Hoppa till huvudinnehållet

Tommy Nilssons maffiga röst fyllde Sunne kyrka

Publicerad:
Reporter Fredrik Finnebråth
Fredrik Finnebråth
fredrik.finnebrath@fryksdalsbygden.se
Tommy Nilssons bjöd på storslagna toner i Sunne kyrka, som han sjöng för senast 2020.
Tommy Nilssons bjöd på storslagna toner i Sunne kyrka, som han sjöng för senast 2020. Foto: Fredrik Finnebråth

På lördagskvällen öppnade Sunne kyrka sin dörr för Tommy Nilsson.

Inför en fullsatt lokal visade den folkkära artisten varför han är så omtyckt runt om i landet. Med sin mäktiga röst kombinerat med avslappnat och roligt mellansnack, gav han åhörarna en minnesvärd upplevelse.

Det var Sunne kyrkokör under ledning av Aron Westblad som inledde konserten. Sedan intog Tommy Nilsson kyrkorummet - och han öppnade starkt - med sin kanske kändaste låt, ”Öppna din dörr”, som kyrkoturnén också heter. Den förväntansfulla publiken var föga förvånande med på noterna och gav honom en lång applåd efteråt.

Sedan berättade Tommy Nilsson om bakgrunden till låten.

– Vi lever i en tid där vi behöver öppna en dörr till vår nästa, därför döpte jag turnén efter låten. Jag började skriva på den redan på 1980-talet, jag satt i Frankrike och arbetstiteln hette då ”Open your heart”. 15 år senare skrev jag den svenska titeln och ytterligare 15 år senare deltog jag i ”Så mycket bättre”. Där skrev Jill Johnson en ny version och döpte den återigen till ”Open your heart”, och det utan att veta att det var den ursprungliga titeln. Knasigt, sa Tommy.

 • Det blev ännu mer stämningsfullt tack vare Sunne kyrkokör (i bakgrunden).
  Det blev ännu mer stämningsfullt tack vare Sunne kyrkokör (i bakgrunden). Foto: Fredrik Finnebråth
 • En sympatisk och trygg artist.
  En sympatisk och trygg artist. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Både gamla och klassiska hits kombinerades med nya.
  Både gamla och klassiska hits kombinerades med nya. Foto: Fredrik Finnebråth
 • "Det är alltid speciellt att sjunga i en kyrka”
  "Det är alltid speciellt att sjunga i en kyrka” Foto: Fredrik Finnebråth
 • Fullsatt i Sunne kyrka.
  Fullsatt i Sunne kyrka. Foto: Fredrik Finnebråth

Förutom sina mest klassiska låtar sjöng Tommy Nilsson också en hel del handplockade låtar, vissa nya låtar, från sin digra katalog.

Det är enkelt att förstå varför Tommy Nilsson sålt ut varenda kyrka på sin långa kyrkoturné, som sträcker sig över 34 orter. Hans unika röst är det som sticker ut, men det är inte bara sången som imponerar. Han är även bra i sina mellansnack - varm, sympatisk och rolig med skön självdistans. Ett proffs rakt igenom.

Artikeltaggar

ArtisterKonserterKyrkorMusikSunneSunne kyrkaSångTommy Nilsson

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.