Hoppa till huvudinnehållet

Blåljusmånaden april: Fuskande företagare, fängelsedomar och trippla olyckor

Publicerad:
Reporter Tim Öberg
Tim Öberg
tim.oberg@fryksdalsbygden.se
Här är en sammanfattning över Fryksdalsbygdens brott- och blåljusbevakning i april.
Här är en sammanfattning över Fryksdalsbygdens brott- och blåljusbevakning i april. Foto: Herman Rydeberg

Här är vad Fryksdalsbygden rapporterat om i brott- och blåljusväg den gångna månaden.

Här är en genomgång över det bästa och det mesta Fryksdalsbygden rapporterat om rörande brott, olyckor, åtal och domar med koppling till Sunne kommun under april.

I början av april polisanmälde en kvinna en man som hon upplevt ”stirrat ner” henne. Detta i flera veckors tid – upp till sex gånger om dagen.

Man ”stirrade ner” kvinna dagligen i flera veckor: ”Kraftigt obehag”

• En man i kommunen har under månaden dömts till ett års fängelse. Allt som allt dömdes han på 20 åtalspunkter. Bland annat för rattfyllerier, häleri och skadegörelse.

Man får ett års fängelse – döms på 20 punkter

Under månaden blev en man misstänkt för brottet förgripelse mot tjänsteman. Detta efter att han följt efter en, vid tillfället ledig, polis.

– Det är tydligt att han riktat in sig på den lediga kollegan. Anledningen ska vara att den misstänkte hyser agg mot målsägaren efter ett tidigare ingripande, sa stationsbefäl Bjarne Andersson utifrån anmälan.

Man följde efter ledig polis: ”Hyser agg efter tidigare ingripande”

• I april har Fryksdalsbygden rapporterat om att en företagare i Sunne kommun åtalas misstänkt för brott. Detta i form av brott mot utlänningslagen, efter att ha använt sig av olaglig arbetskraft. Nu riskerar han fängelse.

– Det kommer bli svårt att betala för det misstänkta brottet, det jag kan göra är att sitta av straffet, har han sagt i förhör.

Läs mer här!

Det kommer bli svårt att betala för det misstänkta brottet.
Sunneföretagaren

Penningtvätt och vansinnesfärd

Företagare riskerar fängelse – hade olaglig arbetskraft: ”Jag är godtrogen”

• En man har under månaden åtalats misstänkt för flera brott. Detta efter att han olovligen tagit sig in en kvinnas bostad – och knivhotat henne. Mannen misstänks nu för dubbla fall av olaga hot och grovt hemfridsbrott.

Man åtalas – knivhotade kvinna i bostaden: ”Upprepade uppmaningar att lämna”

En man har under april månad dömts till tre månaders fängelse efter att ha förklarats skyldig till flera fall av penningtvätt. Bedrägeripengar som enligt domen kommit från fejkade mobiltelefonannonser och som mannen omsatt genom swisha dem vidare.

”Åtgärden har syftat till att dölja pengar som härrör från brott eller brottslig verksamhet eller till att främja möjligheterna för någon annan att tillgodogöra sig pengarna”, står det i gärningsbeskrivningen.

Man får fängelsedom – skyldig till flera fall av penningtvätt

• Han var knivbeväpnad och påverkad av såväl narkotika som alkohol när han med över två promille alkohol i blodet höll på att orsaka en E45-olycka under vansinnesfärden.

Mannen, som dessutom inte hade rätt behörighet att köra lastbilen och visade upp ett aggressivt beteende i samband med polisens ingripande, dömdes i april efter händelsen under sensommaren 2022.

Efter händelsen i Sunne kommun dömdes han för grovt brott mot knivlagen, våldsamt motstånd. grovt rattfylleri och grov olovlig körning. Han dömdes också för ytterligare brott på annan ort till den sammantagna påföljden skyddstillsyn.

Knivbeväpnade rattfylleristens vansinnesfärd – nära olycka: ”Uppträtt våldsamt”

Trasan bakom häktningen

• Efter villabranden i Rottneros under april 2022 har det nu, ett år senare, brutits mark i mordbrandsutredningen. Detta efter att den man som snart efter branden misstänktes för brottet nu häktats.

Anledningen: Hans dna har hittats på en dieselindränkt trasa.

Trots detta nekar mannen till brott.

– Han säger att han inte varit vid huset på många år och inte har en aning om hur hans dna hamnat på trasan, säger åklagare Stefan Wessberg.

Åtal väntas väckas mot mannen inom ett par veckor.

Ett år efter villabranden i Rottneros – man gripen: ”Hans dna fanns på trasa”

• Smycken. Alkohol. Kläder. Elektronik. Kontanter.

De båda männen plockade på sig det mesta när de tog sig in i en bostad i Sunne för ett par månader sen. Stöldgodsets värde uppgick till 200 000 kronor, enligt det åtal som nyligen väckts.

Ett par dagar efter händelsen konfronterades männen stöldgodset av polis, enligt åtalet. En husrannsakan i deras respektive bostad har också gjorts.

Männen åtalas nu misstänkta för häleri, inbrottsstöld och olovlig befattning med betalningsverktyg efter händelsen. I åtalet ryms också en kvinna som misstänks för häleri.

Inbrottstjuvar stal smycken, alkohol och kläder – för 200 000 kronor

Tredubbla E45-olyckor

• I april har också ett antal trafikolyckor inträffat i kommunen. På långfredagseftermiddagen körde en bil av vägen på E45 i höjd med Stöpafors. Föraren fördes till ambulans med sjukhus efter singelolyckan.

Två bilar var inblandade i olyckan som inträffade under förmiddagen den gångna tisdagen.
Två bilar var inblandade i olyckan som inträffade under förmiddagen den gångna tisdagen. Foto: Fredrik Finnebråth

På dagen två veckor senare var det dags igen. Även denna gång inträffade en singelolycka på E45. Detta då en personbil av någon anledning voltat. Föraren kunde för egen maskin ta sig ur bilen och fördes med ambulans till sjukhus med – skulle det visa sig – inga större fysiska skador.

Det var en ganska allvarlig olycka, men det kunde ha gått betydligt värre.
Räddningsledare Mats Moberg.

Under förmiddagen den gångna tisdagen inträffade en kollision i korsningen E45/Bergavägen.

– Den ena bilen, en skåpbil, har korsat E45 och en bil i norrgående riktning har sedan kolliderat med den, men sen hur det gått till är lite oklart. Det var en ganska allvarlig olycka, men det kunde ha gått betydligt värre, sa räddningsledare Mats Moberg.

Det visade sig snart att de båda inblandade förarna, båda vakna och talbara, behövde färdas med ambulans till sjukhuset. Detta efter att flera ambulanser, en ambulanshelikopter och polis kallats till platsen.

En av de båda förarna anses vållande till olyckan.

– Mannen i 70-årsåldern är misstänkt för att inte ha iakttagit väjningsplikt och därigenom varit vållande.

Två förare förda till sjukhus efter frontalkrock på E45: ”Kraftig kollision”

Läs ikapp genomgångarna för januari, februari och mars här:

Läs också

Artikeltaggar

Bjarne AnderssonBrottBrott mot knivlagenBrott, lag och rättE45FängelseHotRottnerosStefan WessbergSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.