Satsningen – nytt transportsätt för Sunnebor: ”Dit de vill, när de vill”

Publicerad:
Så här ser den ut, X-linjebussen som kommer att angöra Sunne med start i sommar. Foto: Värmlandstrafik

X-linjebussen.

Den beskrivs som flexibel och dynamisk och rullar igång i Sunne i sommar.

– Äntligen kan vi erbjuda en flexibel kollektivtrafik till Sunnes alla fina besöksmål, säger Markus Bergman, trafikchef för regionbuss på Värmlandstrafik.

Det är Värmlandstrafik som nu tar sitt koncept till Sunne.

Eller nu och nu – den 15 juni är det premiärdags för X-linjen, ett transportsätt som kommer att testköra i kommunen fram till den 13 augusti.

Utifrån pressmeddelandet råder det inga tvivel över att Värmlandstrafik är nöjda över detta.

”I sommar kan turister och Sunnebor ta bussen överallt i Sunne. Dit de vill, när de vill. X-linjens framgångsresa fortsätter nämligen till Sunne, där Värmlandstrafik sommarsatsar på succékonceptet dynamisk busstrafik”, skriver man.

X-linjen är en flexibiel transportlösning som bokas via app på passagerarens villkor – utan tidtabell och linjesträckning.

X-linjen gillas av gammal som ung.
Markus Bergman, Värmlandstrafik

– Äntligen kan vi erbjuda en flexibel kollektivtrafik till Sunnes alla fina besöksmål. Både turister och boende får helt nya möjligheter att resa klimatsmart i sommar. Det ska bli väldigt spännande att se hur det här testet tas emot, säger Markus Bergman som är trafikchef för regionbuss på Värmlandstrafik i pressmeddelandet.

X-linjekonceptet var först ut i Säffle 2021 och föll invånarna i smaken.

– X-linjen gillas av gammal som ung. Resandet med kollektivtrafik har sjudubblats i Säffle och vi slår resenärsrekord efter resenärsrekord, säger Markus Bergman.

Nu flyttar en av X-linjens bussar alltså tillfälligt norrut till en annan värmländsk S-kommun.

– Framtidens resande är kollektivt. Då behöver vi få till en kollektivtrafik som är både attraktiv och som funkar runt om i hela länet. Det här är ett viktigt och bra sätt för oss att testa och lära oss om en ny typ av trafiklösning, teknik och beteenden, säger Elisabeth Björk som är kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Värmland.

Trafikerar Sunne 15 juni-13 augusti

X-linjen

”Just nu pågår ett intensivt arbete på Värmlandstrafik med att planera in X-linjens alla hållplatser, sätta öppettiderna och allt annat praktiskt med linjen. Bussen kommer att rulla i Sunne tätort med omnejd mellan redan befintliga hållplatser och nya virtuella hållplatser. Resorna bokas sedan via appen X-linjen och de virtuella hållplatserna kommer att öppnas upp för bokning i juni”, skriver Värmlandstrafik.

Bokar: Gör du genom appen X-linjen, ange adressen du vill åka från och dit du vill åka. Bokar fler personer resa i samma riktning åker ni tillsammans och rutten anpassas efter detta.

Pris: ”Att resa med X-linjen kostar lika mycket som att resa med Värmlandstrafiks övriga trafik”, skriver Värmlandstrafik. Köp din biljett i Värmlandstrafiks app eller med bankkort alternativt reskassa väl ombord på bussen.

Artikeltaggar

Sunne kommunTransportVärmlandstrafik

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare