Hoppa till huvudinnehållet

Aktuellt tema på Alma Löv i sommar: ”Vårt fokus i år är naturen”

Publicerad:
”Vårt fokus i år är naturen, men verkligen från olika infallsvinklar”, säger Stella Broos, Alma Lövs konstnärliga ledare.
”Vårt fokus i år är naturen, men verkligen från olika infallsvinklar”, säger Stella Broos, Alma Lövs konstnärliga ledare. Foto: Lena Richardson

När Alma Löv slår upp portarna till årets utställning i juni samlas elva konstnärer från sex länder runt ett gemensamt tema.

– Vårt fokus i år är naturen, men verkligen från olika infallsvinklar, säger Stella Broos, museets konstnärliga ledare.

Som ett Fryksdalens eget vårtecken offentliggjorde Alma Löv nyligen programmet för årets utställning. Stella Broos berättar att hon efter varje säsong tänker att nästa år ska hon göra utställningen lite enklare, att inte ha lika många konstnärer.

– När man sedan börjar planera får man så mycket lust att göra mer. Det blir alltid väldigt mycket mer än vi hade tänkt från början, konstaterar hon.

Portarna kommer att slås upp lördagen 17 juni och i år deltar elva konstnärer från sex länder. Namnet på utställningen är ”Present Nature” och i centrum står naturen ur olika perspektiv. Det handlar till exempel om naturen i sorgeprocess, klimatförändringar, användningen av djur, havet och mikroorganismer.

Stella Broos berättar att varje utställning börjar med några namn, konstnärer som hon länge har tänkt på, och hur de kan passa in i ett tema.

– Sedan ser jag vilka som kan komplettera varandra på ett bra sätt, så att det blir en variation i det vi visar. Oftast väljer jag konstnärer med olika uttryck, säger hon.

Inför årets utställning startade dock processen på ett lite annat sätt. 2018 besökte den australiska konstnären Khadim Ali Alma Löv och sedan hade han och Stella Broos en dialog om att han skulle komma tillbaka och göra en utställning. Utställningen skulle ha genomförts 2020, men sköts fram till 2021 på grund av pandemin, och sedan sköts den upp igen av samma anledning. Men nu är det dags.

– Han har ställt ut över hela världen. Guggenheim, Venedigbiennalen, Documenta – så han är en erkänd konstnär. Tematiken i hans utställningar är klimatförändringar. Han var med i hjälparbetet under bränderna i Australien. Det var ju så oerhört många djur som flydde på grund av bränderna. Han har i sin konst skiftat perspektivet från människan till djuret som klimatflyktning. Verket som han gör specifikt för Alma Löv är ett flera meter stort broderi av djur som flyr bränderna, berättar Stella Broos.

Den andra konstnären som tillsammans med Khadim Ali bildade grunden till årets utställning är franska Margot Wallard.

– Hon bodde mitt emot Alma Löv tillsammans med fotografen JH Engström och när de skulle flytta så kunde de inte få med sig all konst. Hon donerade en hel utställning som heter Natten till Alma Löv. Ett jättefint projekt. Det är en sorgeprocess egentligen. Hennes bror gick bort och i sitt sorgearbete började hon fotografera natur, men också sig själv i natur. Bilderna är tryckta på metall som tål att visas utomhus. Jag tänkte att det här måste vi göra någonting med, säger hon.

 • Natten av Margot Wallard (2017). (Bilden är något beskuren).
  Natten av Margot Wallard (2017). (Bilden är något beskuren).
 • Tematiken i Khadim Alis utställningar är klimatförändringar. (Bilden är något beskuren).
  Tematiken i Khadim Alis utställningar är klimatförändringar. (Bilden är något beskuren).
 • Sea Allegory av Tone Bjordam (2023).
  Sea Allegory av Tone Bjordam (2023).

Med dessa två konstnärer på plats byggde sedan Stella Broos vidare på utställningen som till slut kom att omfatta ytterligare åtta konstnärer. Hon nämner till exempel Tone Bjordam, en norsk konstnär som arbetar med fotografi och videoverk. Hon har samarbetat med forskare för att visualisera olika utfall av klimatförändringar och genomförde bland annat ett performance vid klimatkonferensen i Lissabon 2019. Samma verk kommer att visas vid forskningsseminariet Imagine Earth på Louisiana i Danmark i sommar.

En som sedan tidigare är representerad på Alma Löv är Roland Persson, konstnären bakom verket Poolparty. De som har besökt Alma Löv har troligen ett minne av den ensamma pingvinen i ett skitigt rum. Roland Persson kommer i år att bidra med en avgjutning av en elefant.

– Den väcker så många tankar om hur hela industrin med cirkus och djurparker fungerar. Den är så otroligt stark, säger Stella Broos.

Present Nature

Konstnärerna som deltar i årets utställning Present Nature på Alma Löv är:

Khadim Ali

Född 1978 i Quetta, Pakistan, bor i Sidney, Australien

Tone Bjordam

Född 1975 i Bamble, bor i Nordmarka, Norge

Marta Bogdanska

Född 1978, född i och bor i Warszawa, Polen

Daniel Diamant

Född 1987, bor i Sverige

Peter Johansson

Född 1964 i Sälen, bor i Sverige

Roland Persson

Född 1963 i Hudiksvall, bor i Stockholm, Sverige

Julia Selin

Född 1986 i Trollhättan, bor i Malmö, Sverige

Matti Sumari

Född 1987, född i och bor i Helsingfors, Finland

Margot Wallard

Född 1978 i Paris, bor i Smedsby, Sverige

Ulrika Sparre

Född 1974, bor i Stockholm, Sverige

Ann Frössén

Född 1953, född i och bor i Stockholm, Sverige

Artikeltaggar

Alma LövAustralienLissabonNaturNatureNöje/KulturStella BroosStockholmUtställningar

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.