Hoppa till huvudinnehållet

Nya satsningen gläder Mallbacken-bossen – men det oroar: ”Absolut ett problem”

Publicerad:
”Det är många roller på samma gång och alltifrån sophämtning till nyförvärv ska hanteras. Mycket att ta beslut kring”, säger Evelina Nilsson som trivs i rollen som Mallbacken-ordförande. Men den för med sig utmaningar.
”Det är många roller på samma gång och alltifrån sophämtning till nyförvärv ska hanteras. Mycket att ta beslut kring”, säger Evelina Nilsson som trivs i rollen som Mallbacken-ordförande. Men den för med sig utmaningar.

Evelina Nilsson har avverkat en säsong som ordförande i Mallbackens IF.

Inför den stundande pratar hon om klubbens ständiga kamp med ekonomin, att de amerikanska nyförvärven inte fanns med i ursprungsplanen – och en pågående oro.

– Det är absolut ett problem.

Ett drygt år har gått och en fotbollssäsong passerat sen Mallbackens IF presenterade Evelina Nilsson som klubbens första kvinnliga ordförande i historien.

29-åringen (30 i sommar) är såväl boende som uppvuxen på orten och har har funnit sig väl tillrätta i rollen.

– Jag känner mig väldigt inne i ordföranderollen. Ett ordförandeskap i en elitförening innebär mycket att sätta sig in i och dessutom är vi få i styrelsen nu, säger Evelina Nilsson.

– Det är många roller på samma gång och alltifrån sophämtning till nyförvärv ska hanteras. Mycket att ta beslut kring. I mitt dagliga arbete sitter jag som verksamhetsansvarig och är van vid att det är högt och lågt. Det är roligt.

På frågan om vad som är svårast kommer svaret snabbt och självklart.

– Alltid ekonomin.

”Det är absolut ett problem”

Mycket positivt har dock hänt på den fronten, säger Evelina Nilsson.

– Jag kom till en förening som inte hade den mest välordnade ekonomin och att nu få den så hållbar som möjligt jobbar vi jättemycket med. Vi jagar sponsorer och andra intäktskällor. Öka intäkter och dra ner kostnader. Vi börjar på att ta oss över vattenytan, men det har varit ett kämpigt år på det planet.

Att alla styrelseposter inte är besatta gäckar klubben och ordföranden.

– Det är absolut ett problem. Alla som ställer upp på olika sätt är jätteviktiga för oss, men vi hade gärna haft någon mer i styrelsen. Att få folk att engagera sig i styrelsearbete är svårt, vanan att engagera sig ideellt är inte riktigt densamma längre.

Amerikanskorna inte planerade

Numerären har även varit ett bekymmer sett till tillgängliga spelare i A-lagstruppen. Under försäsongen har skadorna duggat tätt och omkullkastat ursprungsplanerna.

Emma Tibell Häger är den senaste i raden av långtidsskadade Mallbacken-spelare.
Emma Tibell Häger är den senaste i raden av långtidsskadade Mallbacken-spelare.

Frida Hedin, Emma Eriksson och Emma Tibell Häger har alla fallit ifrån under försäsongen och i alla tre fallen kan en säsongslång bortavaro vara att vänta.

– I januari hade vi en superstomme, säger Evelina Nilsson.

Det var en lösning vi behövde kolla på utifrån skadeläget. Det var då amerikanskorna kom in i bilden.
Evelina Nilsson

De med kort varsel inplockade amerikanskorna Hailey Davidson och Anna Henderson var vid den tidpunkten inte aktuella, bekräftar ordföranden.

– Nej, det var de inte. Det var en lösning vi behövde kolla på utifrån skadeläget. Det var då amerikanskorna kom in i bilden. Alldeles för få svenska spelare fortsätter längre upp i åldrarna och att få tag på elitspelare som håller rätt nivå är inte lätt. Därför hamnar vi här. De svenska spelarna är uppbokade vid det här laget.

Hoppas på rally-EM

Hur löser ni finansieringen?

– Alla våra spelare får lön och det är så det ser ut på elitnivå. Mallbackens IF omsätter mycket pengar och har en spelarbudget att utgå ifrån. Den har vi koll och det är så vi vet att vi har råd.

Håller ni budget i år?

– Det ser ut som att vi klarar oss i år. Men vi kommer jobba vidare. Det är en ständig kamp. Målet är att få en större ekonomisk stabilitet i föreningen.

Ett steg i kampen kan vara följande.

Elitettan 2023

Mallbackens säsongsinledning

1 april: Eskilstuna United (b)

15 april: BK Häcken (h)

22 april: AIK (b)

29 april: Bromölla IF (h)

6 maj: Bollstanäs SK (h)

Mallbackens IF, van och mångårig sträckarrangör när det körts Svenska rallyt, hoppas få samma ansvar när rally-EM-förarna ska hoppa vid Colins Crest i sommar. För klubben har detta engagemang varit en kassako och givit fina slantar in historiskt.

– Vi hoppas att vi kan få vara med, vi har inlett en dialog men inte skrivit något avtal än. Vi har gjort ett bra jobb där innan som jag förstått. Får vi möjlighet att delta på ett sånt evenemang är det jätteviktigt för oss.

”Jätteviktig satsning”

Samtidigt som klubben värvar spelare från andra sidan Atlanten tas också grepp på den egna spelarutvecklingen. Det nystartade F19-laget som är ett samarbete med fotbollsinriktningen på Stierneskolan ser Evelina Nilsson som en stor sak.

– En en ren utbildningsserie som vi har en plats i så länge vi spelar elitettan eller damallsvenskan. Jätteviktig satsning. Vi behöver jobba för att få fler att fortsätta spela så länge som möjligt. Tidigare har vi inte haft överbryggningen mellan F16/18-laget och A-laget.

Med en vecka till säsongspremiären borta mot Eskilstuna United har truppsituation och förväntansbild hunnit klarna. Mallbacken överilar sig inte.

– Målsättningen är att hålla oss kvar i Elitettan. Det tror jag vi kommer klara.

Snabb ytter till Mallbacken - nyckelspelaren skadad igen: ”Det small till”Nyförvärv till Mallbacken: ”Fått ett väldigt bra intryck”Spännande nyförvärv till MIF: ”Aldrig haft en högre rankad collegespelare”

Artikeltaggar

BudgetarElitettanEvelina NilssonFotbollMallbackens IFNyförvärvStyrelser

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.