Hoppa till huvudinnehållet

Sunne IK 23/24 - så kan lagbygget se ut: ”Behöver ha in fyra-fem spelare”

Publicerad:
Henric "Gubben" Persson basar över sportgruppen i Sunne IK - och har fått en drömstart i sin återkomst. Nu är lagbygget till nästa säsong i full gång.
Henric "Gubben" Persson basar över sportgruppen i Sunne IK - och har fått en drömstart i sin återkomst. Nu är lagbygget till nästa säsong i full gång. Foto: Fredrik Finnebråth

Nästan varje spelare följer med Sunne IK upp till division 2.

Med stommen på plats redan nu letar succélaget spets och erfarenhet - gärna med Sunneankytning.

– Vi pratar med sju-åtta spelare som inte var med den gångna säsongen, berättar sportchefen Henric ”Gubben” Persson.

För ett år sedan började Sunne IK den nystart som, med facit i hand, blev en fullträff.

En av alla förändringar var i sportgruppen.

Henric Persson, som är en stor Sunne IK-profil, återvände till sportgruppen.

– När jag först fick frågan var jag tveksam. Jag var sportansvarig för 10-15 år sedan, då var jag helt själv och vet vilket jobb det är. Därför bad jag om att jag måste ha med mig mer folk, och jag fick med mig både Per Håkansson och brorsan Micael Persson, därifrån bestämde jag mig att vi skulle bilda den nya sportgruppen.

De kom in i ett svårt läge. Sunne IK hade haft en blytung säsong - sist i Hockeytrean utan en enda seger efter ordinarie tid.

Hur ville du bygga laget?

– Jag tänkte att det laget vi hade var ganska bra. De hade gjort en riktigt jäkla dålig säsong, men trots det finns det mycket hockey i alla. Steg ett var att gjuta mod i alla spelare, att få dem att förstå att de är så mycket bättre än serien visade.

Där och då var det en sargad trupp.

– Vi hade ett spelarmöte för ett år sedan, alla var inbjudna men det var inte många som kom. Det syntes på de som satt där att säsongen inte hade varit rolig. Och det förstår jag, de blev sist i trean, det är det sämsta du kan vara i Värmland.

– Men vi sa att vi ska göra det här på riktigt, och den ena spelaren efter den andra skrev på kontraktet. Jag tror att då började de fatta att det här kan bli kul.

Det blev det också. Sunne IK:s förvandling på isen var remarkabel.

Trodde du att det skulle gå så snabbt?

– Vår målsättning var att gå upp i division 2, sedan kanske vi inte signalerade det utåt, men planen för hela säsongen var klar. Fram till jul skulle vi spela med det laget vi hade, sedan vet vi att ska vi gå upp till tvåan måste vi ha in tre-fyra spelare. Så blev det, och de som kom in gjorde skillnad.

Lagets bästa spelare, Robin Johansson, är klar för en fortsättning i moderklubben.
Lagets bästa spelare, Robin Johansson, är klar för en fortsättning i moderklubben. Foto: Fredrik Finnebråth

Flyttas upp till tvåan

I tisdags blev det helt officiellt att Sunne IK:s andraplats i kvalserien räckte för avancemang till Hockeytvåan.

Hur mycket påverkar det hur ni ska bygga laget inför hösten?

– Vi behöver en väldigt bred trupp. Det blir fler matcher nu, vi har många som jobbar skift, vissa veckor är vi tunna. Vi satte oss ner och pratade med alla spelare två dagar efter säsongen tog slut, nästan alla sa ja till en fortsättning. Det var bara någon som var tveksam, ingen som sagt definitivt nej. Vi kommer att satsa på den truppen vi har, basen måste vara våra egna spelare. Sedan vet jag också att vi behöver ha in fyra-fem spelare om vi ska kunna etablera oss i tvåan.

Gör uppflyttningen att det blir lättare att locka meriterade nyförvärv?

– Jag hoppas det. Vi har sju-åtta namn som vi pratar med, som inte var med den gångna säsongen. Jag tror att alla sett vad som hänt under vintern och säkert vill spela framför 600-700 åskådare. Det som händer runt föreningen är också lockande.

Sunneanknytning viktigt

Det är främst etablerade spelare Henric Persson och sportgruppen är intresserade av.

– Vi vill ha in sådana som kan göra skillnad, men de ska också verkligen vilja det här. Vi kommer inte att värva någon med bra meriter, som bara vill komma hit och lira lite. De ska verkligen vilja spela för oss, det är otroligt viktigt. Vi har inga stora ekonomiska förutsättningar. Helst ska de ha någon anknytning till bygden, vi vet att det finns intressanta spelare i lag runt om kring.

Hannes Berg lägger skridskorna på hyllan?
Hannes Berg lägger skridskorna på hyllan? Foto: Fredrik Finnebråth

Trotjänaren tackar för sig?

En som troligtvis inte kommer att spela vidare i SIK är veteranen Hannes Berg. 37-åringen A-lagsdebuterade för sin moderklubb redan 2003-04 och har nästan spelat 400 matcher för Sunne IK på seniornivå.

– Han tog avsked efter säsongen, jag tror inte att han ska spela vidare. Men det är en otroligt viktig person i föreningen, ska han inte fortsätta spela vill vi ha med honom på någon position runt laget.

Nyförvärv nära

En annan rutinerad pjäs som inte lämnat besked är Erik Berntsen, forwarden kom in sent i laget i höstas.

– Vi för diskussioner med några Berntsen (brorsan Johan spelar i IFK Munkfors).

  • Samuel Henriksson, en av lagets absolut mest framträdande spelare den gångna säsongen, är klar för en fortsättning.
    Samuel Henriksson, en av lagets absolut mest framträdande spelare den gångna säsongen, är klar för en fortsättning. Foto: Fredrik Finnebråth
  • William Nilsson-Westlund fortsätter i SIK.
    William Nilsson-Westlund fortsätter i SIK. Foto: Fredrik Finnebråth
  • Den viktiga backen, Erik Gunnarsson, har också förlängt kontraktet.
    Den viktiga backen, Erik Gunnarsson, har också förlängt kontraktet. Foto: Fredrik Finnebråth

Några nyckelspelare är presenterade av Sunne IK till nästa säsongs lagbygge; Robin Johansson, Samuel Henriksson, William Nilsson-Westlund och Erik Gunnarsson. Ett första nyförvärv närmar sig också.

– Vi hoppas kunna presentera något nästa vecka, säger Henric Persson.

Artikeltaggar

Hannes BergIshockeyNyförvärvSunneSunne IKVärmlands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.