Emil blev vd och delägare som 25-åring: ”Jag brinner för det”

Gick industriprogrammet på SG Broby • Jobb direkt efter examen • De går i hans fotspår

2015 tog Emil Carlgren studenten från industriprogrammet på SG Broby.

Direkt efteråt anställdes han av Koy Coating. Nu är Sunnekillen delägare och vd i bolaget.

– Det har varit en fantastisk resa, säger han till Fryksdalsbygden.

Det är långt ifrån alla som vet vart de ska ta vägen efter gymnasiet.

För Emil Carlgren, 26, var det självklart. Han hade redan blivit anställd av Sunneföretaget Koy Coating.

– Att jag hamnade just här var egentligen en slump, jag hade praktik på Koy Coating i årskurs två på SG Broby. Även i trean var jag här och jobbade, i slutet av skoltiden en dag i veckan.

Nu har det gått snart åtta år. Mycket har hänt sedan dess.

– Jag började på produktionen direkt efter skolan, där var jag fram till 2020. Då blev jag produktionschef i bolaget, redan där hade jag kontakt med kunder samt leverantörer och fick ta ansvar.

Det har varit en snabb och häftig resa för Emil Carlgren, 26, som via industriprogrammet på SG Broby hamnade på Koy Coating. Sedan ett drygt år tillbaka är han delägare och vd.
Det har varit en snabb och häftig resa för Emil Carlgren, 26, som via industriprogrammet på SG Broby hamnade på Koy Coating. Sedan ett drygt år tillbaka är han delägare och vd. Foto: Fredrik Finnebråth

Bara ett år senare, hösten 2021, tog Emil Carlgren nästa kliv på stegen, till att bli delägare och vd. Som 25-åring.

– Allt gick rätt snabbt, Jag brinner för det och tycker att det är kul. När jag väl fick chansen var det självklart att ta steget, jag gillar utmaningar.

Hur har ditt jobb förändrats sedan du blev vd och delägare?

– Det krävs mer ansvar, Och alla andra frågor om vad som helst egentligen, men vi har en väldigt bra personal som sköter sig själva. Det är ett fantastiskt team som är i verkstaden.

Martin Åkerlind och Emil Carlgren.
Martin Åkerlind och Emil Carlgren. Foto: Fredrik Finnebråth

Koy Coating är ett av Nordens ledande företag inom ytbeläggning med termisk sprutning. De har en komplett verkstad som erbjuder legotillverkning av maskinkomponenter innehållande skärande bearbetning, ytbeläggning med termisk sprutning samt efterbearbetning. I dagsläget är det 14 personer anställda.

– Vi är ett välmående bolag som inte märkt av pandemin jättemycket, orderingången är väldigt stark. Tillväxten har varit bra senaste åren trots covid och krig, vi har stått emot starkt och fortsätter tuffa på.

Stora kunder

Kunderna är verksamma inom branscher som energi, processindustri, off-shore, gruvindustrin med flera.

– Vi har väldigt stora kunder, de vi framför allt jobbar med är internationella koncerner som Alfa Laval, Siemens, Valmet och ABB. Även en hel del andra kunder.

Vi är väldigt tacksamma och tycker att det är oerhört kul att industriprogrammet satsar här i Sunne.
Emil Carlgren

Något som underlättar i deras arbete är att Koy Coating gör allt under samma tak.

– Vi har för- och efterbearbetningen och ytbeläggningen samlade på ett och samma ställe, det innebär att vi har koll på hela processen. Kunden behöver bara ha en leverantör i ledet.

Han berömmer företagsklimatet i Sunne.

– Det är väldigt bra, många som hjälper varandra.

Vad har ni för framtidsplaner?

– Fortsätta ha en bra tillväxt, planen är såklart att expandera och utveckla bolaget.

 • "Det har varit en fantastisk resa”
  "Det har varit en fantastisk resa” Foto: Fredrik Finnebråth
 • Teimen Ter Borg går industriprogrammet på SG Broby och spenderade sportlovet genom att jobba på Koy Coating. Precis som Emil Carlgren började.
  Teimen Ter Borg går industriprogrammet på SG Broby och spenderade sportlovet genom att jobba på Koy Coating. Precis som Emil Carlgren började. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Emil Ollén.
  Emil Ollén. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Stefan Martinsson.
  Stefan Martinsson. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Simon Carlbäck.
  Simon Carlbäck. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Patrik Fredriksson.
  Patrik Fredriksson. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Mari Vilska.
  Mari Vilska. Foto: Fredrik Finnebråth

Emil Carlgrens karriärväg är ett exempel på vad industriprogrammet i SG Broby kan leda till. Och han är inte den enda, flera av hans kollegor har gått samma väg. När FB är på besök var det även en nuvarande elev på industriprogrammet som jobbade på Koy Coating under sportlovet.

– Vi har alltid haft ett bra samarbete med SG Broby, vi är väldigt tacksamma och tycker att det är oerhört kul att industriprogrammet satsar här i Sunne.

Han trivs i sin relativt nya roll som delägare och vd, och ser med tillförsikt framåt.

– Jag har jobbat i åtta år, det känns inte som att det har gått så lång tid. Det har varit en fantastisk resa. Jag har mycket erfarenhet redan men det finns mer att lära, jag utvecklas för varje dag som går, säger Emil Carlgren.

Publicerad:

Artikeltaggar

NäringslivSG BrobySunneTillväxtUtbildning

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare