Hoppa till huvudinnehållet

Mallbackens nya amerikanskor: "Drömt om det här sedan jag var liten”

Publicerad:
Anna Henderson och Hailey Davidson är sena nyförvärv till Mallbacken den här säsongen. De ser fram emot säsongen och njuter av sitt nya, men efterlängtade liv, som professionella fotbollsspelare i Sverige.
Anna Henderson och Hailey Davidson är sena nyförvärv till Mallbacken den här säsongen. De ser fram emot säsongen och njuter av sitt nya, men efterlängtade liv, som professionella fotbollsspelare i Sverige. Foto: Fredrik Finnebråth

De har gått samma väg, fast på olika platser.

Nu lever Anna Henderson och Hailey Davidson sin dröm - sida vid sida.

Fryksdalsbygden har träffat Mallbackens två amerikanska nyförvärv.

– Det känns som en ära att få möjlighet att göra det här varje dag, säger Hailey Davidson.

Samma land, agent och ålder (födda 2000). Men collegespelarna Anna Henderson och Hailey Davidson var inte bekanta med varandra innan de hamnade i Sunne, av alla ställen.

Anna är uppvuxen i delstaten Washington, Hailey i Texas.

– Jag gillar Sverige, konstaterar Anna Henderson. Människorna här är vänliga och det är väldigt vackert, dock lite kallt.

– Det är definitivt annorlunda än i södra Texas, men vädermässigt är det ganska likt. Jag kommer från Pittsburgh där det också är iskallt, säger Hailey Davidson.

Båda två har fått en bra start på sitt nya liv i Sunne, och ger beröm till sina tränare och lagkamrater för det varma bemötandet.
Båda två har fått en bra start på sitt nya liv i Sunne, och ger beröm till sina tränare och lagkamrater för det varma bemötandet. Foto: Fredrik Finnebråth

Inte ens en månad har gått sedan de satte sina första steg i Fryksdalen, men båda två har redan kommit in bra i sitt nya lag.

– Alla har varit supervälkomnande och trevliga, de har fått mig att känna mig bekväm under den veckan jag har varit här. Det har varit en enkel övergång, jag älskar det här stället och ser fram emot säsongen, säger Hailey Davidson och får medhåll av sin landsmaninna.

– Jättetrevligt bemötande från samtliga. Jag har varit här i tre veckor, vi har haft våra toppar och dalar men det finns massor av potential i det här laget. Jag tror att vi kommer att ha en bra säsong, säger Anna Henderson.

Dröm går i uppfyllelse

Båda två har sedan barnsben strävat efter att bli fotbollsspelare. Senaste åren har de spelat i högt rankade collegelag i USA och tar nu nästa steg, till att skriva sina första professionella kontrakt.

– Det här är definitivt något som jag drömt om sedan jag var liten, vi har velat försörja oss på fotboll i 20 år. Det är galet att jobba för något så länge och äntligen få belöning, det här är det första steget på en förhoppningsvis lång karriär, säger Anna Henderson.

Hailey Davidson har bara hunnit med några träningar med sitt nya lag.
Hailey Davidson har bara hunnit med några träningar med sitt nya lag. Foto: Fredrik Finnebråth

Var det någon speciell anledning till att ni valde just Mallbacken?

– Vår agent, Linus Gunnarsson, är från Sverige. De var en av de första klubbarna som var intresserade. Jag hade några alternativ men Linus pratade väldigt gott om klubben och tränaren var exalterad och ville verkligen att vi skulle komma, säger Hailey Davidson.

Känns det som ett stort steg?

– Ja, för mig i alla fall. Jag tog chansen att lämna mitt land för att komma hit och bli proffs, det är ett stort steg för mitt liv i allmänhet. Det är en ära att ha det här som jobb, spela fotboll hela dagarna. Jag ser verkligen fram emot seriepremiären, säger Hailey Davidson.

Tror ni att det blir en annan typ av fotboll än ni är vana vid?

– Generellt är collegefotboll i USA mycket fysisk, här är det mer taktiskt fokus, spelarna är smartare och tekniska, menar Anna Henderson.

– Jag håller med. I USA var det väldigt fysiskt, atletiskt och högt tempo. Men jag har under hela min collegetid förberett mig på det här steget, att det kommer att bli annorlunda stil. Jag tycker om det för det är så här jag gillar att spela fotboll, säger Hailey Davidson.

  • Hailey Davidson i samtal med assisterande tränaren Markus Jansson.
    Hailey Davidson i samtal med assisterande tränaren Markus Jansson. Foto: Fredrik Finnebråth
  • Anna Henderson ser ut att starta på topp i Mallbackens premiär till helgen.
    Anna Henderson ser ut att starta på topp i Mallbackens premiär till helgen. Foto: Fredrik Finnebråth

Mallbacken har goda erfarenheter från amerikanska nyförvärv. Förra säsongen gjorde både Jenna Zuniga och Kari Johnston stor succé, senare under säsongen även Emma Loving som kom in bra i laget.

Nu hoppas de att värvningarna av Anna Henderson och Hailey Davidson ska falla lika väl ut. Kontrakten gäller i tre månader men kan förlängas under säsongen.

Vad det är för spelartyper? Så här säger de själva:

– Min huvudposition är offensiv central mittfältare, jag har också spelat vänsterytter. Här i Mallbacken har jag spelat lite nia (toppforward) vilket är lite av en ny position för mig, men jag är definitivt en offensivt riktad spelare. Jag gillar att utmana i en-mot-en och kombinera med snabbt passningsspel ihop med mina lagkamrater, säger Anna Henderson.

– Jag håller nästan alltid till på en kant, framförallt ytterback. Det jag ska bidra med är högt tempo och min vinnarskalle, jag gillar att vara fysisk och att springa lite överallt, säger Hailey Davidson.

Spännande nyförvärv till MIF: ”Aldrig haft en högre rankad collegespelare”Ny amerikanska till Mallbacken - tack vare svenska stjärnagenten

Artikeltaggar

ElitettanFotbollKari JohnstonMallbackenMallbackens IFNyförvärvTexasUSA

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.