Hoppa till huvudinnehållet

Årets deckarduell är avgjord: ”Mystik och spänning i Sunne”

Publicerad:
Vinnarna i årets novelltävling, Moa Bäckström, Nellie Lindgren och Josefin Vennerström tillsammans med prisutdelarna Lineah Svärd och Erik Öhrn. Foto: Kristina Green

Temat var skräck i årets novelltävling och konkurrensen stor mellan de unga författarna.

– Det var verkligen jättekul att få reda på att man valts ut som pristagare, uttryckte Nellie Lindgren, Moa Bäckström och Josefin Vennerström.

Deckarduellen arrangeras i samarbete mellan biblioteket i Sunne, Fryksdalens sparbank och Mitt Sunne och riktar sig till åldrarna 13-19 år. Förra året var det premiär som gav mersmak på en fortsättning.

Uppmärksammar skrivandet

– Ungdomar skriver egentligen väldigt mycket, på sms och sociala medier. Därför är det roligt att kunna ge möjlighet att utveckla skrivandet. Extra kul är det att skolan tagit in utmaningen i undervisningen så att fler kan få upp intresset. Vi får in många bidrag och deltagarna lägger ner mycket arbete på sina texter. Så det var självklart med en fortsättning, säger Lineah Svärd, kulturutvecklare, Sunne kommun.

Tre priser delas ut varje år, en Ipad, en läsplatta och en presentcheck på 500 kronor.

– Vi vill ge mer än ära att vinna i tävlingen, det handlar också att sätta ett pris på kulturen, menar Erik Örn, tillförordnad kulturchef.

Skräcktema

Årets tema har varit skräck i någon form med villkoret att handlingen skulle ha koppling till Sunne.

Nellie Lindgren, 14 vann med sin novell, Min drog. Moa Bäckström, 18 år kom tvåa med, Fallet på Rottneros bruk och Josefin Vennerström, 16 år på tredjeplatsen med, På andra sidan.

– Det var verkligen jättekul att få reda på att man valts ut som pristagare, uttryckte deckartrion vid prisceremonin.

Kreativa författare

De har skapat berättelser med nerv och gjort både research och tankeplaner före de satte igång med skrivandet.

Bland annat så ringde Moa till chefen på Rottneros bruk och ställde frågan vad som skulle kunna vara det värsta tänkbara att råka ut för på fabriken.

– Jag hade varit där på ett studiebesök och tyckte att miljön skulle passa för min novell. I telefonsamtalet fick jag med mig några otäcka saker som jag kunde ha med i novellen och spann vidare på det, säger Moa som annars skriver mest i skolan.

Moa Bäckström utsågs som tvåa i novelltävlingen.
Moa Bäckström utsågs som tvåa i novelltävlingen. Foto: Kristina Green

Josefin älskar att skriva och har studerat krimserier extra noga den senaste tiden.

– Jag kollar mycket på kriminalserier och visste att skulle jag skiva en novell så skulle det vara en deckare, med psykologiskt drama. Svårigheten är att jag skriver så långt så jag har fått korta ner den mycket. Det är roligt att bli utnämnd som pristagare, man måste ju börja någonstans, kanske att jag fortsätter att skriva mera framöver, säger Josefin.

Tredje pris gick Josefin Vennerström.
Tredje pris gick Josefin Vennerström. Foto: Kristina Green

Inspirerad av uppgiften

Vinnaren, Nellie Lindgrens är ett fan av serierna Maria Wern och Beck.

– Jag tror att jag sett alla avsnitt av Maria Wern och många av Beck. De är så bra!

Uppgiften att skriva novell i skolan inspirerade Nellie att skriva en deckare för tävlingen.

– Det fick mig att känna mig mer och mer intresserad. Vi pratade mycket om handling, karaktärer och avslut. Jag ritade upp en tankekarta och när jag sedan började skriva kunde jag nästan inte sluta, säger Nellie.

Vinnarnovellen presenteras i FB framöver.

Nellie Lindgren vann Deckarduellen.
Nellie Lindgren vann Deckarduellen. Foto: Kristina Green

Artikeltaggar

DeckareFörfattareKulturLineah SvärdLitteraturMitt SunneRottnerosSociala nätverkSunneSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.