Hoppa till huvudinnehållet

Så ska nya tränaren få fart på Mallbacken: ”Vi ska dominera matchbilden”

Publicerad:
Ulf Buskqvist har lyckats få till bra fart på träningarna. Nu hoppas den nya tränaren att det höga tempot ska hänga med när seriespelet drar i gång.
Ulf Buskqvist har lyckats få till bra fart på träningarna. Nu hoppas den nya tränaren att det höga tempot ska hänga med när seriespelet drar i gång. Foto: Fredrik Finnebråth

Fart, kontroll och snabbt återerövringsspel.

Ulf Buskqvist vill se sitt Mallbacken dominera matchbilder i Elitettan.

Men det blir tuffast möjliga start.

– Det gäller att se säsongen som ett maraton, vi ska långsamt bli bättre och bättre, säger han.

Jonas Rehnberg lämnade Mallbacken efter två säsonger. Ny tränare är Ulf Buskqvist, senast i IF Karlstad Fotboll, en stad där han också är hemmahörande.

Han hade hoppats på en lite lugnare start. Först en korsbandsskada på Frida Hedin, senare även Emma Eriksson och Emma Tibell Häger, som tvingat Ulf Buskqvist att tänka om i sin laguttagning.

– Det såg väldigt bra ut, sedan försvann både Emma Eriksson och Emma Tibell Häger samma vecka. Båda hade sett väldigt bra ut på träning, så det kändes olyckligt att behöva tänka om.

Men han fick bra stöttning av sportgruppen.

– Skönt att klubben agerade och var aktiva. Nu har vi en konkurrenssituation i laget, Hailey Davidson har jag inte hunnit se så mycket men Anna Henderson har varit med i några veckor och ser intressant ut.

Hilda Gahnsby Dahl lånas in från Växjö under vårsäsongen.
Hilda Gahnsby Dahl lånas in från Växjö under vårsäsongen. Foto: JOACHIM ARONSSON

Värvar från allsvenskan

De har även gjort en annan förstärkning precis innan transferfönstret stänger. Hilda Gahnsby Dahl, 20, lånas in från allsvenska klubben Växjö under vårsäsongen. En stor mittfältstalang vars utveckling stannat av en aning, mycket på grund av flera hjärnskakningar som hållit henne borta från fotbollsplanen.

– Jag vet inte så mycket om henne mer än att hon är en löpstark mittfältare med god teknik, skönt att få in fler alternativ som gör att vi inte blir lika sårbara när skador och avstängningar dyker upp. Det känns som att vi har hittat en spännande ung spelare som Växjö satsar mycket på. Hon spelar med skydd efter sina hjärnskakningar och är försiktig, men hon ska vara helt ”fit for fight”.

Två spelare som missar seriepremiären är anfallaren Ritah Kivumbi och mittfältsmotorn Linnéa Berger. Den förstnämnda förväntas vara tillbaka inom en månad medan Berger slussas in långsamt efter sin långa skadefrånvaro.

I vänskapsmatcherna har Mallbacken blandat och gett. 0-5-förlusten i genrepet mot AIK förra helgen sticker ut.

Vad hände?

– Vi testade ett lägre försvarsspel men blev alldeles för platta, AIK hade lätt att hitta in bakom oss. I första halvlek blev vi rejält överkörda, vi såg obekväma och nästan rädda ut. I andra halvlek ryckte vi upp oss.

Inget vidare genrep, men ingen större skäl till oro, menar Ulf Buskqvist.

– Det var lärdomar vi tar med oss. Försäsongen har varit både upp och ner, men tjejerna har visat stort engagemang och fin inställning. Vi har inte riktigt kunna träna utomhus på stora ytor så som vi velat, det märks under träningsmatcherna.

Ida Hallstensson, Viktoria Ström, Amanda Westlund och Grace Wallin.
Ida Hallstensson, Viktoria Ström, Amanda Westlund och Grace Wallin. Foto: Fredrik Finnebråth

När Fryksdalsbygden besöker en av de sista träningarna innan lördagens seriestart är det högt tempo. Det märks att Elitettan-premiären bara är några dagar bort.

Just det, bra fart på träningar, är något som Ulf Buskqvist tryckt på.

– Jag vill att det ska vara så matchlikt som möjligt, energi och hög intensitet är viktigt och det har det varit på våra träningar.

Det hoppas han ska märkas ute på planen.

Hur vill du att ditt Mallbacken ska spela?

– Vi ska spela ett rakt spel med bra omställningar och hitta direkta djupledspassningar. Vi ska ha ett kompakt försvar och kombinera med ett högt presspel som gör att vi kan hålla i bollen och kontrollera matchbilden. Det är det vi vill åstadkomma, vi ska inte bjuda på något utan vi ska kunna dominera matcher.

