Hoppa till huvudinnehållet

Björkalléerna i parken i dåligt skick: ”Behöver rustas upp”

Publicerad:
Flera träd i björkalléerna vid Rottneros park har blåst ner och parkens trädgårdsmästare Magnus Holmvik konstaterar att de behöver förnyas - vilket parkens ägare håller med om. Foto: Karina Johansson

De tre björkalléerna i Rottneros park behöver rustas upp. Magnus Holmvik, trädgårdsmästare i parken, känner oro för att träd ska falla medan parken är öppen.

Stiftelsen Greta och Svante Påhlsons minne som äger parken, håller med.

– Vi arbetar för att en sådan förnyelse ska bli möjlig, skriver de.

Den första björkallén ser man direkt man svängt av E45. Den andra fortsätter innanför entrén medan den tredje sträcker sig mellan Berättarladan och herrgården. Enligt Magnus Holmvik, trädgårdsmästare i Rottneros park, finns sammanlagt omkring 40-50 träd i de tre alléerna och behovet av att förnyas är alltså stort.

– Det brukar blåsa ner något träd varje år, förklarar han.

Magnus Holmvik tror att björkalléerna planterades i samband med att parken öppnade på 1950-talet. Nu närmar de sig slutet på sin livslängd, och i allén som sträcker sig från E45 och fram till entrén fattas flera träd. Några är också i dåligt skick och detta skapar förstås en del oro, ifall fler skulle falla medan parken är öppen.

– Vi vet att det finns regler när det gäller att ta bort träd i alléer, men något bör göras innan någon kommer till skada. Vi anser att fällning och återplantering bör påskyndas, berättar han.

 • Flera träd fattas i björkallén närmast E45.
  Flera träd fattas i björkallén närmast E45. Foto: Karina Johansson
 • En av de tre björkalléerna finns precis innanför entrén.
  En av de tre björkalléerna finns precis innanför entrén. Foto: Karina Johansson
 • Rottneros parks trädgårdsmästare Magnus Holmvik konstaterar att björkalléerna är i dåligt skick - vilket parkens ägare håller med om.
  Rottneros parks trädgårdsmästare Magnus Holmvik konstaterar att björkalléerna är i dåligt skick - vilket parkens ägare håller med om. Foto: Karina Johansson
 • Toppen på flera björkar har blåst av.
  Toppen på flera björkar har blåst av. Foto: Karina Johansson

Styrelsen för Stiftelsen Greta och Svante Påhlsons minne är väl medvetna om problemet och de skriver att de delar Magnus Holmviks uppfattning om att björkalléerna är i behov av förnyelse.

– Vi arbetar för att en sådan förnyelse ska kunna bli möjlig. Den samlade bedömningen är att en förnyelse av björkalléerna både kan och bör ske i etapper och ett konkret förslag till första etapp kommer att finnas inom kort. Vi bedömer inte att länsstyrelsen kommer ha invändningar mot den förnyelse som vi föreslår och vi undersöker lösningar för att finansiera genomförandet, skriver de.

Artikeltaggar

BerättarladanE45EkonomiMagnus HolmvikParkerRottnerosRottneros parkSamhälleStiftelser

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.