Nu ska Blomstergården i Rottneros park restaureras och bli mer så som den var tänkt från början.
– Vi är otroligt glada över att arbetet nu kan sätta i gång, säger Ulla Norrman, ordförande i föreningen Rottneros parks vänner som genomför projektet i samarbete med Rottneros park trädgård AB under 2023 och 2024.
Blomstergården har ett friare formspråk än de flesta andra rum i parkens centrala delar. Trädgårdsarkitekten Edvard Jacobson skriver inför anläggandet 1952 att ingången bör få en böljande form och fortsättningsvis: ”härifrån dras vägen i en svepande båglinje i form av en blomstergata”. Känslan skulle vara att vada i blommor.
De tre rundlarna i centrum, som gav upphov till namnet Jacobs pannkakor, var ursprungligen planterade med sommarblommor i de nordiska flaggfärgerna.
– Vi är otroligt glada över att vi får börja jobba med Blomstergårdens restaurering. Men allt kostar pengar och vi har fått 100 000 kronor från Wettergrenstiftelsen för att det här ska kunna genomföras. Vännernas arbete i parken bygger på ett bra samarbete med Rottneros parks vd Petra Svedberg, trädgårdsmästaren Magnus Holmvik och Stiftelsen Greta och Svante Påhlsons minne som äger parken, säger Ulla Norrman.
Själva arbetet med Blomstergården kommer att utföras av parkens personal.
– Dels har rundlarna och övriga rabatter ”växt igen” väldigt mycket. Vi börjar med rundlarna och de behöver rensas. Sedan har tanken med en röd, en blå och en gul rundel inte kunnat fullföljas genom åren. Det ska vi råda bot på nu, säger trädgårdsmästaren Magnus Holmvik.
– Det som ska göras rent praktiskt är att det ska grävas ur, jordförbättras och dräneras. De befintliga perennerna ska sparas, sättas tillbaka och kompletteras. Nu ska det vara enbart perent material och då är det kanske lite svårare att få till de där riktigt klara färgerna som var grundtanken. Men färgskalan blir ju röd, blå respektive gul, säger Annelie Engkvist, vice ordförande i Rottneros parks vänner och lärare vid den nya trädgårdsutbildningen i Sunne, vars elever också kommer att följa arbetet i Blomstergården.
Restaureringsprojektet Blomstergården invigs den 9 maj då Rottneros parks vänner bjuder in till en gratis föreläsning med trädgårdshistorikern och författaren till en lång rad trädgårdsböcker, Elisabeth Svalin Gunnarsson. Syftet är att lyfta fram bortglömda perspektiv på trädgården.
– Hon är en fantastisk inspiratör och hon sätter in trädgården i ett samhällsperspektiv; vad trädgårdar har betytt för utvecklingen och att de kan vara en markör för saker som händer i samhället och berätta om det som har hänt tidigare, säger Annelie Engkvist.
Petra Svedberg, vd för Rottneros park, är tacksam för det brinnande engagemanget hos Rottneros parks vänner.
– Det är inte bara en fördel för oss och även en förutsättning för att parken ska kunna utvecklas på ett bra sätt, konstaterar hon.
Fotnot: Rottneros parks vänner är en ideell förening vars uppgift är att stödja verksamheten i parken. Vännerna vill bidra till att parken förvaltas och utvecklas i samklang med grundaren Svante Påhlsons ursprungstanke och vision från första hälften av 1900-talet.