Hoppa till huvudinnehållet

Tre värmlänningar i a-landslaget – Nykvist debuterar: ”En dröm”

Publicerad:
Emil Nykvist får chansen i a-landslaget inför nästa vinter.
Emil Nykvist får chansen i a-landslaget inför nästa vinter. Foto: JOEL MARKLUND

Linn Persson och Mona Brorsson får fortsatt förtroende i a-landslaget och Emil Nykvist är med för första gången, medan Oskar Brandt flyttas ner i utvecklingslaget.

– Det är en dröm som blir sann, säger Nykvist.

Kommande vinters landslag presenterades i Sveriges skidskyttemecka Östersund under tisdagen.

Linn Persson, Bore, och Mona Brorsson, Finnskoga, är kvar i a-laget och Emil Nykvist, Bore, tar steget upp från utvecklingslaget (Team Autoexperten).

Nykvist är den ende nye som får chansen bland herrarna. Oskar Brandt från Karlstad hade en utvecklingsplats i a-laget, men flyttas ner ett snäpp till utvecklingslaget, där även lillebror Viktor finns.

– Jag är supernöjd. Det är lite av en förutsättning, något som gör att man får den där lilla extra möjligheten, säger Emil Nykvist.

26-åringen från Sunne beskriver sig som en late bloomer. Han hade inför den gångna säsongen bara åkt ett världscuplopp. I vintras fick han vara med på alla tävlingsorter tills han blev sjuk i slutet, inalles 13 lopp inklusive två i VM i Oberhof.

– Det var långdraget. Symptomen var ungefär som covid, men jag testade negativt. Jag var borta i stort sett hela mars och missade de två sista världscuperna och SM, berättar han om säsongen som i övrigt var friskare än på länge.

Emil Nykvist får bättre förutsättningar på alla plan nu.

– Man får träna med dem som är lite bättre än vad man själv är och tillgång till en större tränarstab.

Landslagets huvudtränare Johannes Lukas blir också Nykvists personlige tränare och Jean-Marc Chabloz skyttetränare.

– Emil har gjort en väldigt bra säsong, tagit de steg vi vill se, och det visar också att vi är ett väldigt öppet förbund. Han slog sig in i vc-truppen tidigt under säsongen och sedan VM. Gör man bra prestationer får man chansen, och det har han gjort. Nu får han stöttning av oss alla i a-landslaget, säger Lukas.

– Jag jobbade tight med honom (Chabloz) redan i vinter. Han är extremt duktig, konstaterar Nykvist.

Landslagslägren är också betydelsefulla.

– Det är den stora skillnaden, det jag suktat efter och behövt för att kunna ta nästa steg.

Redan på lördag bär det av till Mallorca för att köra rullskidor, cykel och löpning.

Förhoppningarna stiger inför nästa säsong.

– Jag hoppas kunna konkurrera om stafettplats och individuellt runt 20–30 som jag sett är mycket möjligt.

Linn Persson gjorde karriärens bästa säsong och får förstås fortsatt förtroende i blågult.
Linn Persson gjorde karriärens bästa säsong och får förstås fortsatt förtroende i blågult. Foto: JOHAN AXELSSON

I damlaget, som innehåller åtta åkare, kom supertalangen Sara Andersson in och Johanna Skottheim får lämna. IBU-cupvinnaren Tilda Johansson hade en utvecklingsplats i a-laget, men är nu ordinarie.

Linn Perssons plats var i högsta grad väntad. Hon gjorde karriärens bästa säsong och tog bland annat två individuella VM-medaljer. I slutet hade hon dock skadebekymmer och har opererat ljumske och axel.

Mona Brorsson är heller ingen större överraskning, med tanke på att hon kom tillbaka efter sjukdomar i början av säsongen och knep en VM-plats.

– Jag är jätteglad att jag får fortsatt förtroende. Det känns jätteskönt när man haft en sämre säsong. Jag har presterat så bra jag kunnat med den formen jag haft. Skönt att landslagsledningen sett vad jag kämpat med och hur mycket jag investerat. Det visar att de också tror att jag kan mer än jag fått visa i år, säger Brorsson.

Mona Brorsson åker vidare.
Mona Brorsson åker vidare. Foto: JOEL MARKLUND

Den 33-åriga veteranen från Koppom, numera som alla andra i landslaget boende i Östersund, vill sluta på topp och är sugen på att visa att hon fortfarande kan.

– Jag behöver ge det åtminstone ett år till. Jag har sällan varit så motiverad den här tiden på året.

En nyckel är att hålla sig frisk.

Känns som jag har haft mina sjukdagar och hoppas ha byggt upp immunförsvaret. Jag klarade mig sedan under vintern när många andra blev sjuka.

Med facit i hand var hon för ivrig att komma tillbaka.

– Såhär i efterhand är jag ganska säker på att jag började tävla för tidigt. Jag hade missat en väldigt stor del av grundträningen. Men det är lätt vara efterklokt.

Den hårda interna konkurrensen kan ha stressat fram beslutet och det lär bli minst lika tufft, med åtta i laget och oftast sex världscupsplatser.

– Det är något vi vant oss vid och i grunden positivt. Det har gjort att vi blivit så bra, säger Mona Brorsson.

De svenska skidskyttarna svarade för en rekordsäsong, med elva VM-medaljer, varav tre guld, och 38 pallplatser i världscupen.

Vinterns världscup startar i Östersund i månadsskiftet november–december. VM avgörs i tjeckiska Nove Mesto den 7–18 februari 2024.

Landslaget 2023/2024

A-laget, damer: Anna Magnusson, Piteå, Elvira Öberg, Piteå, Hanna Öberg, Piteå, Linn Persson, Bore, Mona Brorsson, Finnskoga, Stina Nilsson, Lima, Tilda Johansson, Anundsjö, Sara Andersson, Mora.

A-laget, herrar: Martin Ponsiluoma, Tullus, Sebastian Samuelsson, I 21, Jesper Nelin, Piteå, Peppe Femling, Piteå, Emil Nykvist, Bore, Malte Stefansson, Oxberg.

Utvecklingslaget (Team Autoexperten): Anna Karin Heijdenberg, Tullus, Bente Skåle, Tullus, Ella Halvarsson, Östersund, Johanna Skottheim, Lima, Alfred Eriksson, Dala-Järna, Anton Ivarsson, Tullus, Erik Larsson, Mora, Henning Sjökvist, Östersund, Oscar Andersson, Älvdalen, Oskar Brandt, I 2, Viktor Brandt, I 2.

Artikeltaggar

AutoexpertenEmil NykvistI2LimaLinn PerssonMona BrorssonÖstersundPiteåSkidskytteSport

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.