Hoppa till huvudinnehållet

Fredrik Häggmarks nya satsning: ”Löpning har alltid varit roligast”

Publicerad:
Fredrik Häggmark hade ett fantastiskt 2022 med guld både i SM och Ironman Kalmar. Därför var det nog en och annan som höjde på ögonbrynen när han öppnade för att lämna sporten, vilket han nu alltså gjort. Foto: Fredrik Finnebråth

Han blev svensk mästare i triathlon 2022.

Trots det väljer Fredrik Häggmark att pausa satsningen.

I en stor FB-intervju berättar konditionsfenomenet från Västra Ämtervik varför han väljer att bara fokusera på löpningen.

– Simning var ett ont måste, om det inte är roligt är det inte hållbart, säger han.

Fredrik Häggmark slog igenom från ingenstans, när han slutade på en sensationell tredjeplats i Ironman 2019 - efter bara ett års träning inom den extremt krävande sporten.

En raketkarriär som bara har fortsatt i rätt riktning hela tiden.

2022 tog han ytterligare ett steg, när han vann både SM-guld och Ironman Kalmar. En sommar 31-åringen sent kommer att glömma.

Trots sin bästa säsong i karriären har Fredrik Häggmark valt att avbryta triathlonsatsningen för att skifta fokus helt och hållet till löpning, något han öppnade för i en tidigare FB-intervju. Nu berättar han varför.

– Det krävs så otroligt mycket träning när det är tre sporter. Bara att träna simning där jag bor var svårt, då behövde jag åka till Arvika, Karlstad eller Torsby. Samtidigt jobbar jag heltid som snickare.

Förra året testade han att vara tjänstledig från sitt jobb för att hinna med alla 20-25 träningstimmar per vecka.

– Många tyckte att jag skulle fortsätta med triathlon men det kräver för mycket uppoffring, då måste jag fortsätta vara tjänstledig och det livet känner jag inte att jag trivs med, det är inte värt det. Jag kände att det blev för ensamt, det var bara träning för sig själv, jag saknade jobbet och kollegorna. Att bara satsa på löpning är mer tidseffektivt, det blir lättare att kombinera med ett fulltidsjobb och jag hinner med mer i livet.

Han tränar allt som oftast runt om kring i närområdet, så som på bilden i Aplungen i Västra Ämtervik.
Han tränar allt som oftast runt om kring i närområdet, så som på bilden i Aplungen i Västra Ämtervik. Foto: Fredrik Finnebråth

Fredrik Häggmark har varit tydlig med att simningen varit hans sämsta gren. Varje lopp följde samma mönster. Han var långt efter täten för att sedan efter simningen, när det vankades cykling och löpning, jaga han ikapp och oftast förbi.

– Löpning har alltid varit den roligaste sporten. Även när jag tränade och tävlade i triathlon var det löpningen jag såg mest fram emot. Simning var ett ont måste, det blev aldrig så roligt som det behöver vara för att jag ska kunna fortsätta.

När Fredrik Häggmark nu byter triathlon mot långdistans gör han alltså det han är bäst på och tycker är roligast - samtidigt som han får mer tid över.

– Det känns som helt rätt beslut. Nu springer jag mellan tio-tolv mil i veckan, jämför man träningstimmar blir det nästan hälften så mycket som när jag tränade triathlon.

Men han stänger inte triathlon-dörren helt och hållet. Comeback senare i sommar - på hemmaplan?

– Jag har tänkt att köra någon halvdistans, det kräver inte lika mycket träning. VÄIF:s triathlon ska jag vara med på i augusti.

Pallplats direkt

Nu är det fullt fokus på löpning. Förra helgen gjorde han säsongens första tävling i Nora Marathon. Det blev en stark andraplats.

– Roligt att löpsäsongen är i gång. Jag hade inte tänkt att springa någon maraton förrän i höst, och var därför inte alls tränad inför det här.

En rivstart på sin nya satsning.

– Tävlingen är med i Närkes långloppscup, där Värmland också är med. Det är en cup på 15-20 tävlingar där de tio bästa resultaten räknas. Jag satsar lite på det.

