Hoppa till huvudinnehållet

Energin i fokus när politiker mötte företag: ”Vi måste vara koldioxidneutrala”

Publicerad:
Centerpolitikern Ola Persson (längst till höger) hade bjudit in till samtal om energiförsörjningen och diskuterade detta gjorde, från vänster, riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C), Rottneros vd och koncernchef Lennart Eberleh, Johanna Kriisa, styrelseledamot Climate Arena och Centerpartiets klimat- och energipolitiske talesperson Rickard Nordin. Foto: Dan Enwall

Nödvändigheten av en snabb utbyggnad av energiproduktionen i Värmland. Det diskuterades i Västra Ämtervik på fredagen när Centerpartiet i Sunne bjudit in till samtal i ämnet.

– Vi vill säkerställa att vi ska ha så kallad grön energi, men det är en stor utmaning, säger Johanna Kriisa, styrelseledamot Climate Arena.

Den tunga energifrågan dryftades runt centerpolitikern Ola Perssons matbord och förutom Johanna Kriisa fanns även Centerpartiets klimat- och energipolitiske talesperson Rickard Nordin, riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C) samt Rottneros vd och koncernchef Lennart Eberleh på plats.

Rickard Nordin tryckte på att det är bråttom med att få saker att hända.

– Det händer väldigt mycket på energi- och klimatfronten nu. Många bolag, inte minst Rottneros och Climate Arena, jobbar hårt med hållbarhet och min känsla är väl snarare att det är politiken som behöver komma ikapp än tvärtom. Företagen driver de här frågorna på ett helt annat sätt än tidigare, säger Rickard Nordin.

”Det är mycket byråkrati och ledtider som bromsar och det är här jag menar att politiken behöver komma ikapp. Det är en oerhört viktig fråga”, säger Rickard Nordin.
”Det är mycket byråkrati och ledtider som bromsar och det är här jag menar att politiken behöver komma ikapp. Det är en oerhört viktig fråga”, säger Rickard Nordin. Foto: Dan Enwall

Enligt Nordin importerar Värmland en dryg tredjedel av sitt elbehov, men den resursen försvinner förmodligen till stor del redan 2027 när man beräknar att den el som produceras i norra Sverige kommer gå åt på plats.

– Det är därför det är viktigt och faktiskt avgörande att lokala energiprojekt, det gäller framför allt sol- och vindkraft, får så bra förutsättningar som möjligt. Det är en konkurrensfråga. Företagen kan inte växa och utvecklas utan att energiförsörjningen är tryggad, säger Rickard Nordin.

De mångåriga planerna på den stora testanläggningen Climate Arena har sedan en tid fått ny luft under vingarna och nu är målet att börja bygga den runt 2026-2027. Och på vägen fram dit är energin i fokus på många sätt.

– Vi har nischat in oss på att testa enbart elbilar. Ett baskrav från industrin är också att det här ska vara koldioxidneutralt. Annars kommer de inte och testar. Placeringen i Värmland är till vår fördel. Det är mycket exploaterat i Norrland. Här har vi nära till Göteborg och närmare till kontinenten där de stora intressenterna, framför allt de tyska tillverkarna finns, säger Johanna Kriisa, som även är vd för BMW Sverige.

– Vi vill säkerställa att vi ska ha så kallat grön energi, men det är en stor utmaning. De tyska tillverkarna vill gärna ha lokalproducerat och det här är saker vi måste lösa tillsammans lokalt. Just nu tittar vi på hur vi ska kunna sänka förbrukningen så mycket som möjligt. Energiförsörjningen är och blir en oerhört viktig och central fråga för vår del, säger Johanna Kriisa.

Johanna Kriisa, styrelseledamot Climate Arena, Rottneros vd och koncernchef Lennart Eberleh och Centerpartiets klimat- och energipolitiske talesperson Rickard Nordin hade mycket att prata om.
Johanna Kriisa, styrelseledamot Climate Arena, Rottneros vd och koncernchef Lennart Eberleh och Centerpartiets klimat- och energipolitiske talesperson Rickard Nordin hade mycket att prata om. Foto: Dan Enwall

De ökade kostnaderna för el är minst sagt kännbara för industrin. Lennart Eberleh säger så här om utmaningarna för Rottneros.

– Framför allt handlar det om att vi måste kunna planera. Och att vi har samma förutsättningar som motsvarande anläggningar i till exempel Sundsvall eller Norge. Vi agerar ju på en global marknad. Det mesta vi producerar går ut med container till olika delar av världen.

– Bästa sättet att lösa de här problemen på är nyproduktion av energi. Men det är mycket byråkrati och ledtider som bromsar och det är här jag menar att politiken behöver komma ikapp. Det är en oerhört viktig fråga, säger Rickard Nordin.

Artikeltaggar

BMWCenterpartietDaniel BäckströmElEnergiEnergiförsörjningGöteborgKärnkraftLennart EberlehOla PerssonPolitikRickard NordinRottnerosVärmlands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.