Hoppa till huvudinnehållet

Rysk konstnär på flykt ställer ut i Sunne – ”Känns mäktigt att ha honom med”

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Maj-Lis Uller, Marion Bergsjö och Olga Karlsson ställer ut på Ulvsby herrgård i Sunne i sommar. De visar också konst av en ryss på flykt: den internationellt verksamme Konstantin Sterkhof.
Maj-Lis Uller, Marion Bergsjö och Olga Karlsson ställer ut på Ulvsby herrgård i Sunne i sommar. De visar också konst av en ryss på flykt: den internationellt verksamme Konstantin Sterkhof. Foto: Lena Richardson

Fyra konstnärer ställer ut på Ulvsby herrgård i Sunne i sommar, men bara tre av dem är på plats.

Den fjärde är ryske Konstantin Sterkhof, som befinner sig på flykt från land till land.

Olga Karlsson, Maj-Lis Uller och Marion Bergsjö är alla tre konstnärer verksamma i Värmland. Nu visar de sina målningar i Kavaljersflygeln i en gemensam utställning som har vernissage under lördagen, den 6 maj.

De presenterar också verk av den internationelle konstnären Konstantin Sterkhof, som även är en uppskattad lärare och författare till flera böcker om konst.

– Han har varit här många gånger, berättar Olga Karlsson.

– Senast i december var han här i Värmland och höll en masterclass och då var vi med alla tre. Jag kände mig liten när jag skulle våga fråga om han ville ställa ut tillsammans med oss, men det vill han. Det känns mäktigt att ha honom med! säger Marion Bergsjö.

Konstantin Sterkhof från Sankt Petersburg flydde för att han inte ville kriga mot Ukraina.  Hans bilder på utställningen är i mindre format - de måste rymmas i hans resväska.
Konstantin Sterkhof från Sankt Petersburg flydde för att han inte ville kriga mot Ukraina. Hans bilder på utställningen är i mindre format - de måste rymmas i hans resväska. Foto: Lena Richardson

Lite extra speciellt blir det hela eftersom Konstantin Sterkhof själv inte kan komma. Han är ryss, bodde i Sankt Petersburg, och när Ryssland invaderade Ukraina valde han att packa väskorna. Han vill inte kriga mot Ukraina och flydde till Turkiet. Olga berättar att han har ett Schengenvisum, men måste flytta från land till land eftersom den sortens visum har tidsbegränsning.

– Och han kan inte åka tillbaka, för det är mobilisering i Ryssland från 20 till 60 år och han är 55. Dessutom kan han få fängelse för att han flytt, säger hon.

Olga Karlsson med en av Konstantin Sterkhofs böcker om konst. Hon är akvarellkonstnär och håller liksom Sterkhof ofta i målerikurser.
Olga Karlsson med en av Konstantin Sterkhofs böcker om konst. Hon är akvarellkonstnär och håller liksom Sterkhof ofta i målerikurser. Foto: Lena Richardson

Hon berättar att han normalt målar i stora format, men bilderna på utställningen är mindre.

– Han kunde bara ta med sig målningar som rymdes i en resväska, förklarar hon.

Olga bor i Kil sedan 30 år, men har också hon rötter i Sankt Petersburg. Hon och hennes gamla bekanta där vågar inte skriva om annat än vädret när de har kontakt, för att de inte ska råka illa ut.

– Jag har bra vänner i Ukraina också, konstnärer också som sitter där under bombningarna, tillägger hon.

Maj-Lis Uller ställer i ordning sina skulpturer. Hon har även målad konst och collage med på utställningen som visas från 6 maj till 20 augusti.
Maj-Lis Uller ställer i ordning sina skulpturer. Hon har även målad konst och collage med på utställningen som visas från 6 maj till 20 augusti. Foto: Lena Richardson

Utställningen har fått rubriken Akvarellister i internationellt möte. Det är ett möte som får fyra olika stilar och motivvärldar att mötas i en vacker utställning.

– Det blir milda kontraster. Vi är inte så rebelliska, säger Olga Karlsson.

Men den väcker också tankar om världen långt utanför idyllen vid herrgården. När ska det bli fred?

Marion Bergsjö har arrangerat sommarutställningar på herrgården i elva år nu. Den här gången får hon med sig tre konstnärskollegor.
Marion Bergsjö har arrangerat sommarutställningar på herrgården i elva år nu. Den här gången får hon med sig tre konstnärskollegor. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

KonstMaj-Lis UllerNöje/KulturSunneUkrainaUlvsby herrgård - LänsmansgårdenUtställningarVernissagerVärmlands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.