Hoppa till huvudinnehållet

Dubbla jätteinvesteringarna – så växlar företaget upp: ”En milstolpe”

Publicerad:
Lennart Eberleh, vd och koncernchef, gläds över Rottneros dubbla jättesatsningar. Foto: Daniel Olausson

266 miljoner kronor.

Rottneros Bruk gör två jätteinvesteringar i den egna verksamheten.

Eller som vd och koncernchef Lennart Eberleh beskriver saken:

– Ett offensivt nästa steg.

Under onsdagen presenterade Rottneros Bruk inte bara en – utan två – mångmiljoninvesteringar i syfte och hopp om att stärka upp verksamheten.

Dels går 86 miljoner kronor till en satsning på förnyelsebar energi. Detta i form av en solcellspark och ett batterilager som båda planeras invigas 2024.

– Investeringarna är viktiga eftersom de utgör de första stegen i vårt långsiktiga och målinriktade arbete för att minska koncernens exponering mot den volatila elmarknaden och samtidigt bidra till att öka andelen förnyelsebar el i samhället, säger Lennart Eberleh, Rottneros vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

”Hittills tror jag på tidsplanen”

Solcellsparken är tilltänkt att liga i anslutning till Rottnerosfabriken och batterilagret i densamma.

En solcellspark kommer, om allt går enligt plan, stå klar vid fabriken 2024.
En solcellspark kommer, om allt går enligt plan, stå klar vid fabriken 2024.

Fryksdalsbygden frågar Lennart Eberleh om han ser några hinder för tidsplanen för satsningen.

– Vi är i slutförhandlingar med leverantörerna. Vi får se vad dem säger och hur de ser på sina möjligheter att leverera. Hittills tror jag på tidsplanen, säger han.

Vi andas framtidstro och har byggt en stark finansiell ställning.
Lennart Eberleh, vd och koncernchef Rottneros AB

Men det stannar inte där.

Ännu mer pengar, 180 miljoner, pumpas in för att öka produktionen av pappersmassan CTMP. Ny produktionskapacitet blir 165 tusen ton att jämföra med dagens 125. Även denna nysatsning väntas slå igenom under kommande år, meddelar företaget.

”Andas framtidstro”

”Den tillkommande volymen CTMP-massa är främst avsedd för de växande marknadssegmenten kartong och förpackningar samt mjukpapper”, skriver Rottneros Bruk.

Beslutet är en stor sak, säger Lennart Eberleh till Fryksdalsbygden.

– Vi andas framtidstro och har byggt en stark finansiell ställning för att kunna fortsätta utveckla vår verksamhet. Detta känns både roligt och spännande. Vår konkurrenskraft kommer att stärkas, något vi väntat på länge. Det har varit tuffa beslut att behöva stänga ner de mindre lönsamma delarna av fabriken, men vi har arbetat systematiserat och fokuserar på de faktorer vi själva kan påverka. Detta har varit en målmedveten resa under flera år.

Han fortsätter:

– Beslutet att väsentligt öka kapaciteten inom CTMP är en milstolpe i den fortsatta utvecklingen av Rottneroskoncernen som en ledande nischaktör inom den globala massaindustrin. Det är även ett offensivt nästa steg i strukturomvandlingen av Rottneros Bruk efter sliplinjens avveckling. Vi bedömer att de framtida lönsamhetsförutsättningarna för CTMP är mycket goda, inte minst genom den stadigt växande efterfrågan på förpackningar, som utgör ett av de viktigaste användningsområdena, säger Lennart Eberleh.

Artikeltaggar

EkonomiElEnergiInvesteringarLennart EberlehMiljöPressmeddelandeRottneros

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.