”Bättre förutsättningar nu”

Som tränare i en liten klubb som Mallbacken finns alltid utmaningar. En tunn trupp brukar vara en av de största.

Så även i år. Men det finns en stor skillnad, som Ulf Buskqvist tror och hoppas ska ge hela föreningen stabilitet.

– Det finns en ljusning i och med samarbetet med vårt nya F19-lag. Vi har goda samtal med tränarna Mårten Ejdervall och Krister Engström, och vi har haft med flera spelare därifrån på träningar och matcher. Det känns lovande, förutsättningarna är bättre nu.

Ulf Buskqvist bidrar med såväl engagemang som kunskap. Det är mycket taktiska detaljer som slipas på inför lördagens seriepremiär.
Ulf Buskqvist bidrar med såväl engagemang som kunskap. Det är mycket taktiska detaljer som slipas på inför lördagens seriepremiär. Foto: Fredrik Finnebråth

Mallbacken har några tuffa matcher direkt: Eskilstuna United, BK Häckens utvecklingslag och AIK i de tre första omgångarna.

– AIK är seriefavoriter, de har några riktigt ”sjuka” spelare och är dessutom taktiskt väl skolade. Eskilstuna tror jag kan vara med och hota där uppe, så det gäller att vi är på tårna. Jag tror att det kommer att gå fort.

Vilka förväntningar ska man ha på årets Mallbacken?

– Att man ska få se fartfylld fotboll, ett lag som kan slå alla motståndare. Målsättningen är övre halvan.

Förra säsongen blev Mallbacken sjua.

– Då hade de en formtopp tidigt och sedan kom en svacka, jag hoppas att vi blir ett mer stabilt lag. Det gäller att se det lite som ett maraton, vi ska långsamt bli bättre och bättre.

 • Assisterande tränaren Markus Jansson med några taktiska detaljer.
  Assisterande tränaren Markus Jansson med några taktiska detaljer. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Hannah Löfmark var på gott humör.
  Hannah Löfmark var på gott humör. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Emina Trumic är ett av alla nyförvärv.
  Emina Trumic är ett av alla nyförvärv. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Markus Jansson och Ulf Buskqvist samarbetade i IF Karlstad Fotboll och gör det även i Mallbackens IF.
  Markus Jansson och Ulf Buskqvist samarbetade i IF Karlstad Fotboll och gör det även i Mallbackens IF. Foto: Fredrik Finnebråth
 • En helt ny ledarstab i år. Men en trotjänare är kvar. Lars "Loket" Olsson gör sin 20:e säsong som lagledare.
  En helt ny ledarstab i år. Men en trotjänare är kvar. Lars "Loket" Olsson gör sin 20:e säsong som lagledare. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Emina Trumic letar passning.
  Emina Trumic letar passning. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Hailey Davidson, Grace Wallin och Irvina Bajramovic.
  Hailey Davidson, Grace Wallin och Irvina Bajramovic. Foto: Fredrik Finnebråth

Lagkapten är Irvina Bajramovic.

Någon spelare du tror kan bli ett utropstecken?

– Sussi Skålberg, hon ska spela mittback den här säsongen. Jag tror att hon kommer göra det jättebra tack vare sin snabbhet och spelförståelse. Sedan hoppas jag mycket på Venera Rexhi, kan hon hålla sig skadefri och få boll på rätt ytor kan hon bli en stor tillgång, säger Ulf Buskqvist.

På lördag börjar seriespelet för Mallbacken i Elitettan, borta mot Eskilstuna United.

Målvakt:

Matilda Nurmi (ny)

Försvarare:

Ellen Andersson

Sussi Skålberg

Selma Berggren (ny)

Emina Trumic (ny)

Hailey Davidson (ny)

Mittfältare:

Hannah Löfmark

Linnéa Berger

Grace Wallin (ny)

Venera Rexhi

Viktoria Ström

Elin Hedin

Hilda Gahnsby Dahl (ny)

Anfallare:

Irvina Bajramovic

Anna Henderson (ny)

Ritah Kivumbi

Ida Hallstensson

Ledarstab:

Ulf Buskqvist, tränare

Markus Jansson, assisterande tränare

Ulf Zetterman, målvaktstränare

Lars ”Loket” Olsson, lagledare

Långtidsskadade: Emma Eriksson, Emma Tibell Häger, Frida Hedin.

Mallbackens nya amerikanskor: "Drömt om det här sedan jag var liten”Nya satsningen gläder Mallbacken-bossen – men det oroar: ”Absolut ett problem”

Artikeltaggar

AIKBK HäckenElitettanEmma ErikssonEskilstunaFotbollHilda Gahnsby DahlIF Karlstad FotbollIrvina BajramovicMallbackenMallbackens IFTräningUlf BuskqvistUnitedVenera Rexhi

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.