Hoppa till huvudinnehållet

Theréze ställer ut hemma i Västra Ämtervik: ”Gillar flödet i akvarell”

Publicerad:
”Ibland är det väldigt mycket färg, men sedan gör jag också svartvita målningar där jag använder akvarell och så målar jag med vit tuschpenna ovanpå”, berättar Theréze Norell som snart ställer ut i barndomshemmet i Västra Ämtervik. Foto: Dan Enwall

I påskhelgen, med början på påskafton, ställer Theréze Norell ut sin akvarellkonst hemma i Västra Ämtervik.

– Jag gillar att skvätta vatten och färg och se vad det blir, säger hon.

Theréze Norell är född och uppväxt i Västra Ämtervik, men bor i Karlstad och jobbar på Hammarö. Hon är lågstadielärare men har också ett företag som konstnär.

– Jag målade mycket när jag var barn. Sedan flyttade jag till Falköping och gick volleybollgymnasium. Och efter volleybollen fick jag två barn så det blev väl ett uppehåll från måleriet på cirka 20 år. Akvarell började jag måla 2019, sedan började jag gå akvarellkurser året därpå, för Olga Karlsson i Kil. Efter det har jag gått kurser för andra konstnärer för att testa deras tekniker och hitta en egen stil.

Hon beskriver sin stil som ganska blandad.

– Ibland är det väldigt mycket färg, men sedan gör jag också svartvita målningar där jag använder akvarell och så målar jag med vit tuschpenna ovanpå. Det senare är det inte så många andra som gör så det kanske är mest unikt för mig.

Naturmotiv tycker hon är roligt att måla, gärna med en speciell teknik.

– Jag gick en kurs hos Forshagakonstnären John Lundqvist i höstas och han målar med kontokort. Så mina senaste målningar har jag gjort genom att droppa färg på ett kontokort och dra det över akvarellpappret. Det som är roligt med akvarell är att man kan få fram så många effekter. Så tyckte jag inte riktigt det blev med akryl, som jag målade i innan. Med akvarell blir det ett annat flöde. Jag gillar att skvätta vatten och färg och se vad det blir när målningen väljer sin egen riktning och uttryck. Jag gör inte alltid en skiss, säger Theréze Norell.

Tanken är att det ska bli mer och mer konst för Theréze framöver.

– Jag har haft lite kontakt med en hantverksbutik om att trycka upp lite brickor och skärbrädor och sådant, men det är inte riktigt klart än. Sedan ska jag göra en ”På tillfälligt besök”-utställning på Hammarö art gallery i sommar. Jag försöker välja utställningslokaler där det kan vara bra att synas.

 • Logen hemma på gården i Västra Ämtervik fylls av konst när Theréze Norell ställer ut i påsk.
  Logen hemma på gården i Västra Ämtervik fylls av konst när Theréze Norell ställer ut i påsk. Foto: Dan Enwall
 • En del av Therézes akvareller är svartvita med inslag av tusch.
  En del av Therézes akvareller är svartvita med inslag av tusch. Foto: Dan Enwall
 • Klarälven i Berga, Ekshärad.
  Klarälven i Berga, Ekshärad. Foto: Dan Enwall
 • Theréze målar ofta landskap.
  Theréze målar ofta landskap. Foto: Dan Enwall
 • Ibland är det mycket färg i bilderna.
  Ibland är det mycket färg i bilderna. Foto: Dan Enwall
 • En kvintett konsttryck.
  En kvintett konsttryck. Foto: Dan Enwall

I påsk är Theréze Norell dubbelt aktuell. På långfredagen, på Kils hembygdsgård, är det vernissage för en utställning hon har tillsammans med ett antal konstnärskolleger. Och så på påskafton blir det vernissage hemma i uthuset vid föräldrahemmet i Västra Ämtervik.

– Det som visas här är lite blandat; både originalmålningar och konsttryck. Det blir väldigt mysigt att ställa ut hemma och det kommer inte bara att bli konst utan även kaffe och kaka, utlovar hon.

Artikeltaggar

HammaröKarlstadKonstPåskUtställningarVästra ÄmtervikVernissager

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.