Hoppa till huvudinnehållet

Två förare förda till sjukhus efter frontalkrock på E45: ”Kraftig kollision”

Publicerad:
Två förare fördes till sjukhus efter en frontalkrock på E45 utanför Sunne på tisdagsförmiddagen.
Två förare fördes till sjukhus efter en frontalkrock på E45 utanför Sunne på tisdagsförmiddagen. Foto: Fredrik Finnebråth

Klockan 10.09 larmades räddningstjänsten om en trafikolycka med två personbilar på E45 strax utanför Sunne. De båda förarna fördes till sjukhuset i Torsby med ambulans.

Räddningstjänsten och ambulansen var i ett tidigt skede framme på olycksplatsen.

– Två personbilar har gått ihop, en av dem ska läcka olja. Det är två personer drabbade i olyckan. Olyckan inträffade i norrgående riktning och det ska röra sig om en frontalkrock, säger Nina Begallo, teamledare på SOS Alarm.

”Kraftig kollision”

Räddningstjänsten kunde senare avlägga en första rapport från olycksplatsen.

– Det sista vi fick till oss var att det ska vara en ganska kraftig kollision. De båda förarna ska vara ute ur bilarna. Tre ambulanser är skickade, även ambulanshelikopter är på väg från Karlstad.

Skadeläget är oklart, men enligt polisen var båda förarna vakna och talbara.

– De båda förarna har förts till sjukhus med ambulans och ambulanshelikoptern som larmades behövde aldrig åka, säger Sören Gustavsson, teamledare på SOS Alarm.

Förbipasserande hjälpte förarna ut

Räddningstjänsten behövde inte göra så mycket när det kom fram, enligt räddningsledare på plats, Mats Moberg.

– Båda personerna var ur respektive fordon vid vår framkomst. Det var privatpersoner som hade kommit till olycksplatsen och hjälpt de inblandade att ta sig ur, så vi behövde aldrig klippa något. Så på det viset blev det ett ganska odramatiskt räddningsarbete. Vi sanerade vägbanan från skräp och dirigerade trafik och hjälpte ambulanspersonal, säger han.

Har du någon uppfattning om hur olyckan kan ha gått till?

– Den ena bilen, en skåpbil, har korsat E45 och en bil i norrgående riktning har sedan kolliderat med den, men sen hur det gått till är lite oklart. Det var en ganska allvarlig olycka, men det kunde ha gått betydligt värre, säger Mats Moberg.

Trafiken påverkades

Olyckan inträffade precis utanför Sunne i höjd med Pekås där E45 möter Bergavägen. E45 var initialt helt avstängd i samband med olyckan.

– Räddningstjänsten har nu börjat släppa på trafiken växelvis, tills det att bärgaren kommer och kan ta bort den ena bilen som står på vägen. Den andra bilen ligget i diket och påverkar inte framkomligheten.

”Blåst negativt”

Polisen hjälpte till att dirigera trafiken och kunde tidigt göra vissa utredningsåtgärder. Patrullen är fortsatt kvar på platsen.

– Det är två män som har krockat, en i 70-årsåldern och en i 30-årsåldern. Båda har blåst negativt i vårt sållningsinstrument, men jag har inga uppgifter om skadeläget, säger Gabriel Henning, polisen presstalesperson i region Bergslagen.

Strax efter klockan 11 meddelade Trafikverket att vägen åter var öppen för trafik. Då hade också räddningstjänsten lämnat platsen och lämnat över ärendet till polisen som inväntade bärgare till båda bilarna.

Iakttog inte väjningsplikt

Polisen skrev en anmälan om trafikbrott.

– Mannen i 70-årsåldern är misstänkt för att inte ha iakttagit väjningsplikt och därigenom varit vållande.

Artikeltaggar

E45Nina BegalloOlyckorOlyckor och katastroferSOS AlarmSunneTrafikolyckor

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.