Hoppa till huvudinnehållet

Företagare riskerar fängelse – hade olaglig arbetskraft: ”Jag är godtrogen”

Publicerad:
En företagare i Sunne kommun åtalas misstänkt för brott mot utlänningslagen efter att ha nyttjat illegal arbetskraft. Nu riskerar han fängelse. Genrebild.
En företagare i Sunne kommun åtalas misstänkt för brott mot utlänningslagen efter att ha nyttjat illegal arbetskraft. Nu riskerar han fängelse. Genrebild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Under flera års tid misstänks mannen, med verksamhet i Sunne kommun, haft anställd personal utan vare sig giltigt uppehålls- eller arbetstillstånd.

Nu riskerar företagaren fängelse.

– Det kommer bli svårt att betala för det misstänkta brottet, det jag kan göra är att sitta av straffet, säger han i förhör.

En man som driver företag i Sunne kommun åtalas misstänkt för brott mot utlänningslagen.

På två av hans verksamheter, varav en i kommunen, har det vid flera tillfällen funnits personal utan vare sig rätt att arbeta eller vistas i Sverige. Det visar polisens arbetsplatsinspektioner som gjorts upprepade gånger de senaste åren.

Sammantaget ska det vara sju personer som arbetat för mannens företag utan giltigt arbetstillstånd, fem av dessa i Sunne kommun.

”Blir svårt att betala”

På förhörsfrågan om varför han misstänks ha gjort sig skyldig till samma typ av brott upprepade gånger svarar han:

– Det är en svår sak att hitta personal och att jag litar på folk. Jag är godtrogen och litar på vad de säger om att de har tillstånd.

Det kommer bli svårt att betala för det misstänkta brottet, det jag kan göra är att sitta av straffet.
Företagaren i Sunne kommun

Den åtalade mannen har sagt att han har lån och skulder och därför inte accepterat ett strafföreläggande, det vill säga böter.

– Det blir inget kvar efter lön eller skatt. Jag har aldrig tjänat några pengar, har mannen sagt i förhör.

– Om ni anser att jag gjort nåt brottsligt kan jag sitta av straffet, men inte betala böter. Det kommer bli svårt att betala för det misstänkta brottet, det jag kan göra är att sitta av straffet.

Nu väntar en rättslig process. Mannen åtalas alltså misstänkt för flera fall av brott mot utlänningslagen – som kan leda till böter eller fängelse i högst ett år.

Artikeltaggar

ÅtalBöterBrottBrott, lag och rättFängelseSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.