fixa segern till oss.

Glädjen visste inga gränser.

– Det var ren eufori - jag visste knappt var jag var, skrattar Simon Arvidsson.

Svensk mästare 2022 - dansk mästare 2023. Simon Arvidsson har haft två roliga säsonger i rad.
Svensk mästare 2022 - dansk mästare 2023. Simon Arvidsson har haft två roliga säsonger i rad.

Ännu en mästartitel i lagsammanhang för Sunnekillen - hans första i Danmark. Ett guld som han själv bidrog i allra högsta grad till.

– Kul att bidra, mina lagkamrater skojade lite om att jag var deras MVP (Most Valuable Player).

Det är inte första gången Simon Arvidsson steppar upp när det är skarpt läge.

– Förra året i finalen var jag inte så bra i början, men sen när jag hade kniven mot strupen så spelade jag på topp. Jag tror att det har med min rutin att göra, och att jag är envis och aldrig ger upp.

Hur högt rankar du det här guldet?

– Som det näst största efter SM-guldet i lag 2022. Det är alltid speciellt att vinna med ett lag, vi har kämpat ihop hela säsongen, vi har en go lagsammanhållning. Det är sådana här upplevelser som jag lever och tränar för, det är därför man orkar kämpar på.

Nära att lägga av

Kämpat har Simon Arvidsson verkligen gjort. Han kommer från ännu en säsong som präglats av skador och sjukdomar. I höstas var han närmare än någonsin att lägga av.

– Jag kunde inte ens drömma om det här i höstas. Då hade jag problem med mina bihålor som gjorde att jag tappade jättemycket träning i augusti-september. Det påverkade mitt spel. Efter att jag hade förlorat två matcher i rad skrev jag till min fru och familj att jag med 98 procents säkerhet lägger av, för så här dålig får jag inte vara. Men jag ville hedra mitt kontrakt och kämpade på, till slut kunde jag träna mer regelbundet och då gick det bättre. Efter jul har jag knappt förlorat en match.

Det blir bara en säsong i danska Næstved för Simon Arvidsson som är klar för en återkomst till Halmstad BTK.
Det blir bara en säsong i danska Næstved för Simon Arvidsson som är klar för en återkomst till Halmstad BTK.

Karriären fortsätter för Simon Arvidsson, som lämnar Danmark efter en säsong. Han är klar för en återkomst i Halmstad BTK, där han också bor sedan länge.

– De ville ha mig tillbaka, det känns skönt eftersom jag har fru och barn här, det blir lättare att kunna vara hemma nu. Det ska bli både roligt och motiverande att komma tillbaka till Halmstad, det är ett bra lag som alltid satsar på guld.

Den här gången hoppas han att det blir en säsong utan att skador och sjukdomar ska komma emellan.

– Jag har fått min beskärda del nu, säger Simon Arvidsson och skrattar.

SM-guld till Arvidsson: ”Jag tappade det helt”Arvidsson börjar se slutet på karriären: ”Tålamodet håller på att försvinna”

Artikeltaggar

BordtennisHalmstadNæstvedSimon ArvidssonSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare