Hoppa till huvudinnehållet

Kolsnäslogen stängs vintertid: ”Det tar död på vår förening”

Publicerad:
Kolsnäslogen stängs vintertid tills vidare - och nu är föreningen Bugg & sånt hemlösa, till Ing-Marie Peterssons, Ulla Lindberg Wranges och Peter Röjders stora förtvivlan.
Kolsnäslogen stängs vintertid tills vidare - och nu är föreningen Bugg & sånt hemlösa, till Ing-Marie Peterssons, Ulla Lindberg Wranges och Peter Röjders stora förtvivlan. Foto: Karina Johansson

I höstas togs beslut om att tills vidare stänga Kolsnäslogen vintertid, på grund av höga elpriser.

Detta innebär att föreningen Bugg & Sånt blir hemlösa och inte längre kan arrangera sina orkesterdanser.

– Det känns så hemskt. Vart ska vi nu ta vägen? Detta tar död på dansföreningen, säger Ulla Lindberg Wrange.

Det var i november som det blev stopp för danserna på Kolsnäslogen. Då lämnade First camp, som äger Kolsnäsparken, beskedet att man inte längre kommer värma upp logen vintertid. Anläggningschef Reine Flodin förklarar:

– Det är direktverkande el i logen så byggnaden är väldigt dyr att driva, och det är svårt att ta ut hyra som täcker egentliga kostnader. Vi måste spara el och kommer därför inte värma upp den nästa vinter heller. Tråkigt, men så är det. Det är den krassa verkligheten.

Hur ofta har logen varit uthyrd under vintrarna?

– Det är Bugg & Sånt, och sen används det till fester ibland och någon loppis. Det har inte varit i en omfattning som täcker kostnaderna, så det är ingen lukrativ verksamhet, förklarar Reine Flodin.

Vilket i sin tur drabbar Bugg & sånt.

– Vi brukar vara på Kolsnäs en gång per vecka, från januari till maj och mellan september och december och har haft fyra- fem danser på våren och tre på hösten. Även FUB-ungdomarna har kommit och dansat, tio gånger på våren och tio på hösten. När vi inte längre har tillgång till logen finns det ingen festlokal som är tillräckligt stor för våra orkesterdanser. Det känns inte bra, säger Ulla Lindberg Wrange och fortsätter:

– När Sunne kommun sålde Kolsnäsparken till Grönklittsgruppen, fanns en klausul om att våra danser och att hundbadet skulle få vara kvar efter försäljningen, och i dealen ingick att vi i gengäld bland annat hjälpte till med buggkurser på förmiddagarna under Fryksdalsdansen. Men nu är ju anläggningen såld igen och då fanns naturligtvis inte klausulen med längre, säger hon.

Föreningens ordförande Ing-Marie Petersson är förstås lika uppgiven.

– Det känns jättetomt och det är stor saknad när vi måste lämna logen. Vad gör vi nu? Vi vill ju ha våra danser kvar här. Det finns en lång danskultur i Sunne och den vill vi bevara. Och det är något speciellt med att vara på just Kolsnäs. Parken har stått för dans i så många år, säger hon.

  • Det har varit en del loppisar på Kolsnäslogen vintertid.
    Det har varit en del loppisar på Kolsnäslogen vintertid. Foto: Karina Johansson
  • Bugg & sånt motionsdansar på logen.
    Bugg & sånt motionsdansar på logen. Foto: Marina Johansson

Föreningen Bugg & sånt startade för femton år sedan. Man började med cirka 25 medlemmar och i början höll man till i Torsbergs bygdegård, men intresset för dansen ökade och man hade snart växt ur lokalen. Då flyttade man till Kolsnäslogen och snart kom folk från hela Värmland och även från Norge, dels till dansträningarna på onsdagskvällarna och dels till orkesterdanserna.

– Folk åkte långt för att få dansa hos oss, berättar Ulla Lindberg Wrange.

Föreningen hoppas hitta ett bra alternativ till motionsdanserna. Men de lokaler de tittat på är mindre och tar inte in lika många personer som Kolsnäslogen gör. Vilket gör att man inte kan arrangera deras populära orkesterdanser.

– En orkester kostar 25 - 30 000 kronor så vi behöver en lokal som tar in minst 150 personer för att det ska gå runt, berättar Peter Röjder, sekreterare.

Nu får man förlita sig till de fyra danser man kommer arrangera i Gårdsjölogen i sommar.

– Den lokalen har vi fortfarande tillgång till. Men det är bara en sommarlokal, konstaterar Ulla Lindberg Wrange.

Peter Röjder, kassör, tycker att First camp borde göra åtgärder för att logen ska kunna användas i framtiden.

– Jag tycker de borde skaffa luftvärmepump för att sänka värmekostnaderna. Egentligen tycker jag att någon annan borde ta över logen. Någon som vill satsa på Kolsnäsparken och Sunne. Jag förstår inte varför First camp har parken. Vad ska de med området till? De använder det ju inte. Jag tycker det känns som om det inte finns något engagemang för Kolsnäsparken, säger han.

Artikeltaggar

DansElFryksdalsdansenFUBGrönklittsgruppenKolsnäsParkerReine FlodinSamhälleSunneSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.