Hoppa till huvudinnehållet

Fler sommarjobb i år: ”Kul att unga får prova på arbetslivet”

Publicerad:
Fransesca Arn Gamboa och Emelie Edqvist går igenom årets ansökningar. Foto: Kristina Green

I år kommer Sunne kommun att kunna erbjuda ännu fler sommarjobb för ungdomar som går i årskurs åtta och nio.

– Det är jättekul att unga ges möjlighet att prova på arbetslivet, säger Fransesca Arn Gamboa, Arbetsmarknadsenheten.

Under många år har kommunen erbjudit ungdomar sommarjobb eller så kallad feriepraktik. I år finns 220 platser tillgängliga uppdelade på tre perioder under sommaren.

– Vi har ett bra mångårigt samarbete med kommunens olika verksamheter, föreningar och stiftelser som tar emot ungdomarna. Sommarlovet är en bra möjlighet att prova på arbetslivet och ger erfarenhet hur en arbetsplats kan fungera. Det är jättekul att kunna erbjuda så många olika platser. I år är det fler än tidigare, det verkar som att vi kanske får fler än de 220 som vi redan har och det är ändå högre än tidigare år, vilket är jätteroligt, säger Fransesca Arn Gamboa administratör vid Arbetsmarknadsenheten.

Arbetsplatserna varierar, de finns bland annat vid Mårbacka, Rottneros park och vid kommunens olika verksamheter som till exempel lovaktiviteten Sommarkul och simskolorna.

Vid kommunens lovaktivitet, Sommarkul finns feriepraktikplatser.
Vid kommunens lovaktivitet, Sommarkul finns feriepraktikplatser. Foto: "Stig Adolfsson"

– Vi kommer förmodligen få in ytterligare platser inom vård och omsorg som är nytt för i år. De platserna handlar om att ge guldkant till äldre genom att man till exempel kan läsa för dem, ta en fikapaus eller vara med ute på en promenad, säger Fransesca.

I år kommer platser inom vård och omsorgssektorn att erbjudas. Det kan bland annat innebära att läsa en tidning för en äldre person eller följa med ut på en promenad.
I år kommer platser inom vård och omsorgssektorn att erbjudas. Det kan bland annat innebära att läsa en tidning för en äldre person eller följa med ut på en promenad. Foto: Börje Andersson

Feriepraktiken är uppdelad i 3-veckorsperioder, den första perioden inleds vecka 24, veckan efter skolavslutningen, period två startar vecka 27 och trean vecka 30.

– Ungdomarna arbetar 30 timmar i veckan och får en lön på 60 kronor i timmen, det ger 5600 efter de tre veckorna, vilket brukar bli en välkommen summa för en tonåring. Det blir inget skatteavdrag, då sommarjobbarna inte brukar komma upp i summa för det.

Erbjudandet har gått ut till 250 elever i kommunen som har att ansöka om plats före den 9 april.

Ansökan görs via kommunens hemsida.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsplatserMårbackaOmsorgRottneros parkStiftelserVård

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.