Hoppa till huvudinnehållet

Blytung start - men här är fem anledningar till att tro på årets Mallbacken

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Tre raka förluster. Tio insläppta mål. Sist i tabellen.

Mallbacken har fått en jobbig start på Elitettan.

Bör supportrarna vara oroliga? Nej, inte än – här är fem faktorer som pekar på en scenförändring inom kort – och talar för Mallbacken på sikt.

Tufft spelschema

Eskilstuna, Häckens utvecklingslag och storfavoriterna AIK. Två på bortaplan. För låt er inte luras av tabellen. AIK inledde knackigt, men var inför säsongen, och är fortfarande klara favoriter till att vinna Elitettan. Mallbackens tre inledande matcher har varit mot tre av de starkaste lagen. Det är inget fiasko att förlora mot de här tre lagen, däremot kan man kräva mer av prestationerna, framförallt de senaste två matcherna.

Mycket är nytt

Ny tränare, en mer eller mindre helt ny ledarstab. Det är naturligt att det tar lite tid innan ett nytt spelsätt klickar ordentligt. Lägg därtill att halva startelvan i Mallbackens inledande tre matcher varit nyförvärv, några som anslöt precis innan premiären. Hur duktiga spelare det än är krävs tålamod, och glöm inte att Mallbacken tvingades ut på spelarjakt på grund av de sena korsbandsskadorna på Emma Eriksson och Emma Tibell Häger. Det har varit en utmanande start för tränaren Ulf Buskqvist men jag tror att han är rätt man för att vända på det här. Tålamod.

Spelare på väg tillbaka

Anfallsspelet har inte klickat för Mallbacken ännu. Vilken tur då att Ritah Kivumbi är spelklar inom kort. Närmar sig comeback gör även Linnéa Berger, även om det kanske blir först till hösten. Glöm inte hur viktig hon var för laget innan korsbandsskadan. Det är inte bara en spelare som Mallbacken saknar, utan en karaktär och ledargestalt som jag saknar lite i årets unga upplaga av Mallbacken.

Förtjänat mer

På pappret ser det inte smickrande ut. 1-4, 1-3, 0-3. Men det är lite missvisande. I premiären mot Eskilstuna var man på god väg mot ett kryss, som hade varit ett rättvist resultat. Siffrorna rann i väg på slutet, men spelmässigt visade Mallbacken lovande tendenser. Men de behöver helt klart höja sig, framförallt sluta bjuda på målchanser.

Strandvallen

Mallbacken har hittills mött tre konstgräslag på just konstgräs. Vad är det motståndarna bävar för inför matcherna mot Mallbacken? Strandvallen. Det är ingen slump att Mallbacken, år efter år, är ett starkt hemmalag. Att spela på konstgräset vid Fryxellska kan nästan jämföras med att spela på bortaplan. Mallbacken är avsevärt bättre på naturgräs. Det blir något helt annat när Strandvallen är redo för spel – vilket den lär vara inom kort.

Artikeltaggar

ElitettanEskilstunaFotbollKonstgräsLinnéa BergerMallbackenMallbackens IFRitah KivumbiStrandvallenUlf Buskqvist