Ingen logik bakom S höga tonläge

Publicerad:
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) talade på första maj på Hovrättstorget i Jönköping under Arbetarrörelsens dag. Foto: Adam Ihse/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det har av naturliga skäl varit stort fokus på Socialdemokraterna de senaste dagarna. Först första maj och sedan presentation av partiets skuggbudget. Sammantaget lägger S allt krut på att vara mot Sverigedemokraterna och för Magdalena Andersson. Politiken läggs ut på entreprenad till andra partier. Helst åt de som säkrar makten åt S men motståndarna går nästan lika bra.

Det märks att S saknar Moderaterna som politisk tankesmedja. Före valet lade S med jämna mellanrum krokben för M genom att helt sonika anamma M:s förslag. När de tonsättande partierna på båda sidor tyckte samma uteblev både konflikten och M:s möjligheter att marknadsföra sig. M får till viss del skylla sig själv eftersom man lite väl sällan kom med förslag som S inte kunde stjäla. Hade M gått mer på skattesänkarlinjen hade man förmodligen fått ha fler förslag i fred.

Samtidigt ska medges att S trots allt inte verkar ha något emot sänkta skatter. Partiledaren riktar till och med kritik mot regeringens höjning av bland annat alkoholskatten. S vill inte heller återinföra värnskatt eller arvsskatt. Ska S inställning till borgerliga reformer sammanfattas har reformerna varit rätt men införts av fel anledningar.

Det betyder emellertid inte att S inte klagar. Mest högljudd och försmådd är partiledaren Magdalena Andersson som låter som ena parten i en väldigt infekterad skilsmässa. Allt är fel och regeringen är klandervärd. Andersson kritiserar till och med regeringen för att den inte genomför politik hon själv är motståndare till.

Givet demoniseringen och det höga tonläget är det lätt att tro att S i sin budget vill riva upp allt regeringen gjort. Så är inte fallet. Socialdemokraternas ändringar omfattar 3,85 miljarder kronor – Av en budget om 1120 miljarder kronor.

Den stora satsningen är att höja barnbidraget med drygt två miljarder. 700 miljoner vill S lägga på kommunernas sommarlovsaktiviteter med lunch. Dels för att barn inte ska gå hungriga, dels för att motverka att barn sugs in i kriminalitet.

Det finns drygt 1,1 miljoner elever i grundskolan. Beroende på om de knappa 200 000 elever som inte går i kommunal skola ska omfattas av sommarlovsaktiviteterna eller inte blir det mellan sisådär 600 och 700 kronor per elev. Om Socialdemokraterna på allvar tror att 700 kronor är vad som räddar barn från att bli kriminella är det en skam att de inte införde detta stöd redan under sin tid vid makten.

S lägger inte heller några extrapengar på regionerna trots att man skällt rejält på regeringen för att denna inte i tillräcklig omfattning kompenserar för regionernas dåliga ekonomi. Det är lite svårt att se logiken i att S gör exakt samma sak de högljutt kritiserar regeringen för.

Det är av tonläge och kritik lätt att få intrycket att S tagit fram de stora kanonerna inför tiden i opposition. Det kanske de har, men de har i vilket fall som helst glömt ammunitionen. S behöver, oavsett om det är i opposition eller regering, skaffa sig en politik igen. Det räcker inte att bara skälla.

Per-Ola Olsson/ SNB

Artikeltaggar

BudgetarMagdalena AnderssonModeraternaPer-Ola OlssonPolitikSkatterSocialdemokraternaSverigedemokraterna

Läs vidare