Hoppa till huvudinnehållet

Låt inte L och KD stoppa gårdsförsäljningen

Publicerad:
”Den småskaliga gårdsförsäljningen skulle varken utgöra ett hot mot folkhälsan eller Systembolagets monopol”, skriver debattören.
”Den småskaliga gårdsförsäljningen skulle varken utgöra ett hot mot folkhälsan eller Systembolagets monopol”, skriver debattören. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det hårdnackade motståndet mot gårdsförsäljning från Liberalerna och Kristdemokraterna är ett tecken på ett större problem inom svensk politik. Långt in i borgerligheten finns det uppenbarligen höga företrädare som inte betraktar svenska folket som vuxna.

Att tillåta vuxna människor att köpa med sig en flaska vin hem från ett besök på en vingård borde vara oproblematiskt. Den småskaliga försäljningen skulle varken utgöra ett hot mot folkhälsan eller Systembolagets monopol.

Men trots att alla partier som skrivit under Tidöavtalet har lovat att gårdsförsäljning ska tillåtas, och att det redan finns en färdig utredning för hur det ska gå till, händer ingenting. Den ansvarige ministern Jakob Forssmed (KD) gör allt för att förhala frågan och nu verkar även Liberalernas partiledare Johan Pehrson ha fått kalla fötter.

Det är svårt att förstå hur man som hög företrädare för ett borgerligt parti kan motarbeta en så enkel frihetsreform. Det svenska förbudet mot gårdsförsäljning försvårar för småskaliga dryckesproducenter och hämmar företagandet på landsbygden.

Tyvärr tycks våra politiker närmast ha ett religiöst förhållande till alkoholpolitik. Sverige är visserligen ett av världens mest sekulariserade länder, men ibland känns det som att vi har bytt ut bibeln mot en broschyr från Systembolaget där alkoholmonopolet beskrivs som det enda som hindrar vårt samhälle från att falla ned i misär.

Faktum är dock att svensk alkoholpolitik är ett undantag jämfört med övriga Europa. I fullt fungerande länder som Danmark, Tyskland och Frankrike kan vuxna människor köpa sitt middagsvin i samma butik som de köper sina övriga livsmedel. Men här i Sverige vågar en borgerlig regering inte ens införa en begränsad form av gårdsförsäljning trots att en majoritet av svenska folket är positiva till det.

Att debatten är så snedvriden beror på att Socialdemokraternas, Systembolagets och nykterhetslobbyns skräckpropaganda fungerar. Det tycks inte hjälpa att tunga remissinsatser som juristerna vid Lunds universitet och Konkurrensverket menar att gårdsförsäljning är förenligt med EU:s regelverk. Liberalerna och Kristdemokraterna lyssnar hellre på Socialdemokraterna än expertmyndigheterna.

Glädjande nog har statsminister Ulf Kristersson (M) upprepade gånger lovat att gårdsförsäljning ska tillåtas. Frågan är om han klarar av att styra upp de obstinata småpartierna i regeringen eller om han också faller till föga för skrämselpropagandan?

Carl Albinsson, EU-ansvarig på Timbro

Artikeltaggar

AlkoholpolitikDanmarkEUEuropaJakob ForssmedJohan PehrsonKristdemokraternaLiberalernaPolitikSocialdemokraternaSystembolagetTysklandUlf Kristersson