Hoppa till huvudinnehållet

Tre uthus brann ned i stor terrängbrand: ”Man fick brännskador”

Publicerad:
Uthusen som brinner ligger svårtillgängligt till och räddningstjänsten har svårt att ta sig dit.
Uthusen som brinner ligger svårtillgängligt till och räddningstjänsten har svårt att ta sig dit. Foto: Morgan Bäckvall

Strax efter klockan 15 larmades räddningstjänsten om en brand väster om Torsby i området Kullarna.

I den stora branden om två hektar brann tre uthus ned till grunden, ytterligare hus var hotade av branden och en man på platsen fick en mindre brännskada.

En man i 70-årsåldern misstänks nu för allmänfarlig vårdslöshet.

Initialt var informationen knapphändig. Terrängen var svårtillgänglig och räddningstjänsten fick använda sig av en sexhjuling för att komma fram. Till sin hjälp hade man hinkar, krattor och så kallade flamdämpare.

– Det är svårt att ta sig fram till området där det brinner, just nu är brandbilarna vid närmsta farbara väg, säger Therese Stålnacke, teamledare på SOS Alarm.

Det brandhärjade området ligger ute i skogen längs vattendraget Rottnan. Väg 890 är närmaste väg för att nå området.

Therese Stålnacke på SOS berättade om det första larmsamtalet.

– Enligt en inringare rör det sig om en brand i en mindre fristående byggnad. Men det ska brinna med öppna lågor, säger hon.

Enligt polisen, som vid tidpunkten var på väg till platsen, skulle det röra sig om minst tre uthus som brann och det på en adress i Fryksände.

Det var svårt att ta sig fram till det brandhärjade området. Brandbilarna blev kvar på vägen.
Det var svårt att ta sig fram till det brandhärjade området. Brandbilarna blev kvar på vägen. Foto: Morgan Bäckvall

Två hektar brann: ”Fullt pådrag”

Räddningstjänsten kunde efter ett tag ta sig fram till platsen och då avlägga en rapport.

Räddningsledare på plats var Johan Westh. Totalt hade fyra styrkor varit på platsen och arbetat, sammanlagt tolv brandmän.

– När vi kom till platsen hade branden spridit sig till ett område av omkring två hektar och då var det fullt pådrag. Inom det här området låg det tre uthus. Samtliga tre kommer att brinna ner till grunden. Nu är det rätt stillsamt vid platsen och det brinner endast i uthusen. Branden i terrängen har vi fått stopp på, säger han.

Tre uthus totalförstördes i den stora terrängbranden.
Tre uthus totalförstördes i den stora terrängbranden. Foto: Räddningstjänsten Torsby

Tre fritidshus hotades av branden

Man bedömer att man kommer att behöva vara kvar på platsen till omkring 18.30.

– Det handlar om att bevaka så att uthusen får brinna ner under kontrollerade former.

Har ni någon uppfattning om hur branden kunde starta?

– Ja, vad jag förstår startade den efter att gräseldning hade spridit sig. Området här är ju mycket skog och en del gräsområden. På det här området finns det ytterligare tre fritidshus som var hotade av branden om vi inte kommit fram, säger Johan Westh.

Allmänfarlig vårdslöshet

Polisen var på plats och utredde om det fanns någon brottsmisstanke och pratade med både fastighetsinnehavare och markägare.

– Vi skriver en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet. Anledningen är att en man i 70-årsåldern inte har haft kontroll på en gräseldning. Elden spred sig till terrängen som sedan medförde att tre uthus brann ned till grunden, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

Brännskadad person

Initialt trodde inte SOS Alarm att det rörde sig om några personskador, men det skickades trots de uppgifterna en ambulans.

– En man som varit på platsen ska ha fått en mindre brännskada. Ambulanspersonalen kontrollerade och vårdade honom på platsen, säger Sophia Jiglind.

Artikeltaggar

BränderBrott, lag och rättOlyckor och katastroferSOS AlarmTorsby

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.