En stor skillnad blir just tävlingarna.

– I triathlon var det mycket fokus mot en tävling, så som SM eller Ironman Kalmar. Nu finns det många lopp att välja på, nästan varje helg blir det någon löptävling.

”Nu har jag tränat i så pass många år att jag har lärt känna min kropp rätt så bra, jag vet hur hårt jag kan träna och vad som funkar och inte.”
”Nu har jag tränat i så pass många år att jag har lärt känna min kropp rätt så bra, jag vet hur hårt jag kan träna och vad som funkar och inte.” Foto: Fredrik Finnebråth

Det var regnigt och grått när FB träffade Fredrik Häggmark, en känsla som förstärktes när en dimma drog in över Västra Ämtervik under fredagsförmiddagen. Men runt Aplungen, där Häggmark brukar träna, var det klart. Inte så mycket vårkänsla, men ett perfekt väder för att springa.

– På helgerna brukar jag köra två pass om dagen, runt 16 kilometer per gång, antingen ute eller på min crosstrainer hemma. Ibland kan det bli ett långpass, nyligen sprang jag från Västra Ämtervik till Lysvik. Det är lite roligare, det blir som en utflykt.

Precis som tidigare har inte Fredrik Häggmark någon tränare - han är sin egen.

– Jag tycker det är roligt att prova mig fram på olika sätt i träningen och utvärdera hur det funkade. Nu har jag tränat i så pass många år att jag har lärt känna min kropp rätt så bra, jag vet hur hårt jag kan träna och vad som funkar och inte.

Då blir disciplinen än viktigare. Men för Häggmark går det snarare åt andra hållet.

– Problemet för mig är att jag kör lite för hårt, en tränare skulle kunna vara bra för att bromsa mig lite. Men nu har jag lärt känna min kropp så pass bra att jag håller det på en bra nivå, jag har inte varit skadad på ett och ett halvt år. Det är jätteviktigt att träna smart, för det är inte den som tränar mest och hårdast som blir bäst, det är den som kan träna hårt och under en lång tid utan skador.

  • Han har redan gjort en tävling, och räknar med runt 20 till under året.
    Han har redan gjort en tävling, och räknar med runt 20 till under året. Foto: Fredrik Finnebråth
  • ”Jag vill tävla så mycket som möjligt.”
    ”Jag vill tävla så mycket som möjligt.” Foto: Fredrik Finnebråth
  • Nu siktar Fredrik Häggmark mot toppen - i en ny sport - men i det han är absolut bäst på.
    Nu siktar Fredrik Häggmark mot toppen - i en ny sport - men i det han är absolut bäst på. Foto: Fredrik Finnebråth

Tävlingssäsongen är redan i gång. Fredrik Häggmark är precis i början av sin nya satsning. I vanlig ordning har han höga krav på sig själv.

– Jag vill tävla så mycket som möjligt. I min tävlingskalender har jag prickat för minst 20 stycken det här året. Ett delmål är att jag vill vinna långloppscupen. Jag är även sugen på att springa ett maraton utomlands i höst. Där har jag ett tufft mål, jag hoppas få en tid under två timmar och 30 minuter, det kommer bli jäkligt tufft men det skulle vara roligt.

Då behöver han få ner sitt personbästa med tolv minuter.

– Jag är även sugen på att prova exempelvis Ultravasan nästa år, det känns som att det borde passa mig ganska bra.

Den stora drömmen?

– SM i terräng tror jag att skulle kunna placera mig ganska högt, det vore häftigt att ta medalj i traillöpning, då har jag två SM-medaljer i två olika sporter, säger Fredrik Häggmark.

LISTA: Årets idrottsprestationer i Sunne: ”Kan bli en framtida storstjärna”Häggmark tog hem Ironman Kalmar: ”Visste inte att jag vann”SM-guld till Fredrik Häggmark: ”Obeskrivlig känsla - blev helt tårögd”

Artikeltaggar

AplungenFredrik HäggmarkIronmanSportUltravasanVÄIFVästra ÄmtervikVästra Ämterviks IF

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.