Cristoffer, 18, kan rabbla över 600 pi-decimaler: ”Ingen utmaning”

Publicerad:
Cristoffer Jansson Wendin, 18, har på kort tid lärt sig memorera över 600 decimaler på pi. Foto: Fredrik Finnebråth

De flesta minns två, vissa några fler.

Cristoffer Jansson Wendin, 18, från Sunne memorerade de första 100 pi-decimalerna på en gång.

Nu kan han räkna över 600.

– Det är som alfabetet för mig, säger han.

3,14. För de flesta tar det stopp redan där.

Cristoffer Jansson Wendin märkte direkt, första gången han testade, att han hade en fallenhet för att memorera decimaler på pi.

– Jag är bra på siffror, har alltid haft lätt för att komma ihåg telefonnummer, säger han och fortsätter:

– Förra året började jag testa lite grann med pi. Jag märkte att jag klarade 100 decimaler på en gång, det tog kanske en halvtimmes träning.

Han tänkte inte mer på det.

– Jag struntade i att kolla pi på kanske ett år, sedan testade jag igen. På två-tre dagar var jag uppe i 620 decimaler.

Där är han nu.

– För tillfället är jag nöjd. Jag vågar inte ta risken att gå ännu högre, ju fler decimaler man kommer ihåg desto större risk är det att man glömmer dem. Men det trodde jag även när jag inte kunde mer än 100.

Efter 3,14 tar det stopp för de flesta. Cristoffer Jansson Wendin memorerade de 100 första decimalerna redan efter en halvtimme.
Efter 3,14 tar det stopp för de flesta. Cristoffer Jansson Wendin memorerade de 100 första decimalerna redan efter en halvtimme. Foto: Fredrik Finnebråth

Olika minnestekniker

Cristoffer Jansson Wendin är inte ensam om att kunna rabbla hundratals pi-decimaler i landet. Det svenska och europeiska rekordet innehas av Jonas von Essen, som lyckats memorera hela 24063 decimaler.

För att lära sig alla siffror finns det olika minnestekniker. Jonas von Essen har en speciell metod där han skapat en ”minnespromenad” som innebär att han kopplar varje nummer med olika bilder.

Vad har du för minnesteknik?

– Ingen, jag kommer bara ihåg. Det är som alfabetet. Jag går djupt in i hjärnan och fokuserar.

Sedan sitter det, nästan direkt.

– Jag repeterar en gång i veckan ungefär.

Vissa lägger ner sin själ i att memorera tusentals pi-decimaler.

– För mig är det mest en kul grej, det är roligt att imponera på folk. Jag har inget särskilt mål med det här utan jag prioriterar andra saker.

Kan vem som helst bli bra på att memorera pi-decimaler, tror du?

– Man måste ha någonting, men jag tror att om man verkligen lägger ner sig så kan nog de flesta. Vissa saker är man bra på fast man inte vet om det.

Men några goda råd har han inte.

– Nej, det är ingen utmaning för mig. Jag skulle jättegärna ge några bra tips men jag har inga, säger Cristoffer Jansson Wendin.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilJonas von EssenSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare